Košarka

Brojne promjene

Branimir Korać • četvrtak, 08.10.2009.
Brojne promjene
Foto: Nikola Movrić

Nova NLB sezona će nam zasigurno donijeti dosta uzbuđenja. Sve prognoze past će u vodu kada sezona krene, nad velikim brojem momčadi brojni su upitnici i uistinu je teško procijeniti (ne)kvalitetu. Ipak, na prvi pogled čini se kako bi najviše mogla na ljestvici napredovati Union Olimpija koja je odradila najveći posao u prijelaznom roku...

Bosna: Na krilima Šehovića

Bosna u novu sezonu ulazi očima uprtim prema jednom klincu. 22-godišnji Crnogorac Suad Šehović ove sezone morao bi potvrditi sav potencijal i voditi Bosnu do dobrog rezultata. Za to je sposoban, pokazao je već nekoliko puta svu svoju kvalitetu, no pitanje je što u Sarajevu smatraju dobrim rezultatom.

Vezane vijesti

Od prošle sezone nema Burrella, Đorđevića i Ikonića od važnijih igrača, a igrači koji su dovedeni nisu baš one najviše kategorije. Ipak, Vukoičić je sjajan stručnjak, ima relativno mladu momčad koja će napredovati i dizati se tijekom sezone.

Široki: Talent i iskustvo

Za Široki se može reći kako je uistinu momčad koja je spojila mladost i iskustvo. Uz brojne mlade igrače nositelji igre bit će iskusni Šime Špralja, Jurica Ružić, Hrvoje Puljko i Ivan Grgat, a uz njih tu će biti i dvojica Amerikanaca Chester Mason i Aaron Nixon.

Teško je reći što može Široki ove sezone. Zanimljiva je to momčad, ali neće se previše moći osloniti na individualnu kvalitetu već će momčadskom igrom pokušati do dobrih rezultata. Dvorana na Pecari je tradicionalno "vruća" i favoriti bi se tamo mogli bez većeg čuđenja okliznuti.

Budućnost: Bez Dašića i Micova

Podgorička Budućnost ostala je bez dvojice najtalentiranijih igrača, dvojca koji im je prošlu sezonu donio niz pobjeda. Vladimir Micov i Vladimir Dašić dobili su bogate ponude iz velikih klubova Reala i Caja Laborala te su napustili Podgoricu.

Iako su se uvijek oslanjali na talent i mlade igrače, ove sezone u Podgorici su položili na one iskusne. Uz klince poput Gordića od prošle sezone, igrat će i iskusni i prekaljeni Goran Jeretin i Čedomir Vitkovac koji bi trebali preuzeti tu ulogu lidera momčadi. Ostali su bez dvojice iznimno važnih igrača, ali Radonjić i dalje ima zanimljivu ekipu koju neće biti lako pobijediti.

Crvena zvezda: Petrović skida prokletstvo?

Crvena zvezda godinama živi u sjeni Partizana i to se nikako ne sviđa njihovim navijačima. Stigla je još jedna u nizu sezona u kojoj najavljuju skidanje Partizana s trona, a u skladu s tim složili su i prilično zanimljivu momčad.

Skupi Amerikanci Roberts i Owens su prošlost, a novi duo stranaca su Maurice Bailey kojeg se sjećamo iz Union Olimpije te Filip Videnov, nekadašnji igrač Splita. Dosta se nada polaže i u povratnika Vuka Radivojevića, ali i Elmedina Kikanovića, Nemanju Bjelicu i Tadiju Dragićevića. Posebno se očekuje bljesak Bjelice koji je igrao važnu ulogu i u reprezentaciji Srbije ovo ljeto, a nadaju se u klubu kako će taj napredak i oni značajno iskoristiti. Ponovno imaju nelošu ekipu, jedino ostaje pitanje hoće li to znati i naplatiti.

FMP: Sezonu iskusniji

FMP je praktički ostao s identičnom momčadi od prošle sezone. Mlada i potentna ekipa bit će u svakom slučaju bolja i jača jer je u najmanju ruku iskusnija za jednu sezonu, ostali su na okupu i jako se dobro poznaju.

O njihovoj snazi dovoljno govori i podatak kako imaju u rosteru dvojicu igrača koji su ovo ljeto nastupali na Eurobasketu i to srpskog reprezentativca Miroslava Raduljicu te Makedonca Predraga Samardžiskog. Tamo je mogao biti i Dragan Labović. Očekuje se kako mogu napraviti korak naprijed i sve ostalo za njih bi vjerojatno bilo razočaranje.

Hemofarm: Nadoknaditi Vukosavljevića

Ponajbolji igrač Hemofarma proteklih sezona, Vladan Vukosavljević, više nije u Vršcu. Sjajni centar otišao je u Belgiju i to je svakako najveći gubitak za momčad Hemofarma. Ostali su i bez Joksimovića, Badera i Savovića i sigurno im neće biti lako sve to nadoknaditi.

Novi Amerikanac je iskusni Jarod Cameron Stevenson, čovjek s bogatim europskim iskustvom koji je nastupao između ostalih i za Cholet, Avellino, Lokomotiv Rostov, Fenerbahče, Uniks Kazan, Gironu, Maroussi. Osim njega stigli su i Šutalo i Katić, a očekuje se i dodatni iskorak Mačvana i Marjanovića.

Partizan: Vujošević ponovno mora stvarati

Pogledati papir i reći kako je Partizan lošiji i neće napraviti rezultate kao prošle sezone moglo bi biti pogrešno. Duško Vujošević već je bio u ovakvim situacijama, no sada se nekako čini kako ipak ima najteži posao dosad.

Tko je otišao? Tepić, Tripković, Vitkovac, Veličković Lasme - sve su to imena koja nešto znače u europskoj košarci. Vujošević je kao najveća pojačanja dobio Aleksandra Marića i Dušana Kecmana, no ova momčad je i s njima ipak lošija od prošlosezonske.

Radnički: Debitanti nepoznanica

Najveća nepoznanica uoči nove sezone je momčad Radničkog. Debitanti u društvu NLB ligaša za razliku od ostalih nisu se okrenuli prema Amerikancima nego prema Rusima Kotiševskom i Urazmanovu, pomalo netipično.

Solidna ekipa koja bi mogla biti opasna još je pojačana i Nenadom Mišanovićem, visokim i jakim centrom te braničem Vukašinom Aleksićem. Vodi ih iskusni Miroslav Nikolić što je još jedan razlog opreza u susretima s njima.

Helios: Donji dio ljestvice realnost

Helios iz Domžala slaže iz godine u godinu pristojnu momčad u skladu s budžetom, ali ipak ne i dovoljno jaku da bi zaprijetili onim najboljima. Niti ove sezone neće biti u samom vrhu, no ne treba ih podcjenjivati.

U odnosu na prošlu sezonu najviše će se osjetiti odlazak Amerikanca Nicolasa Jacobsena, sjajnog šutera koji je iza linije 6,25 pokopao mnoge momčadi. Nakon sezone bez Hrvata, ponovno imaju u sastavu jednog našeg igrača i to iskusnog Marija Dundovića koji je prošle sezone nastupao za Zagreb. Nisu previše mijenjali što bi značilo da bi trebali biti negdje na prošlosezonskim pozicijama, ipak korak iza sredine ljestvice.

Union Olimpija: Ljubljančani misle ozbiljno

Slovenski izbornik Jure Zdovc u novu sezonu ulazi s dosta izmijenjenom momčadi i znatno jačom momčadi nego što je imao prošle sezone.

Svakako najveća pojačanja su Sani Bečirović, Gašper Vidmar i Uroš Slokar, a stigao je i odlični Matt Walsh kao i Edin Bavčić i Dušan Đorđević.

U Ljubljani ne kriju ambicije. Žele što dalje ne samo u NLB ligi, nego i u Euroligi, a u NLB ligi cilj im je plasman u završnicu i borba za naslov. Ako ih ozljede poštede, nije nerealno.

NLB liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Bosna Royal64:71Zagreb
Zadar79:59Petrol Olimpija
Helios Domžale76:69Cedevita
Vršac72:77Radnički
Cibona85:65Široki Brijeg
Budućnost VOLI71:63Crvena zvezda
Partizan86:59FMP
1Cibona 206+236
2Partizan 206+179
3Vršac 179+147
4Petrol Olimpija 1511+129
5Budućnost VOLI 1511+88
6Zagreb 1412-22
7Cedevita 1313-60
8Zadar 1313+158
9Crvena zvezda 1115+57
10Široki Brijeg 1115-64
11Radnički 1115-182
12FMP 1016-90
13Bosna Royal 620-275
14Helios Domžale 620-301

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaABA liga
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!