Vodeni sportovi

Jedriličari u punom pogonu

Sportnet • utorak, 18.08.2009.
Jedriličari u punom pogonu

Iznimno uzbudljiv kraj kolovoza je pred nama. Čak tri velika prvenstva se održavaju gotovo istovremeno, i to upravo za one olimpijske klase u kojima mi imamo svoje najjače adute i u kojima smo ove godine već osvajali odličja ili bili na korak do kao što je slučaj bio s Laserima na EP. Od 20. do 29. kolovoza pratimo SP Lasera, SP 470, EP Finna...

Laseri koje smo početkom kolovoza pratili na Europskom prvenstvu startaju prvi. Od 20. do 26. kolovoza u kanadskom Halifaxu održat će se Svjetsko prvenstvo za muški olimpijski jednosjed. Prijavljeno je 170 kormilara iz 51 zemlje svijeta. Naše boje branit će pet natjecatelja: Tonči Stipanović (Mornar, Split), Daniel Mihelić (Galeb, Kostrena), Milan Vujasinović (Labud, Split), Aron Lolić (Labud) i Ivan Taritaš (Sv. Nikola, Zagreb).

Kao što je poznato, Stipanović je bio vrlo blizu osvajanja medalje na EP. Tonči je već oko tjedan dana u Kanadi. Uoči SP kaže: "Nije loše, toplo je i sunčano, ali zovu kišu prvi dan regate. Doduše i prognoza se mijenja svaki dan tako da ćemo vidjeti što će biti. Što se tiče jedrenja bilo je sve super dok mi jučer nije pukla braga, pa sam morao promijeniti brod (na SP Lasera brodove uvijek organizira domaćin op.a.). Dobio sam novi jer ovog ne mogu popraviti. Dobro puše, nisam visio odavno, a ovdje već tri dana zaredom pa sam malo umoran. Dan prije regate je odmor. Dosad na SP nisam baš briljirao, najbolji mi je rezultat 11. mjesto, ali to je stara priča. Dosta sam napredovao i mislim da bi po svemu morao bit u pet, ne slabije od desetog, ali naravno želja je u tri."

Daniel Mihelić na EP je bio deseti, odnosno osmi Europljanin. "S EP sam se vratio doma na kratko, svega tri dana, tako da i nisam imao baš neki odmor jer smo morali krenuti za Kanadu. Dobro nam je došlo par dana treninga ranije da se upoznamo sa uvjetima koji vladaju na regatnom polju. Kao najveće favorite istaknuo bih Paul Goodisona i Tom Slingsbya. Ove godine sam pokazao da sam u dosta dobroj formi i nadam se da ću to pokazati i na SP, neću ništa prognozirati, dat ću sve od sebe pa što bude", rekao nam je Daniel.

Tri dana nakon laseraša u danskom Kopenhagenu počinje SP za klasu 470, koje traje do 29. kolovoza. Europski prvaci Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) otputovali su na pripreme prije desetak dana. Dosta je posada došlo rano u Dansku tako da su imali prigode napraviti dobar trening. Igor najavljuje: "Mislim da su uglavnom svi konkurenti koje ćemo sresti u Danskoj jedrili i na EP u Austriji, osim što će biti vjerojatno drugačiji uvjeti za jedrenje. Tu smo već desetak dana na pripremama, uglavnom je puhao jači vjetar, na početku je bilo malo hladno, ali sad je sunčano. Borit ćemo se vjerujemo za vrh."

U ženskoj konkurenciji nastupit će Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar), koje su također već nekoliko dana na pripremama. I u Danskoj ovih dana solidno puše, što je pravo osvježenje s obzirom da je ova godina većim dijelom bila u znaku slabog vjetra. Okruglo 150 posada je na startnoj listi, dakle 300 jedriličara i jedriličarki, od toga je ženskih posada 40-ak.

24. kolovoza u bugarskoj Varni starta EP za klasu Finn. Prošle četiri godine hrvatski su jedriličari osvajali medalje na ovom natjecanju. Marin Mišura (Split) bio je brončani 2005. i 2006., a Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Splita) srebrni 2007. i 2008. Oba kormilara nastupaju i ove godine, i obojica pretendiraju na visoke rezultate.

Brončani s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Ivan Kljaković Gašpić smireno razmišlja: "Regata koja će biti jedna od težih ove sezone, sezone koju treba završiti kako je i započela. Na EP ponovno jedrimo u jednoj velikoj floti. Nisam još nikad jedrio na Crnom moru."

Marin Mišura pak kaže: "Hrvatski finaši godinama su u europskom vrhu i mislim da je vrijeme da uzmemo zlato, koje je u Finnu osvojio Minski Fabris prije više od 30 godina. Ivan je sa svjetskom broncom visoko podignuo letvicu. Jasno je da nikad ništa ne možeš obećati, jer čak 15 kormilara može pobijediti EP, međutim neću biti zadovoljan samo s plasmanom u deset." Prijavljeno je 70-ak kormilara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!