Vodeni sportovi

Hrvatskoj prvo mjesto u skupini

Ivana Jurica • srijeda, 26.08.2009.
Hrvatskoj prvo mjesto u skupini
Foto: Martina Japundžić

S četiri pobjede i stopostotnim uspjehom hrvatska juniorska vaterpolska reprezentacija završila je svoj nastup u skupini D. U posljednjem kolu Hrvatska je večeras s 10:9 pobijedila najtežeg protivnika dosad – Australiju čime je osvojila prvo mjesto u skupini. Sutra je za Hrvatsku, kao i za sve pobjednike ostalih skupina slobodan dan, a u četvrtak u četvrtfinalu igrat ćemo najvjerojatnije protiv SAD-a.

Hrvatska – Australija 10:9 (1:2, 4:4, 3:1, 2:2)

Šibenik, vanjski bazen u Crnici, gledatelja 1000

Hrvatska: Selem (10 obrana), Benić 3, Marinić-Kragić 1, Ivanković 2, Geratović, Macan, Vlahović 1, Milaković 1, Kolar, Bautović 1, Lušić, Pavlović 1, Jukić, izbornik: Ivica Tucak.

Vezane vijesti

Australija: Clark (10 obrana), Davie 1, Polivka 3, Redbond, Giles, Fannon, Eames 2(1), Younger 2, Sindone, Howden 1, Burton, Edwards, Slade, trener: Simon Daley.

Igrač više: Hrvatska 8/13, Australija 3/9

Peterci: Hrvatska -, Australija 1/1

Tri osobne pogreške: Giles 16', Ivaković 17', Younger 29'

Suci: Torsten Bock (Njemačka) i Alexandre Galkin (Rusija)

Već nakon nešto više od minute igre Australija je stigla do dva gola prednosti. Selema su matirali Eames iz peterca i Younger. Prvi gol za Hrvatsku postiže kapetan Marko Bautović. Da Hrvatska na samom početku ne uđe u još veći rezultatski minus pobrinuo se vratar Selem koji je skinuo zicer Davieu. Imali su Australci još jednu kontru, ali posljednje dodavanje nije bilo dobro pa je nakon osam minuta igre gostujuća momčad imala samo jedan pogodak prednosti (1:2).

Prvo izjednačenje Hrvatskoj donio je Marko Ivanković s igračem više na početku druge četvrtine. Australci ponovno uzvraćaju udarcem iz igre i preko Eamesa dolaze do nove prednosti. Hrvatska se vraća u egal golom Hrvoja Benića, ali momčad iz daleke Australije s nova dva uzastopna gola Adama Polivke ponovno ima plus dva (5:3). Momčad Ivice Tucka sve golove postiže iz igre, tako je bilo i za 4:5 kad je precizan bio ponovno Ivanković. Lijepu akciju Younger je završio pogotkom za 4:6, a konačan rezultat poluvremena postavio je Pavlović golom s igračem više.

Već početkom treće četvrtine Hrvatska je ostala bez svog najboljeg igrača iz dosadašnjeg dijela prvenstva – Marka Ivankovića – koji je zaradio treću osobnu pogrešku. No, pokazalo se da je, uz veliku borbenost i hrabro srce, baš u trećoj četvrtini Hrvatska došla do odlučujuće prednosti. Kad je Polivka pogodio za 5:7 (prvi put s igračem više) nije se činilo da Hrvatska, bez najboljeg igrača može do preokreta. Ali uspjela je.

Andrija Vlahović pogodio je za 6:7, a bio je to tek prvi pogodak Hrvatske iz čiste igre u današnjoj utakmici. Do kraja četvrtine potpuni preokret u režiji naših reprezentativaca. Benić je precizan za novo izjednačenje, a u 22. minuti Hrvatska prvi put dolazi do prednosti golom Jerka Marinića–Kragića za 8:7 na kraju četvrtine.

Početkom posljednje dionice igre Davie izjednačuje na 8:8. Novu prednost Hrvatskoj preciznom realizacijom igrača više donosi Kristijan Milaković. Ne posustaju ni Australci, preko Howdena dolaze do 9:9. S tim se rezultatom ušlo u posljednju minutu. Hrvatska je zaradila isključenje, a odgovornost je preuzeo Hrvoje Benić koji 29 sekundi prije kraja pogađa za konačnih 10:9.

Pobjedom nad Australijom Hrvatska je osvojila prvo mjesto u Skupini D, ispred baš Australije. Protivnik u četvrtfinalu koje se igra u petak bit će pobjednik susreta SAD – Brazil.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!