Vodeni sportovi

Hrvatska u polufinalu na Srbiju

Maja Giljanović • utorak, 28.07.2009.
Hrvatska u polufinalu na Srbiju
Foto: EPA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija odličnom je obranom i malo "šepavijim" napadom prošla Rumunjsku u četvrtfinalu i izborila polufinale Svjetskog prvenstva u kojem nam je u četvrtak protivnik Srbija.

HRVATSKA - Rumunjska 7:5 (2:0, 1:1, 2:1, 2:3)

Foro Italico,Rim
Četvrtfinale, Svjetsko prvenstvo
Suci: Turcotte (Kanada), Sadekov (Rusija)
HRVATSKA: Brzica, Burić (2), Bošković (2), Dobud (1), Buljubašić, Antonijević, Karać (1), Bušlje, Sukno (1), Barać, Hinić, Obradović, Pavić (12 obrana) Izbornik: Ratko Rudić
RUMUNJSKA: Dragusin, Radu (3), Negreanm, Diaconu, Iosep, Busila (1), Dunca, Matei, Andrei Dina, Georgescu (1), Ghiban, Kadar, Steonescu (11 obrana) Izbornik: Istvan Kovacs
Igrač više: Hrvatska 3/9, Rumunjska 1/5
Peterci: Hrvatska 2/2, Rumunjska -

U prvoj četvrtini prvi pogodak je pao nakon ukupno prva tri promašena napada obje reprezentacije (jedan Rumunja je odlično skinuo Josip Pavić) poslije dvije i pol minute igre i nakon isključenja rumunjske 12-ice Kadara. Lopta je kružila ispred Stoenescua dok je Damir Burić nije zakucao u gol. Rumunji su minutu poslije zamalo i sami iskoristili igrača više (Dobud), ali je Pavić u dva navrata briljantno obranio. 27-godišnjak je bio na visini i u sljedećem napadu, a njegovu je obranu pred golom protivnika oplodio Miho Bošković projektilom izvana za vodstvo 2:0. Obrana nam je i u sljedećem napadu Rumunja (ponovno s igračem manje) funkcionirala kao urica - Paviću upisujemo još jednu obranu ukupno petu u prvih osam minuta - a još veću prednost nakon perioda propustio je donijeti Samir Barač pri isteku četvrtine.

U drugoj četvrtini propuštamo napad s igračem više (Ghiban) kada Ivanu Buljubašiću šut skida Stoenescu, a promašaj je tim skuplji jer iz sljedećeg napada primamo gol (Radu u trećoj minuti). Ljutimo Ratka Rudića koji s negodovanjem «brunda» zbog propuštena dva igrača više – prvi put je mrtvu šansu promašio Igor Hinić - u drugom, međutim, dobivamo popravni jer penal skrivljuje Dunca, a Bošković ga pretvara u gol (3:1). U finišu druge četvrtine upisujemo ukupno devetu obranu Pavića, propuštamo još jednog igrača više (1/5), pogađamo i stativu (Bušlje) i nakon 16 minuta igre vodimo dva razlike.

Drugo poluvrijeme otvaramo golom Dobuda (4:1 nakon isključenja Iosepa), obranom nalik na viđenu u utakmici protiv Crne Gore branimo se nakon isljučenja Bušlje (0/3 Rumunja s igračem više), a Sukno u sljedećem napadu (sedam protiv sedam) zabija za visokih 5:1. Rumunji ni nakon što je Istvan Kovacs pozvao time-out ne uspijevaju kapitalizirati igrača više (Obradović), ali ipak dvije i pol minute prije kraja smanjuju na 5:2 (ponovno Radu). U sljedećem smo napadu i sami propustili brojčanu prednost (Bošković) i nakon još jedne obrane Pavića treći period privodimo kraju s tri gola 'fore'.

Cosmin Alexandru Radu svojim trećim golom koliko-toliko vraća Rumunjsku, a u sljedećem nastupu tih se 5:3 zamalo izrodilo u 5:4 samo što je Kadar srećom (kako za koga?) isforsirano promašio. Olakšanje stiže golom Burića (time-out je zvao Rudić nakon isključenja Rumunja), a na 7:4 iz penala podebljava Frano Karač. Rumunji su posljednju šansu propustili nakon isključenja Burića (bacili doslovce loptu u bunar), a gol Gheorgescua je bio too little, too late.

Obrana napasna poput osica, 12 skinutih lopti Pavića i polufinale protiv Srbije je tu.

Rim, četvrtfinale:
HRVATSKA – Rumunjska 7:5 (2:0, 1:1, 2:1, 2:3)

SP 2009., završnica

četvrtfinale

Mađarska9:10 *Srbija
SAD8:5Njemačka
Španjolska11:4Kanada
Hrvatska7:5Rumunjska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!