Nogomet

"Možda je ovo bilo idealno"

Borna Rupnik • nedjelja, 06.09.2009.
"Možda je ovo bilo idealno"
Foto: Davor Sajko

Dugo je trajala noć Slavena Bilića poslije Bjelorusije. Pobjeda je tu, nužni bodovi na kontu, ali i spoznaja da će Hrvatska na Wembleyu morati izgledati znatno bolje želi li imati ikakve bodovne koristi od puta u Englesku...

Izbornik Slaven Bilić potrudio se dan nakon nervoznog maksimirskog susreta s Bjelorusijom potražiti pozitivne strane tako teško izborene pobjede. Za loše hrvatsko izdanje djelomično se svakako može okriviti iznimno snažan pritisak.

"Nije bilo dobro, istina, ali nije bilo ni katastrofalno", istaknuo je Bilić, objasnivši tu tezu: "S jedanaestoricom na terenu ipak smo kontrolirali tijek zbivanja. Dapače, bilo je vjerojatnije da ćemo mi povisiti vodstvo nego da će Bjelorusi izjednačiti, a poslije Ćorlukinog isključenja spasio nas je Runje".

Zanimljivo, izbornik je naglasio da je takva utakmica možda bila - idealna: "Ne računajući Ćorlukin crveni karton, ovo je možda bio idealan razvoj događaja. Bolje da smo ovako dobili nego da smo ih svladali rapsodijom kao protiv Kazahstana. Tada bismo poletjeli. Ovako smo zajedno s publikom pokazali karakter, a protivnik nam nije ništa darovao. Rovinjske su pripreme bile obilježene nervozom i zato je najvažnije da smo došli do bodova".

No, od grešaka i nepotrebnog Ćorlukinog izostanka se ne može pobjeći. "Nismo pregazili Bjelorusiju i spremni smo jedni drugima istaknuti sve slabosti koje smo pokazali na terenu. Grešaka je bilo, to kažem svojim igračima u lice. Nije bilo kreacije, ni lucidnosti, a suparnika smo napadali previsoko i preširoko. Ali ima dana kada ti ne ide, a pritisak je bio jako velik".

"Naravno da će nam Ćorluka nedostajati u Londonu, on je na svojoj poziciji među najboljima na svijetu, isto kao i Luka Modrić", nastavio je hrvatski izbornik, "jer nije Ćorluka slučajno odigrao sve reprezentativne utakmice u zadnje tri godine na visokoj razini. Ne pretjerujem kad kažem da on predstavlja vrh svjetskog nogometa i da ga obožavam koliko je kompletan igrač".

Sada se postavlja pitanje kako ga zamijeniti. Bilić je priznao da je razmišljao o kombinaciji sa Ćorlukom i Srnom na bokovima, ali ta ideja je pala u vodu. Nova razmišljanja zasad nije želio podijeliti s javnošću.

"Imamo nekoliko opcija i unatoč suženom manevarskom prostoru blizu smo rješenju. Utakmica protiv Bjelorusije neće negativno utjecati na samopouzdanje, naprotiv, tvrdim da je obrnuto. Imamo najbolje hrvatske nogometaše i složit ćemo dobru momčad. Uz malo sreće, na najtežem gostovanju možemo do dobrog rezultata. Za to ovi dečki treniraju od svoje sedme godine", objasnio je Slaven Bilić.

Izbornik je u međuvremenu dobio i izvještaj Gorana Vučevića s prijateljskog ogleda Engleske i Slovenije u Londonu. U skladu s očekivanjima, Vučević je naglasio da su igrali disciplinirano i čvrsto, kako Fabio Capello i traži. No, ima to i svoj nedostatak. "Više nemaju onaj kreativni nered", kaže Bilić.

"Bit će nam velika čast ponovno istrčati na Wembley. Sada glasno najavljuju našu utakmicu i podgrijavaju atmosferu", zaključio je izbornik.

U Čatežu i dalje vlada strogi režim, nema ni odmora ni puštanja, a i Vedran Ćorluka će ostati u društvu reprezentativaca. Hrvatska u Londonu igra u srijedu navečer, a tada će već znati i rezultat ogleda Bjelorusije i Ukrajine u Minsku.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!