Ostali sportovi

"Ja sem Varaždinec, Varaždinec..."

Mateja Gošćiej • utorak, 10.11.2009.
"Ja sem Varaždinec, Varaždinec..."

Da li se radi o ovoj ili kojoj drugoj pjesmi ne znamo, no možemo biti sigurni da pjesme u redovima varaždinskih odbojkaša ne nedostaje, barem ne nakon odigranog novog prvoligaškog kola. Odbojkaši Varaždina timski su došli do nove pobjede u Nedelišću, dok je njihov najljući protivnik, do jučer vodeća Rijeka, izgubila prvi ovosezonski susret i tron prepustila baš njima.

Činjenica da su ove sezone ispustili tek tri seta (od toga dva u Nedelišću), te da su nakon teškog rasporeda još neporaženi, već je velika stvar, no moramo priznati da smo se potajno nadali borbi na vrhu hrvatske odbojke. U tijesnom dvoboju neporaženih ekipa s vrha, prerano je pokleknula Rijeka izgubivši svoje prve ovosezonske setove na domaćem terenu protiv Mladosti iz Kaštel Lukšića. Da je ekipa Mladosti zasluženo trećeplasirana već je ranije dokazala, no o snazi sada vodećeg Varaždina mnogo govori da su oni u Kaštelima slavili i ispustili tek jedan set. Znači li prošlotjedni poraz daljnji pad Rijeke? Nadajmo se da ne, no s ovakvim minusom na leđima nakon tolikog prijašnjeg uspjeha, teško će se vratiti.

Kako je Rijeka igrala protiv Kaštelana? Neprepoznatljivo. A kako to inače biva, prvi je set odlučio susret. Tijesnih 25:23 na strani gostiju, koji su mogli set lako i izgubiti, Kaštelanima je dalo krila, a Rijeku pokorilo. Mogli su Riječani stisnuti zube i pokazati zašto su prvi na tablici, no ono što je bilo neprepoznatljivo u njihovoj igri, baš je bilo to, odustajanje. O tome svjedoči i drugi set u kojem su domaći sakupili tek 16 poena, dok su u trećem pokušali sačuvati obraz, no 22 poena nisu za to bila dovoljna. Sve čestitke idu uigranoj ekipi Kaštela.

Osim sretnih Mladostaša, ozarenih lica proteklog su vikenda bili i Varaždinci. No, barem na kraju susreta s Međimurje Centrometalom, jer su već izgubljeni susret, kao svaka prava ekipa, ipak uspjeli vratiti. Kad bi vam netko rekao da jedna momčad u odbojci vodi 2:0 u setovima i u trećem ima 19:16, jasno, pomislili bi da je taj susret gotov. No, prevarili biste se, barem ako se radi o momčadi iz Nedelišća. Što su Međimurci ispustili iz ruku sigurno dugo neće prežaliti, a svojom dekoncentriranošću susjedima su podarili utakmicu i prvo mjesto na tablici. U tom kobnom trećem setu unatoč vodstvu domaćih rezultat je poravnat kod 22. poena, a u jednom su se napadu bolje snašli Varaždinci što je napravilo prevagu za tijesnih 26:24. Četvrti je set bio formalnost, dok su u petom domaći još pokušavali vratiti svoju igru, uzalud. Ekipa Varaždina pokazala je da ima psihičku i fizičku snagu jednog prvaka, a sigurni smo da najbolje od njih tek možemo očekivati.

Ako ste primjetili, i Varaždin i Mladost bodove su uzeli u gostima, a ne biste vjerovali, to su uradile i sve ostale momčadi u ligi koje su na svoje susrete putovale u proteklom kolu. Dva boda je jedva iščupao Šibenik u Gornjoj Vežici, dok su sva tri uzeli odbojkaši Murse i Siska.

Nakon što su jedan jedini set na svoj konto upisali još u 3. kolu, posljednjeplasirana ekipa Gornje Vežice proteklog je vikenda uzela čak dva seta Šibeniku. Mlada i neiskusna ekipa, koja svoje snage brusi za buduće pobjede, zamalo je svladala Šibenčane upisavši prvi prvoligaški bod. Gosti su ipak bili bolja momčad na terenu i naposljetku zasluženo pobijedili, no riječkim odbojkašima treba priznati veliku želju. Da je borba za svaki poen bila na vrhuncu pokazuju i dva dobivena seta od strane Gornje Vežice rezultatom 25:23. No, ni to nije bilo dovoljno da se odmaknu s posljednje pozicije na tablici.

Dobar susret gledao se i u Karlovcu, gdje je istoimena domaća ekipa dočekala Sisak. Susjedi na tablici pokazali su da je situacija na prvenstvenoj ljestvici pravedna, te su odigrali pravi derbi. Gosti su slavili s 3:1, no taj rezultat izgleda preuvjerljivo. Siščani su na kraju uzeli tek osam poena više nego domaćini što je bilo dovoljno. Tijesnih 27:25 i 26:24 psihički su oslabili Karlovac, koji je, ponovo s tek dva poena razlike, uzeo treći set s 25:23. U četvrtom, kako se pokazalo konačnom setu, ipak su prevladali momci iz Siska, koji su tako upisali svoju treću pobjedu ove sezone.

Loš gost, barem ako se pita domaćine, bila je i ekipa Murse. Osječani su usred Daruvara pretposljednjoj ekipi lige uzeli sva tri boda rezultatom 3:1. Bila je to uvjerljiva pobjeda, u kojoj su domaći u početku preuzeli inicijativu, no nakon 25:22 i osvojenog prvog seta, predali je gostima. Nakon toga Mursa uzima preostala tri seta i upisuje svoju drugu prvenstvenu pobjedu za sredinu prvoligaške ljestvice.

1.A Hrvatska odbojkaška liga, seniori, 5.kolo:
OKM CENTROMETAL - OK VARAŽDIN 2:3 (25:19,25:21,24:26,21:25,10:15)
OK KARLOVAC - OK SISAK 1:3 (25:27,24:26,25:23,19:25)
MOK RIJEKA - OK MLADOST KL 0:3 (23:25,16:25,22:25)
OK DARUVAR - MOK MURSA PAN Pap. Ind. 1:3 (25:22,19:25,21:25,17:25)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!