Nogomet

Nigerija kroz ušicu igle

Borna Rupnik • subota, 14.11.2009.
Nigerija kroz ušicu igle
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nevjerojatan je rasplet skupine B afričke zone kvalifikacija odveo Nigeriju na Svjetsko prvenstvo. Sedam je minuta dijelilo Tunis od sigurnog puta u Južnoafričku Republiku, a zatim se sve preokrenulo...

Posljednje kolo afričkih kvalifikacija za odlazak na svjetsku smotru na rasporedu je tijekom subote, a prvog od preostala tri putnika na jug kontinenta iznjedrila je skupina B u rijetko viđenom raspletu.

U odlučujućih 90 minuta Tunis je ušao s dva boda prednosti ispred Nigerije (11 naspram 9). Tunis je gostovao u Mozambiku i bilo kakvom pobjedom osigurao bi vizu za Južnoafričku Republiku, dok je Nigerija igrala u Keniji i uz pobjedu joj je trebao kiks Tunisa.

Nakon prvog poluvremena na obje utakmice Nigerijci su bili miljama daleko od plasmana. Naime, usprkos nekoliko izglednih šansi, jedini su zgoditak na njihovom susretu postigli Kenijci - precizan je bio Oliech u 16. minuti.

Tunižani su vjerojatno pratili vijesti iz Kenije te su mirno čuvali svojih 0:0. Stvari su se zakomplicirale kada je Wolfsburgov napadač Martins u Nairobiju poravnao na 1:1, a u 65. minuti Nigerija je i povela - zabio je Yakubu.

Tek je tada Tunis pokazao više napadačkih ambicija, no nije uspijevao probiti obranu Mozambika. Deset minuta prije kraja Wetende je postigao drugi pogodak za Keniju, što je ponovno skrenulo vodu na tuniški mlin, ali ključnom se pokazala 83. minuta.

Naime, gotovo u istom trenutku na oba susreta pali su golovi: Mozambik je osigurao minimalnu pobjedu protiv Tunisa zahvaljujući strijelcu Monteiru, a radost Nigeriji donio je Martins svojim drugim pogotkom na utakmici. Tu je konačno bio kraj preokretima te ćemo Obafemija Martinsa, Johna Obija Mikela, Josepha Yoba, Petera Odemwingieja, Victora Obinnu i društvo gledati tijekom sljedećeg ljeta na najvećem sportskom događaju.

Kvalifikacije za SP 2010., Afrika, skupina B:
Kenija - Nigerija 2:3
Mozambik - Tunis 1:0

Tablica:
1. Nigerija 12
2. Tunis 11
3. Mozambik 7
4. Kenija 3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.11.2009. u 17:39
    napokon nigerijci na SP, imaju moju podršku :)
    Obrisan korisnik