Nogomet

Utakmica? Večeras?

Maja Giljanović • srijeda, 14.10.2009.
Utakmica? Večeras?

(Iz Londona Maja Giljanović) Večeras na velebnom Wembleyju engleska nogometna reprezentacija igra posljednju utakmicu kvalifikacijskog ciklusa za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Utakmica 10. kola skupine 6 protiv Bjelorusije Englezima je bitna otprilike poput lanjskog snijega.

Englezi su svoju vizu za Južnoafričku Republiku pečatirali još prošli mjesec, ali navijači koji su kvalifikacije već i zaboravili, neće se izborniku Fabiju Capellu i igračima propustiti propisno zahvaliti što su im omogućili izlet u JAR sljedeće godine. Paket aranžmani se prodaju poput alve: turističke agencije pod udarom su desetaka tisuća navijača voljnih za uživanje u SP-u izdvojiti oko 2500 funti (20.000 kuna).

Da se krivo ne razumijemo, ulaznice i za posljednju utakmicu kvalifikacija na Wembleyju rasprodane su u tili čas, a nije da su jeftine (najjeftinija je 30 funti. Engleska je reprezentacija biznis u najužem smislu riječi: dok hrvatski mediji kalkuliraju o gubicima Saveza od oko 10 milijuna eura i gubicima hrvatske ekonomije od otprilike 100 milijuna, Engleska je prošle godine kad im je Hrvatska na Wembleyju zalupila vrata Eura izgubila više od milijardu funti i samo su pubovi primjerice zaradili oko 100 milijuna funti manje.

Vezane vijesti

Ulice Londona su preplavljene, ali turistima, od navijača ni traga, a još manje glasa. Od skandiranja ni s, oko Wembleyja i manje od šest sati prije kick-offa gužva nije veća od uobičajene, slučajni prolaznici sliježu ramenima: "Utakmica? Večeras? U Londonu? Zaozbiljno?".

Utakmica protiv Bjelorusije će poslužiti tek da Capello isproba varijantu, dvije više u slučaju da prvi izbor zakašljuca kada dođe vrijeme. Večerasnjih 90 minuta jednom su, međutim, igraču biti-ili-ne biti. Peter Crouch je nakon ozljede Wayne Rooneyja najavljen u prvoj postavi, tek treći put u Capellovoj eri - napadač Tottenhama u zapečku je i krajnje mu je vrijemi da odobrovolji Mistera.

Legitimno je pitanje što još može napraviti? Suigrač naših Luke Modrića, Vedrana Ćorluke i Nike Kranjčara u 34 je nastupa (samo 16 od prve minute) postigao 16 golova, a njegova je statistika tim impresivnija usporedi li se s primjerice Talijanovim lieblingom Emileom Heskeyjem koji zabija tek svaku šestu utakmicu.

Avionsko sjedalo na letu u JAR - skupine će se ždrijebati tek u prosincu i Englezi ce tek 4. prosinca doznati svoje protivnike - nitko, pak, ne može zanijekati Johnu Terryju. Engleski je kapetan u trening-bazi u Colneyju ipak izjavio: "Grozim se svojih pogrešaka i molim boga da kad pregledavamo snimku utakmice ne zaustavi akciju i ne učini od mene primjer".

Ovog vikenda mediji su objavili da će svaki od 23 Engleza u slučaju da drugi put u povijesti (1966.) osvoje titulu svjetskih prvaka zaraditi 400.000 funti. Terry kaže: "Naslov je ono što svi želimo, ne novac. Nitko nije niti zucnuo o bonusima, zadnjih mjesec dana samo uživamo u cinjenici da smo se kvalificirali na SP".

Prošli je tjedan 100 % učinak Capella i Engleza upropastila Ukrajina: "Teško je igrati 75 minuta s igračem manje, ali čak i s devetoricom u polju mogli smo izvući bod. Nismo, nema veće štete, nećemo otići na SP s dobivenih svih 10 utakmica, ali ćemo pokušati pobijediti na devetoj protiv Bjelorusije i produljiti pobjedničku seriju na Wembleyju. Opuštanja nema, moja je filozofija poznata i od svojih igrača želim identičan pristup. Za svaku utakmicu grizem kao da je odlučujuca, jedino tako hoću da Engleska igra".

Hrvatska se nasukala, je li osveta za Euro potpuna: "Hrvatska? Pobijedili smo Hrvatsku i vani, ubili smo ih na Wembleyju, svoje smo učinili u izravnim utakmicama, ni na kraj pameti nikome nije da svoj renome stavlja na kocku samo da bi napakostio drugoj momčadi".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!