Ostali sportovi

Hrvatice bez plasmana

Maja Giljanović • subota, 26.09.2009.
Hrvatice bez plasmana
Foto: EPA

Talijanka Tatiana Guderzo u Švicarskoj je u Mendrisiju osvojila naslov svjetske prvakinje u cestovnoj utrci, a hrvatske reprezentativke koje su prvi put izborile nastup na SP-u sve su tri diskvalificirane...

Viena Balen, Marina Boduljak i Maja Marukić - prvi je ovo put da su hrvatske reprezentativke nastupile na Svjetskom prvenstvu - nisu završile 124,2 kilometra dugačku cestovnu utrku u švicarskom Mendrisiju.

Hrvatice su diskvalificirane podijelile sudbinu još 68 drugih natjecateljica koje su što zbog diskvalifikacija, što zbog padova, što zbog iscrpljenosti odustale i prije odvoženih devet krugova oko 13,8 km dugačke staze.

Ruskinja Ana Jevsejeva i Španjolka Eneritz Itgurriagaechevarria u trećem su krugu primjerice jedna drugu izbacile iz utrke nakon što su na skliskim ulicama (noćas je u Mendrisiju pljuštala kiša) izgubile ravnotežu i silovito se sudarile, a braniteljica naslova osvojenog prošle godine u Vareseu Nicole Cooke je iscrpljena virusom, koji je pokupila još u srpnju i od njega se još nije oporavila, odustala u petom krugu.

Majicu duginih boja od Britanke je preuzela Tatiana Guderzo. Talijanka je preostale tri bjegunke - Marianne Vos, Noemi Cantele i Kristin Armstrong - napala u posljednjem krugu na usponu na Acquafrescu (prosječnog nagiba 12 posto) i slavila ispred Nizozemke Vos na drugom i druge Talijanke Cantele na trećem mjestu.

25-godišnjakinja koja je Azzurrima donijela drugi naslov svjetske prvakinje nakon Marte Bastianelli 2007., bivša (2006.) svjetska prvakinja Vos i Cantele koja je osvojila još i srebro u utrci na kronometar u srijedu, 39-godišnju su veteranku Armstrong u njenoj posljednjoj utrci u karijeri ostavile kratkom na četvrtom mjestu.

"U odličnoj smo formi i od prvog smo kruga kontrolirale utrku svjesne velike šanse koja nam se ukazala. Dogovorile smo se da u slučaju da u posljednji krug uđemo zajedno napadne ona koja se bude osjećala najspremnijom. Sretnica sam ovog puta bila ja, ali najpoštenije bi bilo da se u majici svjetske prvakinje sljedećih godinu dana izmjenjujemo nas svih šest", odala je brončana na OI u Pekingu priznanje reprezentativnim kolegicama.

"Više od 100 km odlično smo vozile, ali u posljednjem smo se krugu za razliku od Talijanki raspale. Velika je zbog toga i činjenica da sam se uspjela ubaciti između njih Guderzo i Cantele", izjavila je najveća favoritkinja utrke, triput uzastopce "samo" viceprvakinja, Vos.

Mendrisio, cestovna utrka, Ž:
1.Guderzo (Italija) 3h33:25
2.Vos (Nizozemska) +19
3.Cantele (Italija) +19
4.Armstrong (SAD) +19
5.Ziliute (Litva) +1:07
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!