Košarka

Neravnopravno finale

Branimir Korać • nedjelja, 20.09.2009.
Neravnopravno finale
Foto: EPA

Kada su dostigli pravu formu, Španjolci su pokazali kako im nema premca u Europi. Otišli su na kraju posve zasluženo do naslova prvaka Europe još jednom odličnom utakmicom, ovaj put u finalu protiv Srbije koja je svladana 85:63...

Svjetski prvaci Španjolci napokon su stigli do naslova europskih prvaka. Očekivali su ga još na prošlom Eurobasketu na domaćem terenu, međutim tamo su ih neočekivano zaustavili Rusi da bi u Poljskoj u velikom stilu u nokaut fazi pomeli sve protivnike i osvojili naslov.

U finalu su igrali protiv mlade reprezentacije Srbije i pokazali višu kvalitetu te zasluženo slavili u rezultatski nezanimljivom meču 85:63.

Vezane vijesti

Španjolska je uraganski krenula u utakmicu. Sijevalo je sa svih strana pa su tako zahvaljujući odličnoj trici vrlo brzo odmakli i u završnici prve četvrtine već bili na 20:7. Četvorica iz startne petorke su šutirali dotad trice i sva četvorica su pogodili uz ukupno samo dva promašaja.

Ipak taj prvi nalet su Srbi uspjeli zaustaviti i prvu dionicu završiti sa zaostatkom od deset poena, 24:14.

U drugoj četvrtini do polovice su se držali na nekih desetak poena zaostatka. Onda Španjolska radi seriju 8:0 i bježi u 15. minuti na već visokih 34:18. Tek što je krenula 17. minuta već je po prvi put dostignuta granica od 20 poena prednosti, Španjolci su imali ogromnih 40:20.

Na poluvrijeme se otišlo s ogromnih 52:29 za Španjolsku koja je već u prvih 20 minuta ubila utakmicu. Na Srbiji se osjećao umor, kasnili su na obje strane, nije ih služio niti šut i na kraju španjolska prednost nije čudila.

U drugo poluvrijeme Srbija je ušla odlučnija barem da smanji taj veliki zaostatak. Sredinom treće četvrtine uspjeli su se spustiti na ispod 20 poena zaostatka, Španjolce je malo stao šut i Srbija je u 27. minuti nakon Krstićevih 2+1 smanjila na aktivnijih 58:44.

Kako se nada pojavila, tako je brzo i nestala. Španjolska je ponovno ubacila u brzinu više, napravila seriju 9:0 i ponovno podigla prednost na visokih 67:44.

Preostalo je bilo još deset minuta rezultatski nezanimljivih, deset minuta Španjolcima za ekshibiciju i pripremu slavlja te deset minuta Srbiji za smanjenje ogromnog zaostatka.

Svjesni kako je sve gotovo, treneri su ubacili one koji su na ovom prvenstvu manje igrali. Više nije bilo ozbiljne igre, samo se čekao kraj susreta za početak španjolskog slavlja.

Španjolska je na kraju slavila 85:63 predvođena Pauom Gasolom koji je ubacio 18 poena uz 11 skokova te Rudyjem Fernandezom koji je ubacio 13 poena. Kod Srbije su Tripković i Veličković ubacili po 15 poena.

Eurobasket, završnica

finale

Španjolska85:63Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!