Ostali sportovi

Vukovarke i Mladostašice bez greške

Mateja Gošćiej • ponedjeljak, 12.10.2009.
Vukovarke i Mladostašice bez greške
Foto: Davor Sajko

Iako je tek početak prvenstva u 1. Hrvatskoj odbojkaškoj ligi za žene, one ekipe koje su nas navikle na dobru igru, s istom su nastavile i u ovoj sezoni, već u 1. kolu. Tako su u pet odigranih utakmica već dvije ekipe odigrale bez ispuštanja seta. ŽOK Vukovar i HAOK Mladost, svaka na svom terenu.

Odbojkašice Vukovara sigurno su se obradovale kada su kao protivnika u uvodnom susretu u prvenstvo ugledale Pivovaru Osijek. Barem je tako sudeći prema postignutom rezultatu i prikazanoj igri. Domaće su s 3:0 lako riješile susret, iako su malo poteškoća imale u drugom setu, kada je došlo do laganog opuštanja. U prvom setu Vukovarke su gošćama dopustile tek 17 poena, a da su protivnice ozbiljnija i snažnija ekipa dokazale su ulaskom u drugi set. Nakon čak osam poena zaostatka shvatile su djevojke iz Osijeka da je svaki poen itekako vrijedan u bodovnoj tablici, pa su ih u tom setu ubrale čak 23, što ipak nije bilo dovoljno protiv Vukovara, koji je pokazao da ima uvjerljivu završnicu. Pokolebane novim izgubljenim setom gošće su nemoćno tek odradile posljednji set koji su domaće objeručke prihvatile za velikih 25:14 i konačnih 3:0.

Jednak rezultat bio je i u zagrebačkom Domu odbojke, gdje je tamošnji domaćin, sastav Mladosti nadigrao Ženski odbojkaški klub Marsoniu. No, naspram Vukovarki, Zagrepčanke nisu pokazale nikakve oscilacije u igri, te su od početka do kraja diktirale susretom. Bila je to prilika da se izmjenjuju sve igračice te da se svakoj da prilika, a kako je škola odbojke u Mladosti jedna od kvalitetnijih u Hrvatskoj, jedna je odbojkašica bila kvalitetnija od druge pa makar došla s klupe. Prvi set djevojke iz Zagreba uzele su s pet poena razlike, bilo je 25:20, a istim rezultatom završen je i treći set. U drugom su se domaće poigravale svojim gošćama, koji nisu mogle pružiti više od sedam poena, što mnogo govori o kvaliteti odbojke našeg glavnog grada.

U ostalim susretima upisana su još dva domaća poraza i dvije pobjede. Novu pobjedu na svom terenu upisala je ekipa OK OTP Banka Pula, koja je u neizvjesnoj utakmici bila bolja od ŽOK Cestorad. S 3:1 svladale su ekipu iz Vinkovaca, koja će i ove sezone biti neugodan protivnik. Obje ekipe solidno su započele susret, iako domaće u rukama imaju stalnu prednost od poen, dva. U setu koji je najpravednije morao završiti neriješeno (kada bi mogao) sretnije su u završnici bile Puljanke s 26:24. Da su gošće u 1. kolu ciljale na pobjedu pokazale su u drugom setu kojeg dobivaju s dobrih plus osam, 25:17. U nastavku domaće vraćaju istom mjerom, s novim osvojenim setom imaju prednost 2:1, te se nadaju mirnoj završnici. No, ne da se Cestorad tako lako. Ponavljanje prvog seta i sreća u završnici Puli su donijeli prva tri boda, a gostujućem sastavu razočaranje i nadu u nadolazeće kolo, gdje bi ako pruže takvu igru morale uzeti susret.

OK Grobničan u prvom je kolu dočekao uvijek neugodnu ekipu Azene. Pod novim imenom OK Volksbank Azena gostujuće su igračice u Čavle stigle kao favoriti, a tu su ulogu i opravdale. Odmah na početku uzimaju prvi set s 25:18, no domaće ih zaustavljaju u drugom dopustivši im tek 19 poena. Hladna glava i mirna ruka presudili su daljnjem tijeku susreta, koji je s 3:1 otišao u ruke djevojaka iz Velike Gorice. Azena će ove sezone ponovo ciljati prema samom vrhu, a sjajnu najavu napravile su već na prvom gostovanju i prvom ubiranju bodova.

Još jedna uspješna ekipa jest ona iz Kaštela Starog, OK Kaštela dc. Na daleki put u Zagreb istoimenoj domaćoj ekipi nisu stigle tek na izlet, već uzeti bodove. To su uspjele rezultatom 3:1, kada su baš kao i njihove prethodnice ispustile tek drugi set. Što je to s odbojkašicama i sjajnom igrom u prvom, a lošom u drugom setu, ne znamo, no važno je da se ekipe znaju vratiti u susret koji je sjajnim uvodom već napola dobiven. Kaštela je startala uvjerljivo s 9 poena razlike u prvom setu, Zagreb vraća s 25:19 u drugom, a ostatak dvoboja bio je prava lutrija. Dokaz tome jesu i rezultati (25:23 i 27:25) no ne u korist Zagrepčanki, već njihovih protivnica. Bolje se u danu trenutku snašla Kaštela, koja si je pobjedom u gostima stvorila sjajnu reputaciju za nastavak novootvorene sezone.

1.A hrvatska odbojkaška liga – seniorke, 1. kolo:
OK OTP BANKA PULA - ŽOK CESTORAD 3:1 (26:24,17:25,25:18,25:23)
OK GROBNIČAN - OK VOLKSBANK Azena 1:3 (18:25,25:19,20:25,21:25)
ŽOK VUKOVAR - ŽOK PIVOVARA OSIJEK 3:0 (25:17,25:23,25:14)
HAOK MLADOST - ŽOK MARSONIA 3:0 (25:20,25:7,25:20)
OK ZAGREB - OK KAŠTELA DC 1:3 (16:25,25:19,23:25,25:27)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!