Automoto

Prekretnica sezone

Mario Plavčić • četvrtak, 03.09.2009.
Prekretnica sezone

Ovogodišnja MotoGP sezona ulazi u završnu fazu, a do samog kraja ostalo je još pet utrka. Prva se vozi već ovog vikenda u San Marinu na stazi Misano...

Staza Misano nalazi se u blizini grada Misano Adriatico, a izgrađena je 1972. godine kada je i službeno otvorena. Dužina staze iznosila je 3488 metara sve do 1993. godine kada je po prvi promijenila oblik. Ista godina ostaje u pamćenju po teškoj nesreći velikana Waynea Raineyja. Raineyju je dijagnosticiran prijelom kralješnice, a to je ujedno značilo i kraj jedne velike karijere.

Nove preinake staza je doživjela između 1996. i 2001. godine kada su dorađene tribine za gledatelje te izgrađeni novi boksovi. Današnji izgled staza je poprimila 2006. godine kada je temeljito obnovljena, a s ciljem zadovoljavanja uvjeta organiziranja MotoGP utrka. Promijenjen je i smjer vožnje prema kazaljkama na satu, a dužina staze povećana je na 4180 metara.

Prva utrka ovdje se vozila 1981. godine kada je slavio Talijan Marco Lucchinelli na Suzukiju. Utrka u San Marinu nekoliko godina nije bila na rasporedu, a u MotoGP kalendar vraćena je 2007. godine nakon već spomenute temeljite obnove staze. Te godine slavio je Australac Casey Stoner na Ducatiju ispred sunarodnjaka Chrisa Vermeulena te Amerikanca Johna Hopkinsa.

Iste te godine Valentino Rossi i Dani Pedrosa nisu završili utrku - prvi zbog kvara, a drugi zbog pada s motora. Valja spomenuti da je iste godine u klasi do 250 cc slavio Rossijev ovogodišnji prvi pratitelj, Jorge Lorenzo. Lorenzu je to bila 16. pobjeda u karijeri nakon koje je postao najuspješniji Španjolac svih vremena u klasi do 250 cc.

Gorak okus Rossi je isprao prošlogodišnjom pobjedom na fantastičnoj utrci u Misanu, a na pobjedničko postolje popeli su se još i Lorenzo koji očito voli ovu stazu te trećeplasirani Toni Elias na Ducatiju. Od vozača koji su osjetili slast pobjede na VN San Marina tu je i Mađar Gábor Talmácsi, ali u klasi do 125 cc. Uz dužno poštovanje prema Mađaru, Talmácsi ove godine ne spada u skupinu favorita.

Rossija će u San Marinu i ove godine dočekati veliki broj navijača, a isto tako i domaćeg vozača Alexa De Angelisa. Alex je prošle nedjelje upisao prvo postolje u najjačoj klasi i nada se dobrom plasmanu i na domaćoj stazi. Svoje navijače imat će i 36-godišnji veteran Loris Capirossi koji je produljio vjernost Suzukiju te vozač Hayate Racinga Marco Melandri. Ducatijevi navijači pozdravit će Haydena koji se u Indianapolisu popeo na pobjedničko postolje, a i mladi Talijan Andrea Dovizioso očekuje dobar vikend i veliku podršku navijača.

Prošlotjednom pobjedom u Indianapolisu Jorge Lorenzo vratio je neizvjesnost prvenstvu, a pripomogao su mu je i Valentino Rossi koji se iz SAD-a vratio bez bodova. Prednost Rossija smanjena je na samo 25 bodova, a još jedno eventualno odustajanje Rossija uz slavlje Lorezna vratilo bi sve na početak. Ukoliko bi Rossi slavio na VN San Marina, a Lorenzo (ponovno) ostao bez bodova, Talijan bi vratio prednost na visokih 50 bodova i približio se novom naslovu prvaka.

Upravo ova utrka može biti prekretnica sezone, ali jedno je sigurno - Španjolac neće odustati sve dok postoji i najmanja šansa za osvajanje titule. Čeka nas uzbudljiv obračun, a održat će se u nedjelju s početkom u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!