Nogomet

Pobjeda na početku otvara vrata raja

Vedran Attias • četvrtak, 17.09.2009.
Pobjeda na početku otvara vrata raja
Foto: Davor Sajko

Dinamo u prvom kolu skupine A Europske lige na domaćem terenu igra protiv Anderlechta. Hrvatski prvak ima manjih problema s ozljedama, no to nije ništa u odnosu na one koje ima belgijska momčad i Dinamo uz potporu punog Maksimira i pravu europsku predstavu može doći do tri vrlo vrijedna boda na samom otvaranju novog Uefinog natjecanja...

Hrvatski prvak, zagrebački Dinamo, uz dosta respekta dočekuje goste iz Bruxellesa u prvom kolu Europske lige, no ne i sa strahom. Dan prije utakmice trener Dinama Kruno Jurčić, nakon brojnih komplimenata belgijskoj momčadi, je ustvrdio: "Bez obzira na strašnog protivnika - veliki sam optimist. Pozivam sve naše navijače da dođu, a mi ćemo im pružiti zadovoljstvo." Ako na isti način razmišljaju i njegovi igrači, respektiranje protivnika ali nikako strah, onda nas u Maksimiru u četvrtak navečer očekuje "pravi Dinamo"; Dinamo koji smo vidjeli nekoliko puta ove sezone, onaj koji je svojom borbenošću i zalaganjem vratio navijače na tribine.

Dinamov strateg nije htio otkriti sastav, no puno mudrosti nema; Jurčić će Anderlecht napasti s najjačim snagama pa bi se tako u momčadi trebali naći i Sammir i Morales dok će Tomečak, Sivonjić, Kramarić i ostali čekati svoju priliku s klupe. Problem za Dinamo bi mogla biti skok igra jer Plavi imaju znatno niži sastav od gostiju, no Jurčić se nada kako, prije svih, Vrdoljak i Lovren mogu u skoku odgovoriti vrlo visokim igračima Anderlechta; naravno, bilo bi sjajno kada bi Plavi centaršuteve i slobodne udarce gostiju sveli na minimum i tako poštedili sebe i navijače neugodnih scena.

Jurčić ima zapravo samo jedan problem oko sastava jer za utakmicu nije spreman kapetan Igor Bišćan, no zato se na teren vratio Robert Kovač pa tako stoperski par Lovren - Kovač ne bi trebalo biti slabo mjesto Dinamove momčadi. Ako još reprezentativnim stoperima dodamo Cufrea i Etta na bočnim pozicijama onda obrana, na čelu s Butinom, izgleda zaista dobro.

U sredini će uz južnoameričke fantaziste Sammira i Moralesa biti Vrdoljak i Badelj. Nerijetko se utakmice dva po kvaliteti slična protivnika dobivaju odnosno gube na sredini terena pa će tako i u ovoj utakmici Dinamovi središnji vezni igrati bitnu ulogu. Dakako, olakšavajuća okolnost bit će im neigranje češkog reprezentativca Jana Polaka koji se teško ozlijedio. Još jedna ozljeda, ona Marcina Wasilewskog, mogla bi biti vrlo bitna jer trener Ariel Jacobs nema pravo rješenje za desni bok. Protiv Dinama tu će poziciju igrati Gillet, no to nije njegova prirodna pozicija pa je za očekivati kako će Mandžukić i Papadopoulos baš po toj strani Anderlechtove obrane pokušati doći do Prota.

Belgijska momčad u Zagreb dolazi s poštovanjem prema Dinamu i hrvatskom nogometu, no, naravno, poraz im nije "niti u peti". Gostujući trener Jacobs iznio je svoj recept za prolaz: "tri boda doma, bod u gostima" te tako jasno dao do znanja koji bi ga rezultat u Maksimiru zadovoljio. Kao što je ranije spomenuto, gosti imaju problema s ozljedama vrlo bitnih igrača (Polaka i Wasilewskog), a čak je i napadač Suarez pod upitnikom, no unatoč tome jasno je kako se radi o opasnoj momčadi; momčadi koja bi na svojem terenu bila veliki favorit protiv Dinama.

Glavna karakteristika velike belgijske momčadi jest ofenzivna igra, no i dosta igre u zraku. Naime, Anderlecht u zadnjoj liniji i u napadu (De Slutter) ima igrače više od 190 centimetara i ta skok igra u prekidima mogla bi biti velika prednost gostiju; posebno ako se zna ne posebno dobra igra hrvatskog prvaka u takvim situacijama. U veznom redu Dinamove napade prekidat će Argentinac Lucas Biglia koji će voditi veliku bitku s veznim igračima Dinama, a ofenzivno je najopasniji Boussoufa koji igra lijevo krilo ili polušpicu.

Najveću opasnost za Dinamova vrata predstavljat će 192 centimetra visoki De Slutter i 21-godišnji Argentinac Suarez. Kao i veliki broj europskih klubova, Anderlecht ima jednog vrlo visokog i robusnog te jednog vižljastog i brzog napadača, no Dinamovi stoperi su dorasli zadatku. Vjerojatnije je kako će ipak viši Lovren čuvati visokog napadača gostiju dok će Kovač, također vrlo dobar u skoku, loviti Argentinca po terenu, no moguće je da će se braniči Dinama mijenjati ovisno o situaciji.

Jurčić i igrači Dinama, ali i trener te igrači gostiju nekoliko su puta istaknuli važnost zagrebačke publike u ovom dvoboju. Iz Dinama uporno pozivaju navijače na tribine da dođu i budu 12. igrač Dinama u ovoj bitnoj utakmici. Karata za utakmicu još ima, no prodaja ide vrlo dobro i očekuje se željena potpora navijača u pokušaju da se s tri boda otvori Europska liga.

Dinamo u Maksimiru, punom Maksimiru, jest blagi favorit protiv Anderlechta, no Plavi će trebati odigrati sjajnu utakmicu, imati niz raspoloženih pojedinaca i izbjegavati kobne pogreške koje, dobro već svi znamo, Europa - ne prašta. Dinamovci su obećali dati sve od sebe kako bi osvojili tri boda, a na vama je doći i pomoći im u tome; garantiraju da neće razočarati. Budite u Maksimiru od 19 sati i uvjerite se sami...

Europska liga, skupina A, prvo kolo: Dinamo - Anderlecht 19 sati

Dinamo: Butina - Etto, Kovač, Lovren, Cufre - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Morales - Mandžukić, Papadopoulos

Anderlecht: Proto - Gillet, Deschacht, Juhasz, Van Damme - Legear, Biglia, Sare, Boussoufa - De Sutter, Suarez

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Ajax0:0Temišvar
Dinamo0:2Anderlecht
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!