Dodatne kvalifikacije za SP 2010., 14.11.2009, 21:30 h
Portugal
Portugal 1:0 Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Video: BiH žali za propuštenim prilikama

Marin Vuković • subota, 14.11.2009.
Video: BiH žali za propuštenim prilikama

Nakon prve polovice izlučnog dvoboja za odlazak na Svjetsko prvenstvo, korak bliže Južnoafričkoj Republici nalazi se Portugal, koji je pred svojim navijačima na prepunom Luzu svladao Bosnu i Hercegovinu pogotkom Bruna Alvesa.

Bosna i Hercegovina će uzvratnu utakmicu protiv Portugala dočekati s minimalnim zaostatkom i još uvijek velikim izgledima da pred krcatim zeničkim tribinama izbori toliko željeni plasman na Svjetsko prvenstvo. Premda su pogotkom Bruna Alvesa došli do zlata vrijednog pogotka i tijekom većeg dijela utakmice bili bolji suparnik, domaći nogometaši tek sreći i okviru svoga gola mogu zahvaliti što u Zenicu putuju prazne mreže.

Već početne minute utakmice dale su odgovor na pitanje kakve je upute svojim izabranicima dao Miroslav Blažević. Nogometaši Bosne i Hercegovine orijentirali su se prije svega na "držanje" sustava i zatvaranje prostora napučenoj veznoj liniji Portugala te kapitaliziranje kakvog eventualnog kontranapada.

S druge strane, u redovima Portugala osjećala se primjesa žurbe tipična za momčadi koje prvu utakmicu igraju na svom terenu i žele što je prije moguće doći do rezultatske prednosti. Posjed je lopte stoga u početnih pola sata u potpunosti pripao domaćim nogometašima, no od prilika bilježimo tek neuspješan pokušaj Liedsona iz osme minute.

Dosta je nevolja lijevoj strani bosanskohercegovačke obrane stvarao Nani, a upravo je njegov ubačaj i prethodio vodećem pogotku Portugalaca u 31. minuti. Veznjak Manchester Uniteda ubacio loptu u šesnaesterac Bosne i Hercegovine, a tamo je Senijad Ibričić posve zaboravio na Bruna Alvesa, kojemu nije bilo teško preusmjeriti loptu u nebranjeni dio mreže.

Pogodak u mreži i rezultatski zaostatak probudio je Ćirine izabranike, koji su samo tri minute kasnije mogli do izjednačenja. U srcu šesnaesterca loptu je neočekivano primio Vedad Ibišević te vjerojatno i sam iznenađen prilikom loše pucao preko grede Eduardova gola.

Još je bolju priliku u 38. minuti imao Salihović, čiju je bombu ukrotio portugalski vratar, a najbolju priliku Bosne i Hercegovine dvije minute prije odmora propustio je Senijad Ibričić. Nakon kornera izborio se za poziciju i iz neposredne blizine glavom poslao loptu u gredu portugalskog gola.

Period dobre igre u završnici prvog dijela dao je naslutiti bolju igru bosanskohercegovačke reprezentacije, no već početkom nastavka vidjeli smo reprizu prvog poluvremena. Domaći su nogometaši na prave muke stavili obranu Bosne i Hercegovine i u razdoblju od petnaestak minuta izvršili pravu ofenzivu na vrata Kenana Hasagića.

Sjajnu priliku propustio je Liedson, a odmah zatim zaprijetili su i Deco i Meireles, no mreža gostiju ostala je netaknuta. Portugal je pleo mrežu ispred šesnaesterca Bosne i Hercegovine, no do novog pogotka nisu uspjeli doći, a tada je Ćiro Blažević ubacivanjem Zlatana Muslimovića udahnuo novi život svojim izabranicima.

U završnici utakmice Bosna i Hercegovina je krenula po izjednačujući pogodak i tri minute prije kraja stvorila najbolju priliku na utakmici. Prvo je Edin Džeko u skoku pogodio gredu, a na odbijenu loptu natrčao je Muslimović i pogodio - vratnicu. Portugalci su sačuvali mrežu i na uzvrat putuju s pogotkom prednosti, no u grotlu zeničkog stadiona bit će to jedna sasvim drugačija utakmica.

Otegotna okolnost za Miroslava Blaževića bit će podatak da zbog žutih kartona u uzvratnoj utakmici ne može računati na kapetana Emira Spahića, ali i Rahimića i Muratovića.

Doigravanje za SP 2010:
Portugal - Bosna i Hercegovina 1:0
(Alves 31')

Portugal: Eduardo, Ferreira, Alves, Carvalho, Duda, Pepe, Deco (od 84. Tiago), Meireles, Simao (od 88. Almeida), Nani (od 69. Coentrao), Liedson.

Bosna i Hercegovina: Hasagić, Jahić, Nadarević, Spahić, Ibričić, Muratović (od 87. Pjanić), Rahimić, Misimović (od 81. Muslimović), Salihović, Ibišević, Džeko.

Dodatne kvalifikacije za SP 2010.

18.11.2009.
Francuska1:1 *Irska
Bosna i Hercegovina0:1Portugal
Slovenija1:0Rusija
Ukrajina0:1Grčka
14.11.2009.
Portugal1:0Bosna i Hercegovina
Irska0:1Francuska
Grčka0:0Ukrajina
Rusija2:1Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Peter Schmeichel15.11.2009. u 01:12
    Kako Ćiro kaže- sine, je..š trenera bez sreće.
    Peter Schmeichel
  • Babangida15.11.2009. u 00:50
    http://vinovo.magnify.net/video/Portugal-vs-BIH-Dzeko-Muslimovi stativa i greda, snimak
    Babangida
  • Obrisan korisnik14.11.2009. u 23:42
    ja sreće
    Obrisan korisnik