Košarka

Grci dobili s pola snage

Bernard Jurišić • utorak, 08.09.2009.
Grci dobili s pola snage
Foto: EPA

Nakon loše izvedbe, ali ipak pobjede protiv Izraela, hrvatska košarkaška reprezentacija danas je protiv Grčke potpuno podbacila. Loša predstava na obje strane terena garnirana je uvjerljivim porazom od Grčke, no više od samog rezultata zabrinjava činjenica da smo odigrali uistinu katastrofalnu i bezidejnu utakmicu protiv nimalo impresivnog protivnika...

Derbi skupine A Hrvatska i Grčka otvorile su čvrstim dvobojem pod koševima, u kojem su "ratovali" teškaši obje momčadi. Brzo su stoga Fotsis i Kasun zaradili po dvije osobne pogreške, a rezultat je balansirao na granici remija, s poenom prednosti na svakoj strani. Veću prednost od minimalne Grci su stekli tek zadnjim napadom prve četvrtine i tricom Bourousisa za 15:20.

Brza dva napada Grka u drugoj četvrtini odvela su ih odmah na 15:24, a ubrzo su otišli i na dvoznamenkastu prednost. Učas je na semaforu zasvijetlilo 23:38 (16.), a Grci su prolazili kroz našu užasnu i nehomogenu obranu jednako lako kao i Izraelci jučer. S tom razlikom da su to Grci napravili već u prvom poluvremenu i time "ubili" ostatak utakmice.

Vezane vijesti

Repeša je Vujčića u igru poslao tek u 13. minuti, no ni junak jučerašnje pobjede nije uspio zaustaviti kola koja su nemilice jurila nizbrdo. Grčka je prednost rasla, naši napadi svodili su se na Ukićeva solo-rješenja, dok su ostali uglavnom statično promatrali i čekali neku višu silu da gurne loptu prema obruču.

Teško je odlučiti koji nam je dio igre bio lošiji, obrana ili napad, no Grke to nije zanimalo. Bez velikog naprezanja podigli su prednost preko 20 razlike i poluvrijeme dočekali s gotovo nestvarnih 31:52. Toliko o "derbiju skupine A". Naša igra bila je na amaterskoj razini, a reprezentacija nam je izgledala kao skupina građana koja je došla na basket nakon dugog, toplog ljeta punog odmaranja i izležavanja.

Pokušaj spašavanja obraza u drugom dijelu krenuo je sa šest uzastopnih poena, a Repešino "pranje ušiju" na poluvremenu poslalo je parket nešto življu Hrvatsku. Drugo smo poluvrijeme otvorili s 11:2, za nešto ljepših 42:54 u 24. minuti. No, brzo je sve palo u vodu, Grci su se tri minute kasnije vratili na 44:62 i odbili sve naše potencijalne rezultatske prijetnje.

U posljednju četvrtinu Grci su ušli s +18 i opušteno planirali čekati kraj. Omogućilo je to našoj reprezentaciji da smanji konačnu razliku, pa smo se "mic po mic", gotovo neprimjetno, približili s 57:69, preko 62:71 do čak 65:71 tricom Vujčića, koji je opet u napadu bio jedini koliko-toliko raspoložen, minutu i pol prije kraja.

No, u narednom napadu bugarski sudac izmišlja nepostojeći prekršaj na Spanoulisu koji se poskliznuo, a grčki rutiner pogađa bacanja i definitivno rješava utakmicu. Za zasluženi trijumf ipak nimalo impresivnih Grka i to je zapravo najbolnija činjenica današnjih 40 minuta.

Makedoniju ćemo u srijedu morati pobijediti želimo li prenijeti išta sa sobom u drugi krug. No, ako nastavimo u izdanju kakvo smo prikazali u prva dva kola, u drugi krug nam ne treba ni ići...

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Izrael79:82Sjeverna Makedonija
Grčka76:68Hrvatska
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!