Nogomet

Eduardo će biti kažnjen

Antonija Pavlić • petak, 28.08.2009.
Eduardo će biti kažnjen
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Enormni pritisak koji su Škoti bez nekog prevelikog razloga stavili na Uefu u slučaju simuliranja Eduarda da Silve u uzvratnoj utakmici 4. pretkola EL rezultirao je odlukom kažnjavanja hrvatskog nogometnog reprezentativca, najvjerojatnije s dvije utakmice zabrane igranja....

Škotski nogometni savez u suradnji je sa Celticom pritiskom na Uefu postigao svoj (nedefinirani) cilj kažnjavanja hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silve zbog simuliranja jedanaesterca u uzvratnoj utakmici 4. pretkola Europske lige.

Nepobitna je istina da je Eduardo postupio nesportski, i kako ga nismo navikli viđati u takvom izdanju, no vika, dreka i kontroverze koje su iznikle iz toga poteza u najmanju su ruku neshvatljive. Neregularna iznuđivanja jedanaesteraca nešto su što bi iz sporta svakako trebalo iskorijeniti, no zašto se onda opetovano ne kažnjava sve takve "izgrednike", a ne samo one protiv kojih je netko (napokon?) odlučio žestoko istupiti?

Daleko od toga da Eduardo kaznu nije zaslužio, je, ali tu se opet susrećemo s nejednakostima i nepravednostima u kažnjavanju. Kako je moguće da je, primjerice, brutalni start Martina Taylora na Eduarda i odsjecanje hrvatskog repreprezentativca iz stroja na gotovo godinu dana okarakteriziran "nesretnim slučajem" i kažnjen sa samo tri utakmice neigranja?

Strgane noge i simuliranja zasigurno nisu u istome rangu, no UEFA je ovoga puta odlučila biti stroga i Eduardu najvjerojatnije igranje zabraniti u dva susreta. O odluci će se još raspravljati 1. rujna, ali nepobitno je kako će kazne biti.

Kakva god ona bila, jedna, dvije, tri ili pet utakmica neigranja, bit će i nepravedna, jer takvih situacija u današnjem nogometu (nažalost) ima napretek i Eduardo (kao i uistinu minimalni broj ostalih kažnjenih 'simulatora') ne može snositi kaznu za sve preostale "padavičare". Već godinama simuliraju i C. Ronaldo i Pippo Inzaghi i niz ostalih, u Engleskoj se posljednjih dana priča i o istom potezu Nikole Kalinića, ali svi su oni iz nekog razloga pod protekcijom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!