Nogomet

Namješteni Zagreb i puštanje Lokomotive

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 28.09.2009.
Namješteni Zagreb i puštanje Lokomotive
Foto: Davor Sajko

Dvije glavne teme uoči 9. kola 1. HNL pokazale su se promašenima, pa su teme kola postali nezaustavljivi, svaki na svoj način, Karlovac, Zagreb, Inter i Varteks. Ipak, u svemu tome ne treba zaboraviti ni novi koračić Dinama prema novom naslovu prvaka Hrvatske...

S obzirom na prikazanu igru u ovom kolu, ovoga puta nećemo započeti od "dva ponosa hrvatskog nogometa", Hajduka i Dinama.

Naslovnicu zaslužuju neki drugi, primjerice Croatia Sesvete, koje je upisala prvu pobjedu pod Nenadom Gračanom, prvu ove sezone, ali već drugu u ovoj kalendarskoj godini. Žrtva je bio zaprešićki Inter, koji se od najugodnijeg iznenađenja pretvorio u... Inter Zaprešić. Sesvećani su, pak, sada mirni novih 118 dana, dakle do Božića bez pobjede novi je cilj.

Zagreb je, pak, ostao u konkurenciji za "europski naj-naj". Nažalost po Pjesnike, kategorija u kojoj se Zagreb natječe jest - najgori start u sezoni. S vedrije strane, Zagreb je za sada predvodnik te prestižne i vrlo konkurentne kategorije. Lijek još nije pronašao ni Igor Štimac, mada je protiv Šibenika puno eksperimentirao. Branko Karačić, pak, nije eksperimentirao ništa, Šibenik je upisao novi trijumf (posebno dobro Šibenčane ide u Zagrebu i okolici) i dijeli drugo mjesto s...

... Karlovcem! Domaći poraz od Lokomotive Karlovčani su brzo ispravili minimalnom pobjedom kod Varteksa koji je krenuo Zagrebovim/Interovim stopama nakon dobrog starta. Karlovac tako ostaje priča sezone, Igor Pamić radi dobar posao sa svojom momčadi, ne i sa svojim jezikom koji ga je koštao isključenja u Varaždinu. Varteks je u slobodnom padu, nikako da tresne o zemlju i ispravi se. Srećom, Liga 16 nudi bezbroj prilika za oporavak...

"Petardom" se razbudio Slaven Belupo, usput utišao pretjerani optimizam u Osijeku. Da li je ovo ozbiljno buđenje na papiru treće momčadi HNL-a (u stvarnosti sedme), ili tek slučajan bljesak kakvih je Slaven imao ove sezone, pokazat će naredna kola, no ovaj je ogled pokazao da Zlatko Dalić ima materijala za puno više nego što je Belupo do sada pokazivao. Prema Osijeku je rezultat čak i malo preoštar, no i četiri pobjede zaredom više su nego dovoljno da se u gradu na Dravi diše kao s Bronhijem, dakle - lakše.

Najneobičniju utakmicu kola odigrali su Rijeka i Međimurje. Konačnih 4:0 za domaće skriva dominaciju Čakovčana u prvom dijelu, niz dobrih obrana Mancea, a otkriva raspad gostiju u nastavku. Vulić je tako startao uvjerljivom pobjedom zahvaljujući sjajnima Matku i Fernandezu, ali je i sam priznao da će Rijeka morati igrati puno bolje. I trčati puno više.

Zadarskih 1:1 istoimenog domaćina i Istre nije ponudilo nogometni spektakl, na kraju će oba kluba biti zadovoljna bodom - Istra 1961 jer je do boda stigla u gostima, Zadar jer je do boda stigao loveći zaostatak. Dovoljno da se odmakne Zagrebu.

Šećer za kraj - Dinamo i Hajduk. Modri su s 1:0 odradili "bratski dvoboj" (uz kladioničarsku priču sa Zagreb-Šibenik, to je najpromašenija, a najobrađivanija tema tjedna), držeći se ustaljenog rasporeda - loš i neuvjerljiv nastup prije Europe, potom razočaravajući nastup u Europi i onda iskaljivanje bijesa na random protivniku u narednom HNL kolu. Ako se tako nastavi, blago Timisoari, a potom jao si ga Varteksu.

Hajduk nije uspio zadržati blagi pobjednički niz, Cibalia (i Josip Skoko) zadržali su ga na 0:0 i sada je prednost Dinama - 13 bodova.

Realno, to zaslužuje biti tema kola jer prvenstvo se, uz svu zadršku i oprez, čini - gotovim. Modri u Ligi 16 nemaju gdje prosuti dovoljno bodova da bi ih Bili negdje stigli, čak i da dobiju oba međusobna susreta. Dinamo će osvojiti peti uzastopni naslov, žalosno je za HNL što to možemo konstatirati 28. rujna...

Iako jedna dobra pobjeda ne može prebrisati lošije nastupe Slaven Belupa ove sezone, petarda protiv Osijeka znak je povratka na prave staze. S obzirom na situaciju s Podravkom, ljudima treba neki razlog za veselje u Koprivnici... Krenuli pa stali. Zaprešićane u negativnom nizu prati štošta, od ozljeda i bolesti preko nesreća do najvažnijeg razloga niza poraza - manjka kvalitete. Usprkos dobrom startu, Zaprešićane kako se čini čeka teška borba za ostanak, barem pod uvjetom da se u Kranjčevićevoj netko probudi. Iako je odlično odigrao i Matija Matko za Rijeku, kada vaš klub pobijedi nakon 118 dana, a vi upišete gol i asistenciju, to je dovoljno da zaslužite biti u ovom okviru. Celišćak se pokazuje kao vrlo korisna akvizija Sesveta koje sada najavljuju pohod prema sredini ljestvice. Bezazleni dvoboj s Mazalovićem na sredini terena koštao je Skoku isključenja zbog pokreta ruke prema Cibalijinom igraču nakon nedosuđenog prekršaja na njemu. Skoko je tako već u 22. minuti "osakatio" svoju momčad i umjesto lova na nova tri boda "osudio" je na zadovoljstvo zbog remija. A najzanimljiviji podatak glasi: 34-godinjem australskom Hrvatu bio je to prvi direktni crveni karton u profesionalnoj karijeri. Bilo je i ljepših golova, ali samo Tokićev i Mandžukićev bili su vrijedni tri boda. Tokić se pokazao kao sjajan joker trenera Pamića, u sudačkoj nadoknadi srušio je Varteks i vratio euforiju u Karlovac. "Ovo je konačno bio nogomet" Aljoša Vojnović nije se poveo nesportskim potezom Emmanuela Adebayora i nakon utakmice provokativno slavio pogodak pred osječkim navijačima. Budući da je potekao upravo iz slavonske škole nogometa, a nekada bio i prvotimac bijelo-plavih, samo je spustio pogled i pogodak nije slavio.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!