Nogomet

BiH u Hrvatsku, Hrvatska u Sloveniju

Bernard Jurišić • petak, 13.11.2009.
BiH u Hrvatsku, Hrvatska u Sloveniju
Foto: Bernard Jurišić

Hrvatski paradoksi već su odavno spremni za jedan bestseller koji će poharati tržište, ali onaj o "državi sporta" čiji se najpopularniji sportaši pripremaju u susjedstvu zacijelo je jedan od najvećih. Posebno kad kod nas na pripreme dođu sportaši i momčadi iz drugih zemalja...

Hrvatska nogometna reprezentacija odavno je u svijetu prepoznata kao najveći beskućnik svjetskog nogometa. Država koja se diči činjenicom da joj nacionalna momčad među 10 najboljih boravi već godinama i to kao uvjerljivo najmanja u tom društvu i dalje ne iznalazi rješenja za izgradnju pristojnog stadiona u svom glavnom gradu, niti prostor gdje će se pripremati za ispite u kojima cijela država strepi.

Još jednoj paradoksalnoj situaciji svjedočili smo ovog tjedna, u kojem se hrvatska reprezentacija iz Rovinja opet "preko noći" vratila u slovenski Čatež, kako bi se tamo što bolje pripremila za ispit koji se zove Lihtenštajn. I to ne u Zagrebu, nego u Vinkovcima.

Priča o besmislenosti, pa čak i sramoti koja se ogledava u činjenici da se hrvatska nogometna reprezentacija i dalje ne priprema u Hrvatskoj, novo poglavlje dobila je u podatku da je reprezentacija Bosne i Hercegovine svoje završne pripreme za najveće utakmice u svojoj povijesti, odabrala Hrvatsku. Novi Vinodolski, u kojemu je tek Ćiro Blažević hrvatskoj naciji otkrio da postoji nekakav "raj na zemlji" za pripreme sportaša.

Ne samo Ćiro, u čiju bismo subjektivnost možda mogli i posumnjati, nego i svi bosansko-hercegovački nogometaši i mediji oduševljeni su onim što ih je dočekalo u Novom Vinodolskom i najavili da će se tu vjerojatno vratiti i u budućnosti. Istovremeno - HNS priznaje kako nema pojma o onome što ima Novi Vinodolski.

S druge strane, mlada hrvatska reprezentacija "otkrila" je Sveti Martin na Muri. Oduševljenje viđenim i bujice pohvala svih koji su vidjeli to "čudo na Muri", najbolje je sažeo u jednoj rečenici Ivan Rakitić, "posuđeni" član A reprezentacije u mladoj. "Zašto se seniorska reprezentacija ne priprema ovdje?"

Zaista, zašto? Ako je već jasno da HNS već godinama "prodaje maglu" glede izgradnje kampa hrvatske reprezentacije u Tuhelju, zar zaista u navodno turističkoj državi Hrvatskoj ne postoji ni jedna dugoročnija alternativa?

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.11.2009. u 18:08
    moje pohvale za članak i poruku HNS-u, gledam kako mediji ravnodušno objavljuju vijest da nam se repka vratila u Čatež i nikom ništa, napokon netko tko je obratio pažnju na ovaj itekako bitan znak. Samo naprijed u stavljanju svih 'nevažnih sitnica' pod povećalo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2009. u 16:58
    BiH u Hrvatsku, Hrvatska u Sloveniju, Slovenija u Južnu Afriku ... priceless.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2009. u 16:48
    sramota, prava sramota. inače, Sveti Martin je zakon za pripreme. super je uređen, dovoljno daleko da osigura potreban mir, a u Hrvatskoj.
    Obrisan korisnik