Zimski sportovi

Cuche izdržao, Kostelić dobar

Matej Milanović • nedjelja, 25.10.2009.
Cuche izdržao, Kostelić dobar
Foto: EPA

Ivica Kostelić solidnim je nastupom došao do 12. mjesta u prvom nastupu sezone, veleslalomu u Söldenu. Pobjedu je odnio Didier Cuche kojem je jako pomogao donji sektor staze, dok su postolje popunili Ted Ligety i Carlo Janka...

Ivica Kostelić dobro je odradio nastup u Söldenu, iako je u obje vožnje loše odvozio srednji sektor staze koji mu je odnio mogući plasman među deset. U drugoj vožnji veleslaloma Kostelić je krenuo s 19 stotinki prednosti pred Simoncellijem.

Kao i u prvoj vožnji, ako se pogledaju samo prvi i treći sektor ostvario je dobro vrijeme i 36 stotinki prednosti pred Talijanom, ali je sa čak 84 stotinke lošijim vremenom u srednjem dijelu upropastio priliku za bolji rezultat. U konačnici je Kostelić zaostao dvije sekunde za pobjednikom utrke.

Vezane vijesti

Što se borbe za postolja tiče stvari su se zakuhale pred sam kraj natjecanja. Carlo Janka, treći nakon prve vožnje, ušao je s minimalnom prednošću pred Talijanom Massimilianom Blardoneom i pred posljednji dio staze zaostajao je četvrtinu sekunde. Ipak, Janka je pokazao jako dobru tehniku u tim zadnjim sekundama i ušao u cilj s najmanjom mogućom prednošću, jednom stotinkom sekunde, koja mu je donijela mjesto na postolju. Blardoneu pak ostaje žal za nešto lošijim nastupom u prvoj vožnji.

Ted Ligety, bio je pretposljednji koji je izašao na stazu, i svoje mjesto na postolju osigurao je srednjim sektorom u kojem je napravio ogromnu razliku i mirno došao do cilja sa 35 stotinki prednosti pred Jankom.

Nakon vožnje Amerikanca ostalo je samo za vidjeti hoće li pobjedu odnijeti on, ili Cuche. Švicarac je solidno odradio prvi dio staze, iako je imao manju grešku, a ostatak vožnje je bio kopija onoga što se dogodilo ujutro. Cuche je loše odvozio srednji sektor i našao se u zaostatku, iako minimalnom, a zatim je fenomenalno odradio posljednji sektor, koji je položen i puno je više odgovarao spustašima. Ako se zbroje obje vožnje Cuche je nad Ligetyjem stvorio sekundu i 30 stotinki prednosti samo u tih zadnjih dvadesetak sekundi staze.

Valja napomenuti kako su prva petorica nakon prve vožnje zadržali svoje pozicije i nakon druge, što je poprilično rijedak događaj. Posebno je dobar rezultat ostvario Robbie Dixon. Kanađanin je naime u drugoj vožnji sa drugim najboljim vremenom nadoknadio 11 pozicija i došao 16.

Iduće natjecanje skijaše očekuje za tri tjedna u finskom Leviju, kada će nastupiti slalomaši. Tamo se od Kostelića očekuje plasman u top ten i borba za postolje, nakon solidnog starta u sezonu.

Svjetski skijaški kup, Sölden, muški veleslalom, konačni poredak:
1. Didier Cuche (Švicarska/HEAD) 2:21.45
2. Ted Ligety (SAD/ROSSIGNOL) +0.60
3. Carlo Janka (Švicarska/ATOMIC) +0.95
4. Massimiliano Blardone (Italija/DYNASTAR) +0.96
5. Benjamin Raich (Austrija/ATOMIC) +1.45
6. Kjetil Jansrud (Norveška/ATOMIC) +1.82
7. Jean Baptiste Grange (Francuska/ROSSIGNOL) +2.42
8. Davide Simoncelli (Italija/SALOMON) +2.58
9. Jean Philippe Roy (Kanada/ROSSIGNOL) +2.63
10. Cyprien Richard (Francuska/FISCHER) +2.68
...
12. Ivica Kostelić (Hrvatska/FISCHER) +2.81
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!