Tenis

"Ova ekipa može i s Česima"

Ivor Krapac • nedjelja, 12.07.2009.
"Ova ekipa može i s Česima"
Foto: Kristijan Komarica

Nakon što su ih u petak Ivo Karlović i Marin Čilić "načeli", prvi hrvatski reket dovršio je posao u četvrtfinalu protiv Amerikanaca sjajnim nastupom u pobjedi nad Jamesom Blakeom. Nakon prolaska u polufinale Davis Cupa, već se okrenuo i budućem protivniku, u rujnu dolaze Česi...

Nije lako biti prvi igrač reprezentacije, ta uloga nosi sa sobom i dosta pritiska, no Marin Čilić se ove nedjelje s tim pritiskom odlično nosio. Ako ga je bilo, nije se osjetio: "U petak mi je bilo teže kada sam izlazio na teren, istina, bilo je veliko olakšanje što je Karlo dobio prvi meč, ali u Davis Cupu uvijek ima sitnica koje ti daju dodatni pritisak."

"Kada sam to u petak prebrodio, danas je bilo lakše, stvarno sam odigrao jako dobro. Blake je bio u teškoj situaciji da mora dobiti Karla i mene kao njihov prvi igrač, dok je naša ekipa dosta podjednaka, pogotovo kada imamo i Marija, svi možemo držati sličan nivo igre i igrati dobro."

U trećem setu bilo je prilike da Blake padne i brže, rani break, a nakon Amerikančevog povratka, čak pet break-lopti u osmom gemu, no gubitak tog seta nije previše zabrinuo Čilića: "Ne može uvijek biti da sve krene i ide kako Bog zapovijeda, i on je morao odigrati nešto. Najviše mi je žao onih 4:3 i gema kada sam imao šansu, nakon toga se vratio."

Mentalno nije bilo pada u depresiju ni nakon gubitka trećeg seta, a tjelesno? Sve u redu, bez razloga za brigu: "Nisam osjećao posljedice od petka, dobro sam se kretao, fizički sam se dobro osjećao, a i publika me gurala otpočetka do kraja, to me nosilo."

Marin se nije složio s mišljenjem jednog kolege da je Blake bio dosta pasivan: "Ako igra defanzivno, ne može pobijediti nikoga. Na početku me malo pritisnuo dok nisam našao unutarnji mir i igru, sigurno je da mu je bio plan da tako krene, no kasnije sam došao do svoje igre i taktike."

"I dečki s klupe i Prpa sugerirali su mi da igram jako dobro i da probam zadržati taj nivo, da stalno skakućem i ne dam mu besplatne poene. Ušao sam u dobre izmjene i dobre kombinacije, dosta sam se popravio u zadnjih mjesec-dva u držanju konstantnog pritiska u pet setova, to mi daje samopouzdanje za Grand Slam turnire i daljnje mečeve u Davis Cupu."

Osim postotka prvog servisa, na čemu, dodao je Marin, intenzivno radi, sve ostalo bilo je dobro, pogotovo retern: "Iskreno, mislim da imam jako dobar retern, posebno kada udarim kontru protiv prvog servisa, time stvaram veliki pritisak, a kad publika stvori još malo buke, uđe i dodatni nemir u njega."

Na redu su Česi, odnosno, bit će na redu nakon malo odmora, od 18. do 20. rujna. Je li možda zemlja dobar odabir i za taj susret? "Sa Štepanekom sam igrao u Parizu, izgledalo mi je da može igrati bolje na bržim podlogama, na betonu i vjerojatno u dvorani, za Berdycha nisam siguran, nisam igrao s njim, samo sam maloprije pričao s Karlom koji ga je već pobjeđivao. Teško mi je sada govoriti o podlozi, vidjet ćemo još što je s Marijem u iduća dva tjedna pa odlučiti."

Teško je očekivati da će Mario Ančić biti spreman, teško i da će se Ivan Ljubičić vratiti u reprezentaciju, tu Ivanovu odluku Marin poštuje, no ova momčad ionako je napravila odličan posao protiv Amerikanaca.

"Razumijem Ljubu, dao je puno za reprezentaciju, a nastup u Davis Cupu zahtijeva i uzima puno, treba tjedan do deset dana za regeneraciju nakon ovakvih susreta, jasno je da je to teško uklopiti u raspored. No, s ovom ekipom smo došli do polufinala, imamo šansu i možemo protiv Čeha, nadam se da će i Mario biti tu, a ako se još priključe Veić ili Dodig, proširit ćemo klupu."

O izboru podloge za polufinale još je rano, a gdje će se igrati, možda ponovno u Poreču? "Odluka nije na meni, ali ovdje se osjećamo jako dobro, primljeni smo vrhunski, ispunili su sve naše želje. Dvorana je akustična i navijanje vrhunsko, ali iskreno, mislim da će biti vrhunska atmosfera gdje god da bude taj susret."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!