Košarka

Vukovima nedostajali zubi

Ivor Krapac • srijeda, 21.10.2009.
Vukovima nedostajali zubi
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone pretrpjeli su ružan poraz u prvoj euroligaškoj utakmici sezone. Velika napadačka nemoć vodila je u pad bez puno otpora protiv objektivno jačeg Montepaschija, koji je u prvom poluvremenu kontrolirao rezultat, a u nastavku potpuno dominirao...

Bit će i boljih dana jer je puno gore od ovog ipak teško zamisliti. Ako ima išta vedro u pogledu unaprijed nakon Ciboninog euroligaškog otvaranja, onda je upravo to - teško može gore, a i s tim lošim barem su se držali na površini u prvih 20 minuta. Drugo poluvrijeme donijelo je put u jednom smjeru sve do velikih 85:40 za goste iz Siene.

Već prvo poluvrijeme najavilo je velike Cibonine muke u napadu, a uzevši u obzir sve što se događalo na tom kraju parketa, odlazak u svlačionice s 11 poena zaostatka, 35:24 za Montepaschi, čak je bio dobra vijest. Poseban problem bilo je 1/14 za tricu iako nije nedostajalo otvorenih šuteva, kakvi na bolji dan uglavnom ulaze, no glavobolje su zadavale i izgubljene lopte nakon kojih su sijevale brze kontre. Niti Jamont Gordon niti Antonio Graves nisu bili dobri u organizaciji igre, jako su se mučili s pritiskom suparničkih braniča, a od toga je kretala većina poteškoća.

Ovacije Knegi i Nakiću

Prije početka utakmice u središtu su pozornosti bili Andro Knego i Mihovil Nakić, čiji su dresovi pridruženi onome Dražena Petrovića pod svodom Draženove dvorane. Popunjene tribine ispratile su podizanje Knegine "jedanaestice" i Nakićeve "četvorke" ovacijama, a dresovi s ta dva broja od iduće sezone više neće biti na raspolaganju Ciboninim igračima. Ove sezone je bilo već prekasno za tu čast.

Gosti iz Siene otvorili su utakmicu kako se i očekuje od favorita. Po četiri poena Ezea i Hawkinsa, koji je obavio i jako dobar obrambeni posao na zbunjenom Gordonu, odvela su ih do ranih 8:0, no na sreću ispunjenih tribina, Cibona se brzo trgnula. Gordonovim košem i dodatnim bacanjem poravnali su na 10:10 u petoj minuti, ali ta pozitivna serija nije se nastavila do kraja četvrtine.

Trica Stonerooka i četiri poena Kšištofa Lavrinoviča potkraj prve dionice vratili su prednost na gostujuću stranu, s 21:13 nakon 10 minuta, a slična prednost trajala je do serije Cibosa od 7:0 (četiri poena Tomasa, trica Zubčića) za smanjenje na 26:22 u 15. minuti. Nakon toga - potpuni zastoj.

U obrani su stvari i dalje stajale solidno, Cibona se dobro nosila s gostujućom petorkom sa Zisisom na playu, no bez napada je teško moglo ispasti bolje. Perasovićeva momčad je do predaha u svlačionicama zabila samo dva poena, Marko Tomas je potkraj druge četvrtine prekinuo pet minuta dugu sušu i gostujuću seriju od 8:0 smanjenjem na 34:24, što je ostavilo nadu za drugo poluvrijeme.

No, u izdanju u kakvom su se Cibosi vratili na parket u trećoj četvrtini, sva nada je brzo nestala, serija izgubljenih lopti i još malo napadačke dezorganizacije sa Jamontom Gordonom na razigravaču brzo su dali priliku gostima da prelome utakmicu bijegom do ogromnih 62:28 u 28. minuti. Nije Gordon bio jedini problem, izuzev Tomasovih bljeskova u napadu nije bio razigran baš nitko, ali Amerikančeve izgubljene lopte i kontre koje su se iz toga otvorile posebno su upadale u oči.

Sve nakon toga bila je rutina i čista ekshibicija u kojoj je Montepaschi igrao, a domaća momčad uglavnom samo gledala. Cibonu je izdala i publika, sredinom treće četvrtine sve se zaorilo od zvižduka (ne baš potrebno, ova momčad imat će i ovakvih dana), u jednom trenutku je Gordonovo prevođenje lopte bez da ju je izgubio bilo popraćeno velikim ovacijama, dok su gosti iz Siene pobrali pljesak nakon nekoliko atrakcija.

Na kraju, upisali smo stravičnih 45 razlike sa samo 40 postignutih poena, uz vodeće uloge Lavrinoviča (26 poena, osam skokova) i Sata (14 poena) u gostujućoj momčadi. Cibonu je s 12 poena i devet skokova vodio Marko Tomas, a svih ostalih kao da nije bilo.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Cibona40:85Montepaschi Siena
Žalgiris71:52ASVEL Lyon-Villeurbanne
Fenerbahçe59:82Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!