Nogomet

Slavenu otvoren put do play-offa

Antonija Pavlić • petak, 17.07.2009.
Slavenu otvoren put do play-offa
Foto: Sandro Donda

Visoka pobjeda u Kumanovu potpomognuta nemoćnim suparnicima Slaven Belupu su praktički garancija prolaska u treće pretkolo Europske lige. Ždrijeb u Nyonu Koprivničane je prije playoffa spojio s parom kvalifikanata - Dinamo Minks - Tromsö, a susreti će se održati 30. srpnja i 6. kolovoza.

Slaven Belupo je izbjegao najgoru moguću opciju - bukureštanska Steaua dodijeljena je boljem iz dvoboja Flamurtarija - Motherwell, a u Koprivnici će se hrvatskom predstavniku suprotstaviti bjeloruski Dinamo ili norveški Tromsö.

Dinamo Minsk je u prvom pretkolu Europske lige svladao Rijekinog poznanika Renovu s ukupnim rezultatom 3:2, dok je u prvom susretu protiv Tromsöa na svom stadionu odigrao bez pogodaka.

Doprvak Bjelorusije osnovan je godine 1927., a kroz povijest je promijenio mnogo imena - Dinamo Minsk, Spartak Minsk, Belarus Minsk... Sedam je puta od 1992. osvojio Prvu ligu., a tome dodao još i tri naslova u eri SSR Bjelorusije.

Premijerni nastup u Europi zabilježili su u sezoni 1983./84. došavši do četvrtfinala Lige prvaka (2:1 poraz od bukureštanskog Dinama), da bi sljedeće sezone isti uspjeh ponovili i u Kupu Uefe (zaustavio ih je sarajevski Željezničar). Nakon tih su početnih uspjeha veći europski dometi ipak izostali, a u posljednjih su sedam sezona samo dva puta došli do trećeg kola Intertoto kupa i drugog pretkola Kupa Uefe.

Prvu momčad uglavnom sačinjavaju vratar Aleksandar Čanović, braniči Stanislav Dragun, Aurélien Montaroup, Aleksandr Martinovič i Zdravko Šaraba, veznjaci Andrej Čuklej, Oleg Veretilo, Sergej Kisljak i Bruno Zita Mbanangoye, te napadači Aleksandr Lebedev i Sergej Gurenko.

Njegov protivnik u drugom pretkolu EL norveški je Tromsö, osnovan 1920. godine. Domaće utakmice igra na Alfheim Stadionu kapaciteta 7.500 gledatelja, a prošle je sezone u Prvoj ligi zauzeo treće mjesto. Tri je puta osvojio i turnir "Sjeverno norveško prvenstvo", koje se održavalo u godinama između 1929. i 1969.

Naslov prvaka norveškog kupa donio im je 1987. i prvi nastup u Europi - Kup pobjednika kupova, no već su u prvom kolu izgubili od škotskog St. Mirrena i morali se pozdraviti od natjecanja. Na novi nastup čekali su godinu 1991., no niti Kup Uefa im nije donio sreću - koban je ovaj puta bio Tirol Innsbruck.

Četiri godine kasnije zauzeli su treće mjesto u skupini Intertoto kupa, a 1997. sreću su okušali u Kupu pobjednika kupova. Tamo ih je u prvom kolu dočekao NK Zagreb, postavši na koncu prva momčad koju je Tromsö pobijedio u Europi. U drugom su se kolu "nasukali" na londonski Chelsea, i premda su u snježnim uvjetima na svom stadionu slavili s 3:2, Chelsea je na Stamford Bridgeu lako riješio pitanje pobjednika, ukupan rezultat postavivši na 9:4.

Prvu jedanaestoricu čine vratar Marcus Sahlman, braniči Tore Reginiussen, Kevin Larsson, Morten Moldskred i Tom Hogli, veznjaci Ruben Jensen, Joel Lindpere, Lars Iver Strand i Tommy Knarvik, te napadači Douglas Sequeira i Sigurd Rushfeldt.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!