Nogomet

Bilić: "Eduardo večeras dolazi iz Brazila"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 08.09.2009.
Bilić: "Eduardo večeras dolazi iz Brazila"
Foto: Davor Sajko

(Iz Londona Vedran Attias i Tomislav Pacak) Neposredno prije nego je s momčadi odradio trening na travnjaku impresivnog Wembleyja, Slaven Bilić održao je i posljednje druženje s novinarima uoči sutrašnje utakmice između Hrvatske i Engleske…

Dobro raspoloženi, sa širokim osmjesima na licima, u press dvoranu jednog od najskupljih svjetskih stadiona stigli su izbornik Slaven Bilić i glasogovornik HNS-a Davor Gavran. Dobro raspoloženje očitovalo se i na treningu koji su potom naši održali, dojam je da nema ni miligrama loše atmosfere zbog pritiska koji donosi ova utakmica. Bjelorusija i loša izvedba su, pak, već odavno stvar prošlosti, od subote u 22 razmišlja se samo o Engleskoj.

Kako je hrvatski izbornik s domaćim novinarima druženje odradio i na Plesu prije polaska u London, presica na Wembleyju bila je prvenstveno usmjerena na engleske izvjestitelje kojima su glavna tema bila Bilićeve izjave kako je ”Engleska s Capellom izgubila na borbenom duhu”. Slaven je tako nekoliko minuta objašnjavao što je zapravo mislio kada je rekao kako “Englezima nedostaje englishness.

”Nisam ja rekao da im to nedostaje. Rekao sam samo da su puno organiziraniji nego prije, da ne preuzimaju veliki rizik. Uvijek kontroliraju utakmicu, teško im je napraviti kontru jer imaju dosta igrača iza lopte. Kontroliraju situaciju na terenu, ostavljaju protivniku minimum prostora. Prije bi te možda suludo strpali u šesnaesterac, to više ne rade. Ja sam ih htio pohvaliti, igraju puno racionalnije, a i dalje su vrlo opasni po gol protivnika.”

Bilić zna naš sastav, ali ga, jasno, ne misli otkriti Capellu 24 sata prije utakmice: ”Mi imamo dvije glavne opcije. Znate našu situaciju, nećemo u tome tražiti alibi. Bitno smo oslabljeni, i mala djeca znaju što nam znače Ćorluka i Modrić, nema ni Stipe, sinoć se povrijedio i Ivan Jurić. Time nam se sužava mogućnost manevriranja.”

Bez obzira na hendikepe, Bilić boysi nisu došli s bijelom zastavom: ”Uz sve naše hendikepe, mi sve što smo učinili nismo napravili s 11 igrača, već s grupom ljudi koja je u Top 10 svjetskog nogometa dugo vremena. Siguran sam, uvjeren, tko god sutra izađe na Wembley će biti maksimalno spreman. Ovo je najposebniji stadion na svijetu, tko god istrči, bit će spreman.”

Englezi vjeruju da su na prošli puta podcijenili, a da to Capello neće učiniti. Bilić, međutim, ne smatra da je pobjeda od 3:2 bila plod engleskog podcjenjivanja: ”Ne mislim da su nas podcijenili u prošloj utakmici. Uvjeravam vas da moja ekipa ne cijeni nikoga više od Engleske. Mislim da nas ni Englezi tada nisu podcijenili, sigurno neće ni sada.”

Hoće li Bilić u podsjećanju na zagrebački poraz tražiti motivaciju za ovaj ogled? Izbornik je takvu ideju odbacio: ”Nije nam to posebna motivacija. Ne treba nam posebna motivacija ni za prijateljsku utakmicu, a kamoli za ovakvu utakmicu na ovakvom stadionu. Ako tome dodate situaciju u skupini, gdje imamo još 2-3 utakmice i neizvjestan status, ne moramo uopće pričati o motivaciji.”

Nisu izostala ni pitanja o Eduardu da Silvi, koliko će na njega utjecati cijela priča oko simuliranja i vjerojatni pritisak s londonskih tribina: ”Eduardo je kompletna osoba, on je sjajan igrač, suigrač, otac, muž, i koliko ga ja znam – od njegove 17. godine, mogu garantirati da je on stopostotno kvalitetna, dobra osoba. Pa sve te priče nemaju pokrića, niti će na njega utjecati.”

Dobro raspoloženje ocrtalo se i u Bilićevom odgovoru na pitanje engleskog novinara da li je razgovarao s Eduardom? ”Ne, on večeras dolazi iz Brazila.” Kada je shvatio da nisu svi domaći novinari shvatili šalu, Bilić je dodao: ”Naravno da pričam s njim svaki dan. ”

Kolegu iz Južne Afrike (ima i takvih u Londonu) zanimalo je da li je Biliću i reprezentaciji posebno značajno plasirati se na prvo svjetsko prvenstvo u Africi, ali nije dobio odgovor koji je priželjkivao: ”Svjetsko prvenstvo je svjetsko prvenstvo, jasno da želimo ići na njega gdje god bilo. To je najveća pozornica, svakoj zemlji je važno da sudjeluje, posebno zemljama koje su naviknute na sudjelovanje poput nas.”

Da li se i zagrebački ogled vrtio na DVD-ima u pripremi utakmice? ”Gledali smo isječke i te utakmice, tako se pripremamo za svaku utakmicu. Tako je najlakše igračima pokazati što su radili krivo, a što su radili dobro.”

Engleskim novinarima štošta se može prigovoriti, ali što se broja pitanja tiče, nema im premca. Srećom, glasnogovornik Gavran prekinuo je njihovo inzistiranje na seciranju nekih izjava izjavivši da Slaven mora poći na trening…

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!