Košarka

Kako ponoviti prošlu?

Ivor Krapac • četvrtak, 08.10.2009.
Kako ponoviti prošlu?
Foto: Kristijan Komarica

Još jedno zanimljivo i promjenama u momčadi bogato ljeto je iza Cibone. Kao i obično između dvije sezone, trener Cibosa izgubio je nekoliko dosadašnjih i dobio nekoliko novih aduta u sastavu, a što se može očekivati od redizajnirane momčadi hrvatskih prvaka i finalista NLB lige tek će se vidjeti, za prognozu je još rano. U klubu bi najvjerojatnije svi potpisali da se rezultatski ponovi prošla sezona...

Povratak hrvatskog naslova, finale NLB lige na završnom turniru u Beogradu, drugi krug Eurolige - sve ovo ostvarila je Cibona u svojoj sezoni iskupljenja nakon vrlo slabe prethodne. Velimir Perasović napravio je dobar posao oslanjajući se na igrače s puno iskustva, Nikšu Prkačina, Davora Kusa i Alana Andersona u prvom planu, no u novoj mora praktički ispočetka, s igračkom "ružom" u kojoj više nema ni Prkačina ni Kusa ni Andersona, a promjena ima i na drugim pozicijama.

Iz sadašnje perspektive, s nizom promjena u momčadi i malo vremena da se sve u potpunosti uhoda, ali i s nagomilanim dugovima prema igračima zbog čega još nije izvjesno u kakvom će sastavu Cibona uopće početi sezonu, jasno je da Perasović pred sobom ima težak posao. Dio razloga su problemi koji muče klub, a drugi i ne manje važni dio što je, s ambicioznijima i ojačanima Zagrebom i Cedevitom, domaća konkurencija oštrija, a regionalna je i ranije bila izazovna za Cibose, s puno neugodnih protivnika.

S kakvim će snagama Peras krenuti? Ukoliko se, naravno, riješe dugovi i ne bude poteškoća s registriranjem novih igrača za početak sezone, nova Cibona bit će mlađa, a sukladno tome, i poletnija od prošlosezonske. Od igrača pristiglih u prijelaznom roku, najiskusniji je Dalibor Bagarić, zasad jedino pravo pojačanje pod obručem, dok 24-godišnjake Marka Tomasa i Antonija Gravesa možemo svrstati u kategoriju "dovoljno iskusni, a mladi", a Bojana Bogdanovića i Jamonta Gordona među najmlađe od kojih se očekuje puno.

Osim što je mlađa, Cibona je u novoj sezoni kvalitetom i brojem igrača nabijenija na vanjskim pozicijama i niskom krilu. Kako je Perasović najavio, tu će biti glavna snaga, dok je pod obručem situacija dosta tanja, s Bagarićem, Lukšom Andrićem, Vedranom Vukušićem i, nadajmo se, 19-godišnjim Tomislavom Zubčićem kao vodećim adutima. Trener se nadao još ponekom pojačanju, no s obzirom na tešku financijsku situaciju i dugove u kojima je klub, to se barem zasad neće ostvariti.

Gatati je li Cibona jača ili slabija od prošlosezonske nije uputno prije nego "ono pravo" počne, no u pripremama je bilo dovoljno obećavajućih znakova da bi moglo ispasti dobro. Gordon se odlično predstavio, Bogdanović je najavio da se na njega treba računati, Graves će napraviti ono što se očekuje, a dok se uklopi i Marko Tomas, koji je došao posljednji i još imao stanku zbog ozljede zadnje lože, na vanjskim pozicijama Cibosi ne bi trebali biti slabiji nego prošle sezone. Štoviše, bez obzira na odlaske Andersona i Kusa, mogli bi biti i bolji.

Pod obručem će najteži dio posla biti zamijeniti Nikšu Prkačina, takvog igrača Cibona sada nema, a pravu zamjenu za prihvatljivu cijenu nije lako naći na tržištu. Perasović će se pokušati snaći s onim što ima i nadati se da Dalibor Bagarić neće prolaziti kroz muke s ozljedama, da će Vedran Vukušić obaviti svoj dio posla, Lukša Andrić konačno pronaći konstantu, a Tomislav Zubčić potvrđivati svoj talent u minutama na parketu kojih će, po trenerovoj najavi, ove sezone biti više. Dosta upitnika, ali i na unutarnjim pozicijama ima potencijala.

Na papiru ne izgleda loše, ali jedini pravi sudac će, naravno, biti ostvareno na kraju sezone. Repriziranje prošlosezonskih dosega ili korak više bili bi za "palac gore", a svaki korak unatrag loša vijest.

NLB liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Bosna Royal64:71Zagreb
Zadar79:59Petrol Olimpija
Helios Domžale76:69Cedevita
Vršac72:77Radnički
Cibona85:65Široki Brijeg
Budućnost VOLI71:63Crvena zvezda
Partizan86:59FMP
1Cibona 206+236
2Partizan 206+179
3Vršac 179+147
4Petrol Olimpija 1511+129
5Budućnost VOLI 1511+88
6Zagreb 1412-22
7Cedevita 1313-60
8Zadar 1313+158
9Crvena zvezda 1115+57
10Široki Brijeg 1115-64
11Radnički 1115-182
12FMP 1016-90
13Bosna Royal 620-275
14Helios Domžale 620-301

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaABA ligaCibona
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!