Nogomet

Što se mora, teško je - ili nije?

Borna Rupnik • petak, 04.09.2009.
Što se mora, teško je - ili nije?
Foto: Davor Sajko

Hrvatska će u ključne dvoboje za odlazak na Svjetsko prvenstvo, sve do kraja kvalifikacija, odnosno eventualnog doigravanja u studenom, ulaziti bez jednog od najvažnijih kotačića u sastavu Slavena Bilića - Luke Modrića. Izbornik taj problem može riješiti na više načina...

Izostanak Luke Modrića, koji je na prvenstvenom susretu protiv Hrvatima nesretnog Birmingham Cityja slomio fibulu, težak je udarac za našu izabranu vrstu prije posljednjih kvalifikacijskih borbi za svjetsku smotru. No, koga nema - bez njega se mora, pa tako Slaven Bilić ima nekoliko spremnih rješenja.

"Imamo zacrtan cilj i ostvarit ćemo ga i bez Luke. Raspolažemo kvalitetnim igračima i s nekoliko rješenja, ne moramo se lažno ohrabrivati. Ostaje nam dosta vremena da isprobamo te varijante i odlučimo se za onu najbolju", rekao je hrvatski izbornik prije odlaska na pripreme u Rovinj, iz kojeg se reprezentacija danas vraća u Zagreb.

Obrambenu četvorku u kockastom dresu trebali bi tvoriti Vedran Ćorluka, Ivica Križanac, Josip Šimunić i Danijel Pranjić, a usprkos sve boljoj formi Mladena Petrića malu prednost u napadu još uvijek imaju bjeloruski krvnici, Ivica Olić i Eduardo.

Na desnoj strani veznog reda zacementiran je kapetan Darijo Srna, a prvi kandidat za poziciju zadnjeg veznog je, kao i na gostovanju u Minsku, neumorni Ognjen Vukojević, premda svoje minute čekaju Nikola Pokrivač, Ivan Jurić i Jerko Leko. U Zagrebu potrebe za drugim zadnjim veznim igračem ne bi trebalo biti te se može očekivati da će sva trojica sjesti na klupu.

Ključna figura u Bilićevom rasporedu tako postaje Niko Kranjčar. Pomakne li se on na Modrićevu poziciju u sredini, ostavit će prostor na svojoj lijevoj strani. Što se ideje i ofenzivnih poteza tiče, Kranjčar bi trebao bez ikakvih problema preuzeti Lukine zadatke, ostaje tek pitanje može li se nositi s motoričkim sposobnostima omalene Tottenhamove četrnaestice.

Tijekom svoje engleske epizode napredovao je i na tom planu, a igra u sredini ionako mu nije strana. Štoviše, s boljim pregledom igre mogao bi još učinkovitije upotrebljavati svoj zadnji pas i hraniti naše napadače dobrim loptama.

Najizglednije društvo na lijevoj strani mu je Ivan Rakitić, kojemu je ta zadaća posljednji put povjerena u lipnju protiv Ukrajine, kada se nije proslavio. Međutim, njegove kvalitete nisu upitne - iako nikako da nađe zajednički jezik s Felixom Magathom u Schalkeu - i jasno je zašto slovi za najvjerojatniju opciju. Svojim bi nastupom posebnu opasnost predstavljao u prekidima, koje izvodi odlično, a možda će upravo to trebati za slom bjeloruskog zida.

Biliću se nudi i još ofenzivnija opcija: Mario Mandžukić. Završnica bitke u Minsku pokazala je da je sve bolji Dinamov napadač zreliji i u kockastom dresu, a njegovim bi izlaskom na teren Hrvatska zasigurno dobila na rastrčanosti. Ipak, vjerojatnije je da će Mandžukić priliku dobiti u nastavku.

Hrvatski izbornik na raspolaganju ima i kombinaciju u kojoj bi Danijel Pranjić dobio više slobode prema naprijed - što mu na klupskoj razini itekako odgovara - pri čemu bi mu leđa čuvao Hrvoje Čale.

Anas Sharbini pozvan je na Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj baš kao zamjena za Luku Modrića, no čini se da je susret ovakve važnosti zasad prevelik zalogaj za novopečenog Hajdukovca. U prilog mu ide eventualna želja za što manjim pomacima u rasporedu jer bi u slučaju njegovog uvrštavanja u sastav Niko Kranjčar mogao nastaviti ordinirati na "svojoj" lijevoj strani terena.

Novi epski susret na Wembleyu postavit će pred hrvatsku reprezentaciju malo drukčiji izazov. Pretpostavlja se da je Bilić za tu utakmicu blizu nešto čvršćoj formaciji veznog reda u kojoj bi uz Vukojevića u sredini i Kranjčara lijevo priliku mogao dobiti netko od spomenutog trojca Pokrivač - Jurić - Leko.

S obzirom na rezultatski imperativ i objektivnu snagu kockastih trupa, mnogi smatraju da nema smisla zatvarati se pred Englezima, no ta tvrdnja djelomično pada u vodu činjenicom da je Hrvatska protiv Ukrajinaca u Zagrebu djelovala neusporedivo ubojitije s Vukojevićem i Lekom nego s Jurićem i Rakitićem. Napadačku orijentaciju sigurno neće određivati isključivo broj zadnjih veznih igrača.

Naravno, stoji i primjedba da bi takva postava oduzela dašak kreativnosti naše momčadi, a uz dužno poštovanje Stevenu Gerrardu, Franku Lampardu i ostatku ekipe, to je jedan hrvatski aspekt s kojim se Englezi najteže mogu mjeriti, pogotovo uz neigranje lepršavog Thea Walcotta. Međutim, isto tako ne smije se smetnuti s uma da Capellova Engleska ima znatno manje slabih točaka od one McClarenove.

Slaven Bilić je u Rovinju vagao, a rezultati njegovih ispitivanja na vidjelo će izaći u subotu, odnosno srijedu. Kako usprkos četiri milijuna izbornika u državi on ipak ima najbolji uvid u mogućnosti naših reprezentativaca, treba vjerovati da je pronašao dobitnu kombinaciju.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!