Košarka

Gospićankama poraz na startu

Branimir Korać • srijeda, 28.10.2009.
Gospićankama poraz na startu
Foto: Martina Japundžić

S natjecanjem su krenule i košarkašice u Euroligi, a hrvatski predstavnik Gospić CO gostovao je u Francuskoj. Na gostovanju kod Lillea naše prvakinje su upisale poraz 73:59...

Skupina A: Katastrofa Latvijki za povijest

UMMC Jekaterinburg svakako je jedan od kandidata za naslov prvakinja Europe. Pokazali su to i u prvom ovosezonskom nastupu u Euroligi svladavši na svom parketu TEO Vilnius s 85:56. Ruskinje su bile bolje tijekom cijelog susreta i na kraju zasluženo visoko slavile. "Nakon brojnih pogrešaka u prvom dijelu, u drugom poluvremenu pokazali smo bolju igru u obrani i zajedništvom otišli do pobjede. U susret smo ušli bez playmakera Pondexter i Dumerc te smo morali rotirati druge igračice na toj poziciji, ali nije se osjetilo", rekao je nakon susreta trener pobjednica Gundars Vetra.

Deanna Nolan bila je najbolja kod pobjednica sa 17 poena, na 15 poena i pet skokova dodala je Svetlana Abrosimova. Kod Vilniusa Quanitra Monique Hollingsworth ubacila je 17 poena uz 15 skokova, a Renee Montgomery dodala je 11 poena.

Novak u društvu najboljih ženskih klubova Europe, ekipa Galatasaraya, upisao je pobjedu na domaćem parketu protiv Taranta 76:64. Turkinje su odigrale sjajno prvo poluvrijeme u kojem su demolirale gošće s 46:25, Talijanke su zaprijetile početkom drugog dijela, ali u završnici se dvoznamenkasta prednost stabilizirala i Galatasaray je slavio. Galatasaray su predvodile Sophia Young s 15 poena i osam skokova te Jia Perkins s 15 poena. Kod gošći Rebekkah Brunson ubacila je 17 poena uz sedam skokova, a Kathy Wambe dodala je 11 poena i pet asistencija.

Najteži poraz u povijesti euroligaškog natjecanja upisale su košarkašice Rige koje su gostovale kod Ros Casaresa. Tamo su doživjele potpunu katastrofu i osramoćene su sa 118:38, porazom nedostojnim ugleda jedne euroligaške ekipe. Treba spomenuti kako je Ros Casaresu još nedostajala Amaya Valdemoro, jedna od najboljih igračica Europe. Kod pobjednica Delisha Milton ubacila je 25 poena uz devet skokova, a Erika De Souza dodala je 24 poena i deset skokova. Kod gošći Lyndra Weaver ubacila je 16 poena.

Skupina B: Gospićanke krenule porazom

Košarkašice Gospića u euroligašku avanturu su krenule porazom. U prvom susretu gostovale su kod Lillea koji je bio bolji 73:59. Ključ poraza leži u lošem ulasku u drugo poluvrijeme i izrazito slaboj večeri jednog od glavnih aduta Lamishe Augustine koja je iz igre šutirala katastrofalnih 2/13.

Carla Thomas pružala je najveći otpor Francuskinjama, ubacila je 28 poena uz osam skokova i bila najbolja igračica kod gošći. Njoj uz bok bila je Anđa Jelavić s 18 poena, sedam skokova i pet ukradenih lopti dok su ostale podbacile. U domaćem sastavu Jolene Anderson ubacila je 18 poena uz 12 skokova, a Elodie Bertal dodala je 15 poena i 11 skokova.

U drugom susretu u skupini Wisla je u gostima iznenadila Halcon Avenidu i slavila 65:60. Poljakinje su vodstvo preuzele u prvom napadu druge četvrtine kada je tricu za 14:13 ubacila Cohen i Halcon Avenida više nije niti jednom došla do poravnanja, a kamoli vodstva. Kod pobjednica Liron Cohen ubacila je 21 poen uz osam skokova, Katerina Zohnova dodala je 15 poena, Marta Fernandez 11, a Janell Burse deset poena i 13 skokova. Kod Halcona Sancho Lyttle ubacila je 11 poena uz 12 skokova, a Le'Coe Willingham dodala je 11 poena.

Skupina C: Bourges pao kod kuće

Zanimljiv dvoboj na startu skupine C igran je u Sopronu gdje je istoimeni domaćin svladao Košice sa 74:63. Dugo su se domaće igračice mučile, a onda su u sedam minuta posljednje četvrtine iz minusa od jednog poena otišle u plus 13 poena i riješile pitanje pobjednika. "Nadam se kako ćemo u budućnosti u utakmice ulaziti onako kako smo igrale u drugom poluvremenu. Igrale smo u dobrom ritmu sa savršenom obranom i punom snagom", komentirala je nakon susreta najbolja igračica domaće ekipe Katalin Honti.

Honti je susret završila sa 17 poena i pet asistencija, a slijedila ju je Dora Horti s 15 poena i šest skokova. Kod gošći Candice Dupree ubacila je 24 poena uz deset skokova, a Shanna Crossly dodala je 11 poena.

Neizvjesnosti nije nedostajalo niti u Bourgesu gdje je istoimeni domaćin ugostio USK Prag. Gošće su ipak odličnom obranom stigle do pobjede 60:53 limitiravši Bourges u drugom poluvremenu na svega 17 poena. Lindsay Whalen predvodila je Prag s 12 poena, a Cathrine Kraayeveld dodala je 11 poena i 12 skokova. Kod domaćina Emmeline Ndongue ubacila je deset poena.

Skupina D: Braniteljice uvjerljive

Košarkašice Spartaka osvojile su posljednja tri naslova prvakinja Europe, a u novu sezonu krenule su laganom pobjedom protiv Brna 95:71. Napadački sjajna prezentacija Spartaka koji je posve nadigrao kvalitetno značajno slabije gošće. "Lijepo je vratiti se u Vidnoje i biti ponovno s ovom ekipom i ovim navijačima. Cilj je i ove sezone isti, uzeti naslov, a ako ponovim titulu MVP-a, tim bolje", rekla je nezaustavljiva Diana Taurasi.

Taurasi je susret završila s 27 poena i pet asistencija, a Sylvia Fowles dodala je 17 poena i deset skokova. Kod gošći Linda Fröhlich ubacila je 20 poena uz šest skokova, a Dewanna Bonner dodala je 12 poena.

Fenerbahče na svom parketu nije imao nikakvih problema protiv Lotos Gdynije. Turkinje su uzele pobjedu 75:67 posve nadigravši gošće, a krajnji rezultat mogao je biti i uvjerljiviji da su domaće igračice odigrale punom snagom do kraja susreta. Nicole Powell s 18 poena, šest skokova i pet ukradenih lopti bila je najbolja u domaćem sastavu, a Birsel Vardarli dodala je 13 poena i 13 asistencija. Kod gošći Ivana Matović ubacila je 16 poena, a naša Emilija Podrug dodala je 14 poena, pet skokova i tri asistencije.

Najneizvjesniji dvoboj dana odigrali su Tarbes i Szeviep. Pobjedu su uzele Španjolke 81:80 u susretu u kojem su u posljednjoj dionici imale i plus 12. 23 sekunde prije kraja Breitreiner je ubacila jedno bacanje za 81:80, gošće su imale napad, ali nisu niti šutnule na koš i Tarbes uzima pobjedu. Pauline Jannault ih je predvodila s 19 poena (6/8 trica), Anne Breitreiner dodala je 14, Isabelle Yacoubou-Dehoui 14 poena i šest skokova, a Fatimatou Sacko 11 poena i deset skokova. Kod Szeviepa Vaida Sipaviciute ubacila je 22 poena uz devet skokova, a naša Iva Ciglar dodala je 19 poena uz četiri skoka i dvije asistencije.

Euroliga žene, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

UMMC Jekaterinburg85:56TEO Vilnius
Galatasaray76:64Cras Basket Taranto
Ros Casares Valencia118:38TTT Riga
1UMMC Jekaterinburg 91+189
2Ros Casares Valencia 82+206
3Cras Basket Taranto 64+23
4Galatasaray 46-10
5TTT Riga 28-215
6TEO Vilnius 19-193

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!