Vodeni sportovi

Burić postaje Talijan, adio reprezentaciji

Maja Giljanović • četvrtak, 29.10.2009.
Burić postaje Talijan, adio reprezentaciji
Foto: Sandro Donda

Član talijanskog Pro Recca koji je odigrao više od 100 utakmica u hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji, osvojio prije dvije godine titulu svjetskog prvaka i prije tri mjeseca broncu na Svjetskom prvenstvu u Rimu Damir Burić postaje Talijan.

Damir Burić koji je od 2003. stalni član hrvatske vaterpolske reprezentacije za koju je u posljednjih šest godina odigrao 149 utakmica, osvojio titulu svjetskog prvaka u Melbourneu 2007., srebro na Europskom prvenstvu u Kranju 2003. i broncu na Svjetskom prvenstvu u Rimu prije nepuna tri mjeseca odlučio je prihvatiti talijansko državljanstvo.

Jedan od najboljih braniča svijeta koji se svidio prvo kao član VK Pule iz kojeg je prešao u riječko Primorje, a potpunu je afirmaciju stekao u zagrebačkoj Mladosti - početkom sezone je, pak, preselio u talijanski Pro Recco - Burić je izjavio:

Vezane vijesti

"Uzimam talijansko državljanstvo, ali neću igrati za Italiju. Nisam se odrekao hrvatskog državljanstva, ali nakon što je Talijanski savez nedavno donio regulativu po kojoj želite li igrati kao Talijan s njihovim državljanstvom ne možete igrati za nijednu drugu reprezentaciju, morao sam se odreći hrvatske reprezentacije".

U svibnju kad je genovski Il secolo XIX prvi put objavio mogućnost da Burić potpiše za Pro Recco te se odrekne hrvatskog državljanstva, 28-godišnjak je izjavio: "Mogu oni pisati što ih volja. Ništa nisam potpisao, igrač sam Mladosti, a o reprezentaciji je dovoljno reći da kroz desetak dana dolazim na pripreme za Svjetsku ligu. Time sam vjerujem sve rekao".

Svjetska liga i Svjetsko prvenstvo su se, međutim, pokazali kao labuđi pjev Burića u hrvatskoj reprezentaciji jer na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni krajem sljedećeg ljeta izborniku Ratku Rudiću posljednjih se godina standardni reprezentativni branič neće odazvati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!