Košarka

Brže, više, jače

Branimir Korać • utorak, 08.09.2009.
Brže, više, jače
Foto: EPA

Drugo kolo u skupini A Hrvatskoj donosi dvoboj s Grcima. Protiv Izraela uz ne baš najbolju igru izvučena je pobjeda, no protiv Grka trebat će igrati puno bolje kako bi se upisali bodovi praktički u dvoboju za prvo mjesto u skupini...

Arhivirani su Izraelci, vrijeme je za Grke. Očekuje nas kudikamo teži posao, Grčka je na startu Eurobasketa prikazala impresivnu igru i razbila Makedoniju dok je Hrvatska odigrala dosta promjenjivo protiv Izraela, no bodove pišemo.

Dobra je stvar što su u našem stožeru odmah bili svjesni kako sve protiv Izraela nije sjajno funkcioniralo. Loša je stvar što sljedeća utakmica dolazi samo 24 sata kasnije, a protivnik je prepun samopouzdanja nakon što je posve suprotno odigrao odličnu utakmicu na startu.

Grci su protiv Makedonije pokazali kako imaju jako puno samopouzdanja, igrali su neobranjiv pick & roll, a izbornik Kazlauskas maestralno je vodio momčad. Doduše to i nije bilo posebno teško, svi igrači su bili izuzetno raspoloženi i tko god je ušao u igru odigrao je vrhunski.

S druge strane Makedonci su bili usporeni, neprecizni i posve izgubljeni što je Grčkoj dodatno olakšavalo posao. Odlično su krenuli u utakmicu, Makedonija je izgorila u velikoj želji i na iskustvo su kasnije samo povećavali prednost.

Kao momčad Grčka izgleda sjajno. Nitko posebno ne iskače, svi su sposobni odigrati vrlo dobro, a teško je procijeniti s koje strane prijeti veća opasnost. Vanjska linija na čelu sa Zisisom i Spanoulisom konstantno stvara nered odličnim protokom lopte i traženjem slobodnih rješenja, dok su pod koševima snažni i pokretljivi Bourousis i Koufos.

U našoj igri dosta toga se mora promijeniti uoči ovog dvoboja. Prvo i osnovno lopta mora brže ići, razigravači ne smiju gubiti vrijeme s loptom u posjedu i treba igrati što brže i što jednostavnije. Pokretljivosti u napadu je bilo i protiv Izraelaca, ali lopta nije dovoljno brzo dolazila do slobodnih igrača i tako smo ulazili u probleme. Grci će tradicionalno čvrstom obranom to znati iskoristiti.

Roko Leni Ukić - Nikos Zisis

Pojedinačnom kvalitetom i talentom Ukić i Zisis su najmanje u istom rangu. Međutim Zisis je jučer igrao puno korisnije po momčad i Ukić mora biti na tom tragu. Grk je igrao vrlo racionalno i izmjenjivao se sa Spanoulisom u traženju idealnog rješenja.

Davor Kus - Vasilis Spanoulis

Pojedinačno napadački Spanoulis je kvalitetniji igrač od Davora. Riječ je o jednom od najboljih europskih igrača na vanjskim pozicijama koji je posebno oduševio jučerašnjom prezentacijom. Izuzetno pametno odigrao je u napadu i tek kasnije kada je rezultat bio daleko na strani Grka, malo se "opustio".

Marin Rozić - Efstratios Perperoglou

Rozić je obrambeni specijalac i u tom segmentu je jači od Perperogloua koji je pak sposoban u napadu napraviti nešto više nereda.

Marko Banić - Antonis Fotsis

Obojica su jučer podbacili. Fotsis je dao svoj doprinos u skakačkom dijelu dok Banić nije imao svoj dan u većini segmenata. Bit će to vrlo zanimljiv dvoboj dvojice vrlo kvalitetnih igrača koji mogu samo bolje od onog što su odigrali prvog dana.

Mario Kasun - Ioannis Bourousis

I ovo je dvoboj dvojice igrača koji mogu dominirati susretom. Kasun još uvijek ima problema u obrambenom dijelu, no napadački je dominantan i vrlo ga je teško zaustaviti. S druge strane pokretljivi Bourousis na obje strane parketa je uvijek među boljim pojedincima na terenu i s njim će biti velikih problema. Vujčić ga poznaje u dušu, to nam je spas.

Klupa

Kazlauskas i Repeša koriste svih 12 igrača u rotaciji s tim da je naš izbornik ipak skloniji nešto češćem rotiranju igrača. Obje klupe imaju niz vrlo kvalitetnih igrača, no mi ipak imamo nekolicinu igrača koji su sposobni donijeti prevagu dok Grci na klupi baš i nemaju takav profil igrača. Da je tu trio Diamantidis - Papaloukas - Vasilopoulos, situacija bi bila drugačija, ovako...

Jasmin Repeša - Jonas Kazlauskas

Dvojica stručnjaka koji su stvorili ime u europskim okvirima i izuzetno su cijenjeni u košarkaškim krugovima. Košarkaška filozofija im se ne razlikuje previše, Kazlauskas isto kao i Repeša zahtjeva momčadsku igru prije svega bez nekih individualnih iskakanja.

Sam pogled na startne petorke već pokazuje kako Grčka ulazi u susret sa statusom favorita, ali Hrvatska je na posljednjim natjecanjima pokazala kako ipak igra puno bolje protiv jakih protivnika, nego protiv slabijih. Neka tako bude i večeras, trebat će nam dobra igra.

Susret u Poznanu počinje u 19:15.

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Izrael79:82Sjeverna Makedonija
Grčka76:68Hrvatska
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!