Zimski sportovi

SEKTOR B uz zagrebačke Medvjede

Sportnet • petak, 25.09.2009.
SEKTOR B uz zagrebačke Medvjede
Foto: Davor Sajko

Rijetko tko na dosadašnjim utakmicama KHL MEDVEŠČAK u zagrebačkom Domu sportova nije primijetio glasnu skupinu navijača okupljenu na SEKTORU B tribina kako zdušno i 'bez predaje' navijaju za zagrebačke Medvjede.

Trenutak kad je skupina mladića na zapadnoj strani dvorane, u Sektoru B, nakon vrlo ozbiljne povrede Mate Mlađenovića istaknula zastavu s brojem 14 (Matin broj dresa), rijetko je koga tko je shvatio o čemu je riječ ostavio ravnodušnim. Tom 'porukom' posebno je bio iznenađen i sam Mato koji je izjavio kako mu to u ovom trenutku mnogo znači. Riječ je o skupini mladića, predstavnika navijačke skupine MEDVJEDA okupljenih pod nazivom SEKTOR B.

O tome kako SEKTOR B okuplja vrsne poznavatelje hokeja, te o razlozima njihova okupljanja i njihove 'ljubavi' prema zagrebačkim Medvjedima ispričao nam je Borna Šimić, koji je uz Gorana Barbarića i Andru Petanija, jedan od nekoliko osnivača navijačke skupine:

"Sredinom 80tih godina počeo sam trenirati hokej u KHL Medveščak. Tada pod budnim okom Mrkve, kasnije Žugija, Janjeta i Crnog, a u generaciji sa braćom Špiljak, Švigirom... Usporedno s odlascima na treninge posjećivao sam i utakmice Medveščak Gortana koji je tada imao procvat u prvenstvu Jugoslavije. Imena poput Krutova, Allissona, braće Lomoušek ili Steve Getzosa zauvijek će ostati u sjećanju jednog tadašnjeg klinca zaluđenog hokejom. U našem razgovorima s drugim navijačima ispostavilo se kako je većina današnjeg SEKTORA B tada pohodila utakmice i kako su ih roditelji od malena vodili u Ledenu dvoranu na hokejaške spektakle. Danas smo nešto stariji klinci, pretežno 30-godišnjaci, zaposleni no i dalje s jednako velikom ljubavlju prema ovome sportu. Da 'prenosimo' hokej i na mlađe naraštaje govori i činjenica da najmlađi među nama ima samo 12 godina, a dolazi na utakmice od svoje pete godine! Također, oni koji su nas davno, davno vodili na tekme Medveščaka i danas u svojim 60-ima sjede na tribinama i navijaju."

Predstavnici skupine osvrnuli su se i na pojedine najave o nekim drugim navijačkim skupinama, te objasnili:

"Iznimno nas je zasmetalo kada smo posljednjih dana čitajući u raznim medijima o povratku hokeja pročitali i informacije o novostvorenim navijačima našeg kluba! Naime, u posljednjih desetak godina, na utakmicama Prvenstva Hrvatske, Interlige, Slovenske lige, Kontinental kupa, te reprezentativnim utakmicama Hrvatske kao i mnogim drugim pripremnim i prijateljskim susretima na tribinama ste mogli uvijek vidjeti navijački skupinu SEKTOR B! SEKTOR B uvijek je prisutan u Domu Sportova ili na galeriji klizališta Velesajam ili na raznim gostovanjima. Tako smo bili u Dunaujvarosu, Sekesfehervaru, Bledu, Ljubljani, Kranju, a da ne spominjem i odlazak u Estoniju kako bi podržali našu reprezentaciju ... Istina da nas je bilo malo i da su dvorane zjapile prazne no ne toleriramo izjave da do EBEL sezone Medveščakovi navijači nisu postojali! Postoji i hrpa fotografija sa navedenih gostovanja, rado ćemo ih ustupiti medijima ukoliko su zainteresirani, a planiramo organizirati i jednu izložbu u lobiju Doma sportova tijekom sezone."

Kao jednu od zanimljivosti vezanih uz svoju odanost Medveščaku i praćenje kluba na inozemnim nastupima dečki ističu:

"Spomenut ćemo doigravanje Interlige prije nekoliko godina, igrale su se dvije utakmice u Sekesfehervaru dan za danom. Prvi dan je Medveščak izgubio rezultatom 8:1. Mađari su već tiskali plakate za sljedeći krug doigravanja sa svojim imenom jer je situacija izgledala čisto. Drugi dan, za drugu utakmicu, tražili smo slobodno na poslu, sjeli u auto star 20 godina i krenuli. Sjećate se sigurno te pobjede Medveščaka! Dečki su nas čak i počastili večerom poslije, te smo se vratili u Zagreb gdje smo nakon dva dana dobili i treću odlučujuću utakmicu i prošli u sljedeći krug. Tjedan dana kasnije sjeli smo u isti auto i opet otišli pravac Mađarske. Na žalost izgubili smo i to nesretnim golom 14 sekundi prije kraja utakmice... Ovo je samo jedan od primjera kada su i kako navijači pratili Medveščak."

Predstavnici navijačke skupine s ponosom ističu svoju ljubav prema Medveščaku sloganom "Uvijek s vama, uvijek vjerni - SEKTOR B! ZIG ZAG MEDVEŠČAK", a kao jednu od svojih najvećih kvaliteta ističu svoju namjeru da "utakmice Medveščaka i hokejska događanja u Hrvatskoj i inozemstvu budu mjesta visoke sportske tolerancije i fer igre, događanja koja imaju nultu toleranciju na nasilje i diskriminaciju, mjesta gdje su sve različitosti ustvari prednosti, gdje je sport užitak!".

Postojanje navijačke skupine s ovakvim namjerama pozdravio je i Voditelj odnosa s javnošću i medijima KHL MEDVEŠČAK Ranko Vučinić: "Vodstvo kluba Medveščak kao i igrači dečkima daju punu potporu te im se zahvaljujemo na podršci koju zajedno s brojnom publikom pružaju zagrebačkim Medvjedima u njihovim ledenim obračunima! Posebno nas se dojmila njihova namjera da utakmice Medveščaka, kao i sve hokejske utakmice i druga sportska događanja budu predstavljeni kao mjesta na kojima nasilju i izgredima nije mjesto, već mjesta kroz koje svijetu možemo pokazati kako i Hrvatska ima sportske fanove koji znaju kako se dostojanstveno i sportski bodri svoj omiljeni klub."

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!