Vodeni sportovi

Novi rekordi za hrvatsko jedrenje

Sportnet • petak, 25.09.2009.
Novi rekordi za hrvatsko jedrenje

Svjetski jedriličarski savez objavio je nove svjetske ljestvice, ljestvice koje obuhvaćaju rezultate unutar zadnje dvije godine. Po prvi put hrvatsko jedrenje ima predstavnike u prvih deset u čak šest klasa! S obzirom da naši jedriličari i jedriličarke na svjetskoj sceni nastupaju u osam od deset olimpijskih klasa to znači da smo u samom svjetskom vrhu u gotovo svim klasama u kojima se natječemo.

Još samo jedne ljestvice bit će objavljene ove godine, sredinom prosinca, no s obzirom da je međunarodna sezona gotova za očekivati je da neće biti nekih značajnih promjena na posljednjim ljestvicama.

Ivan Kljaković Gašpić treći mjesec zaredom drži broj jedan u klasi Finn. Marin Mišura napredovao je s 40. na 31. mjesto.

Glavna vijest ovoga mjeseca je da su svjetski i europski prvaci Šime Fantela i Igor Marenić stigli do drugog mjesta u klasi 470! To je njihov najbolji plasman na svjetskim ljestvicama. Nizozemci Coster/Coster su jedini koji dijele Šimu i Igora od broja jedan na svjetskoj ljestvici.

Pavle Kostov i Petar Cupać zadržali su sedmo mjesto u 49er-u i prvi put će godinu završiti među deset najboljih na svijetu. Vode Talijani Sibello/Sibello.

U Laser Radialu Tina Mihelić vratila se u top deset, nalazi se na osmom mjestu. Na prvom mjestu je i dalje Amerikanka Anna Tunnicliffe.

Dva hrvatska kormilara su pri vrhu klase Laser – osmi je Milan Vujasinović, a deveti Tonči Stipanović, što su za obojicu zasad njihovi najbolji plasmani. Daniel Mihelić također je odlično plasiran, na 15. mjestu, što je doduše za njega pet mjesta slabiji plasman nego prošloga mjeseca. Za 14 mjesta napredovao je Ivan Taritaš koji je sad 24. (osobni rekord), 29. je Luka Radelić (pad za 13 mjesta), 72. Aron Lolić (napredovao skoro 60 mjesta), 83. Tonko Kuzmanić (pad za šest mjesta). Britanac Paul Goodison zadržao je vodstvo.

Po prvi put u prvih deset klase Zvijezda ušli su Marin Lovrović i Siniša Mikuličić, deveti su. Dan Lovrović i Antonio Arapović su 25., a Mate Arapov 62. Vode Švicarci Marazzi/De Maria.

U ženskoj konkurenciji klase 470 napredovale su Enia Ninčević i Romana Župan koje su također stigle do svog najboljeg plasmana na ljestvicama. Djevojke zauzimaju 37. mjesto (napredak za šest mjesta). Prve su Talijanke Conti/Micol.

Dakle, da ponovimo – na ovomjesečnim svjetskim ljestvicama hrvatski jedriličari su u topu deset u šest klasa, s velikim izgledima da tako bude i u prosincu. Krajem 2008. godine imali smo predstavnike u prvih deset u dvije klase.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!