Nogomet

Jakoliš ozlijeđen, priključio se Makarin

Ivana Jurica • srijeda, 15.07.2009.
Jakoliš ozlijeđen, priključio se Makarin
Foto: Martina Japundžić

Desetak je dana ostalo do početka prvenstva, a nogometaši Šibenika i dalje marljivo treniraju na svom Šubićevcu. Trener Ivica Kalinić sa suradnicima svakodnevno na treninzima priprema svoju momčad za nove prvenstvene izazove iako pravih pripremnih ogleda nema koliko bi on želio. Šibenčanima se priključio i Krešimir Makarin, a nekolicina (nekadašnjih) juniora priliku će u novoj sezoni, barem u prvom dijelu, pokušati izboriti kroz posudbe. Listi ozlijeđenih priključio se i Jakoliš.

Vrlo prometno bilo je ovog ljeta u šibenskom prvoligašu. Većina standardnih prvotimaca iz prošle sezone napustila je Šubićevac, a njihova mjesta zauzet će neka nova lica. Devetorici igrača koja su već dogovorila svoje ostanak u Modrom dresu, a riječ je o četvorici braniča, trojica veznjaka i dvojici napadača, trebao bi se priključiti još jedan napadač. S Kalinićevom momčadi već nekoliko dana trenira Krešimir Makarin, a budući da je slobodan igrač velika je vjerojatnost da će ponovno zaigrati u šibenskom dresu.

Naziru se polako i obrisi udarne jedanaestorice. Na vratima će i dalje biti Goran Blažević. Stoperski dvojac, u odsutnosti ozlijeđenog kapetana Spahije, barem na otvaranju sezone, trebali bi činiti novaci Igor Budiša i Velimir Vidić. Na bokovima također nova imena, umjesto Celiščaka i Kwedija Medvid i Jurčević. Uz Ademija i Alispahića, te vratara Blaževića jedine igrače koji su i prošle sezone bili prvotimci, u veznom redu, kako sada stvari stoje igrat će Bačelić-Grgić i Duro.

Trenira i Zec

Sa svojim još uvijek aktualnim suigračima ponovno trenira i Ermin Zec. U uvodnom dijelu priprema koji su Šibenčani odradili sa Šubićevcu s njima je također trenirao i Zec. Kad je Kalinićeva momčad otputovala u Vitez Zec je individualno trenirao u Bosni i Hercegovini. Kako ime njegova kluba još uvijek nije poznato, brzonogi napadač priključio se pripremama svog Šibenik gdje čeka rasplet priče oko svog transfera.

Najveću opasnost u suparničkim kaznenim prostorima predstavljat će najvjerojatnije Jusuf Dajić, dok je natječaj za drugog napadača još uvijek otvoren. U igri su Božić koji, iako željan igre, još uvijek nije 100% spreman, Makarin, Fuštar i Jakoliš. Izuzev napadača, trener Kalinić najčešće je u dosadašnjim prijateljskim utakmicama koristio ostale spomenute igrače, ali do početka prvenstva ima još vremena da se neki drugi igrači nametnu. A kako prijelazni rok traje sve do 31. kolovoza nije isključeno da Šibenčani posegnu za još kojim pojačanjem (i Rodić je stigao lani kad je prvenstvo već bilo u tijeku).

Osim gore spomenutih novaka Šibenik je angažirao i Admira Salihovića. 21-godišnji veznjak sa kanadskom i BIH putovnicom, koji je sa Kalinićevom momčadi još od prve prozivke ovog ljeta, a prošao je i pripreme u Vitezu, očito je zadovoljio ukus struke kad ga je odlučila ostaviti. Riječ je o hitrom igraču koji može igrati i na lijevoj i na desnoj strani veznog reda.

Što se tiče liječničkog biltena, ima novosti. Neke su pozitivne, a druge pa ne. Mladi napadač Antonio Jakoliš slomio je ruku i neko vrijeme neće moći trenirati sa ostatkom momčadi, a nosit će longetu. Od ponedjeljka trebao bi se ipak priključiti treninzima, i to lakšim, naravno, bez duela. I dalje je bez treninga Ivan Vrljić, koji je ozlijedio ligamente i neće ga biti još najmanje mjesec dana. S treninzima je, doduše individualnim, počeo i Ante Bulat, a početkom tjedna s treninzima bi, nakon loma rebara, trebao početi i kapetan Hrvoje Spahija. Petar Bašić, iza kojeg je gotovo cijela sezona pauze zbog operacije, u petak ide na kontrolni pregled, kada bi, nadaju se u Šibeniku, trebao dobiti i zeleno svjetlo za nastupe.

Patrice Kwedi i Alvin Karadža dvojica su igrača za koje je prije početka priprema kazano kako, unatoč činjenici da imaju ugovore, mogu pronaći novi klub. No, čini se kako je došlo do preokreta, barem kad je Karadža u pitanju. 25-godišnji stoper, rodom iz Foče, iako je propustio pripreme zbog ozljede, trenutno je zdrav, normalno trenira i ostaje na Šubićevcu i u novoj sezoni. Sa Šibenčanima trenira i Patrice Kwedi, ali po informacijama koje imamo, njegov transfer je pred realizacijom, a dok se sve ne završi Kwedi trenira sa svojom prošlosezonskom momčadi.

Većina mlađih igrača, mahom oni koji su došli iz juniora, ili je struka za njih procijenila da je bolje da igraju nego da svoju priliku čekaju na klupi, ili još gore na tribinama, odlazi na posudbe. U unešićku Zagoru ili biogradski Primorac će napadači Alen Šubić i Marko Jordan, odnosno branič Ante Vrcić. Na posudbu će, no, još uvijek nije poznato gdje i Ivan Hunjadi, Frane Grubelić i Ljupko Vrljić.

Samo šest pripremnih utakmica odigrali su nogometaši Šibenika ovog ljeta, sve u Bosni i Hercegovini. Dva su puta pobijedili Rijeku iz Viteza (4:1 i 3:1), jedanput Vitez (1:0), remizirali su sa Vitezom (pa izgubili nakon jedanaesteraca) i Iskrom iz Bugojna, a poraženi su od Čelika iz Zenice sa 2:1. Otkako su se vratili na Šubićevac , dakle, još nisu odigrali niti jednu utakmicu. Razlog je vrlo jednostavan. Prva liga počinje puno ranije od ostalih liga, pa i momčadi iz Druge, Treće ili Četvrte lige tek ovih dana počinju s pripremama, pa se suparnik jednostavno ne može pronaći.

Već tradicionalno, posljednji vikend prije početka nove sezone Šibenčani sudjeluju na memorijalnom turniru Ante Bruno Bušić u Vinjanima. U polufinalu, u petak, Šibenik igra protiv domaćih Vinjana, dok drugi par čine Imotski i Mosor. Finale, odnosno utakmica za treće mjesto na rasporedu su u nedjelju. Turnir u Vinjanima ovog vikenda treneru Kaliniću će tako dobro doći da stekne još jedan uvid u trenutno formu svoje momčadi uoči početka prvenstva.

Prvo kolo sezone Šibenčanima donosi gostovanje kod Croatije Sesvete. Postoji mogućnost da se ipak organizira i generalka za novu sezonu pred domaćim navijačima, naravno, ukoliko se uspije pronaći protivnik.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!