Vodeni sportovi

Fantela i Marenić odlično startali

Sportnet • ponedjeljak, 24.08.2009.
Fantela i Marenić odlično startali

Na Svjetskom prvenstvu u Danskoj koji se održava od 23. - 29. kolovoza, naši su jedriličari odlično krenuli...

U danskom Copenhagenu danas je počelo Svjetsko prvenstvo za klasu 470. Velika flota se okupila, preko 160 posada, odnosno 320 jedriličara i jedriličarki s čime je ovaj muški i ženski olimpijski dvosjed još jednom pokazao svoju popularnost. Prošle je godine bilo puno rasprave pri izboru klasa koje će dobiti status olimpijskih disciplina u ciklusu za London 2012. Mnogi su umjesto 470 za žene predlagali novi i suvremeniji 29er XX (manja verzija muškog 49er-a), međutim u tijesnom glasovanju pobjedu je ipak izborio 470.

Izvrsno su svjetsko prvenstvo otvorili Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar). Aktualni europski prvaci u prva dva plova po desetak čvorova bili su treći i drugi u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Nakon dva plova Šime i Igor su peti u konkurenciji čak 95 posada, jedan bod do vodećih Švicaraca Buhler/Steiger.

Među 57 ženskih posada Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar) su nešto ispod sredine flote, na 33. mjestu. Španjolke Gallego/Duran vode nakon prvog dana.

Postolimpijska godina uvijek je na jedan način u svim klasama godina testiranja, pa tako i u 470. U obje konkurencije na SP u Danskoj nalazimo iskusne posade s više od deset godina u svjetskom vrhu, potom su tu poznati kormilari s novim flokistima, odnosno renomirani flokisti s novim kormilarima, te mlade posade koje se tek okušavaju na svjetskoj sceni olimpijskog jedrenja. Svi su željni dokazivanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!