Dodatne kvalifikacije za SP 2010., 18.11.2009, 19:00 h
Ukrajina
Ukrajina 0:1 Grčka
Grčka

Na Mundijal idu Grci

Vedran Babić • srijeda, 18.11.2009.
Na Mundijal idu Grci
Foto: EPA

Po drugi put u svojoj nogometnoj povijesti reprezentacija Grčke će nastupiti na Svjetskom prvenstvu. U uzvratnoj utakmici razigravanja za Južnu Afriku Grci su slavili po jakoj kiši u Donecku protiv domaćina Ukrajine 1:0, a pogodak odluke postigao je u prvom poluvremenu Dimitris Salpigidis...

180 minuta tvrde i ne pretjerano gledljive nogometne igre između Ukrajine i Grčke odlučio je jedan pogodak, pa će europski prvaci iz 2004. godine na čelu s izbornikom Ottom Rehhagelom otići u Južnu Afriku na Mundijal po prvi put od SAD-a 1994. U novoizgrađenoj Donbass Areni Grčka je slavila pogotkom Dimitrisa Salpigidisa u 31. minuti, premda je Ukrajina ponovno imala inicijativu, ali ne i realizaciju. Disciplinirana grčka obrana ipak se pokazala kao neprelazna prepreka.

Najbolju i praktički jedinu pravu priliku za vodstvo prije primljenog pogotka propustio je Andrij Ševčenko u 8. minuti, kada je iz blizine bio neprecizan. Grci su, pak, zaprijetili u 19. minuti preko Salpigidisa, koji odbijenu loptu nije uspio proslijediti u mrežu. Ipak, isti igrač došao je na svoje i proslavio se u 31. minuti, kada je matirao Andrija Pjatova na sjajno proigravanje Georgiosa Samarasa.

Do kraja poluvremena najizgledniju šansu za domaće imali su Ševčenko i Kačeridi, koji su se našli jedan drugome na putu poslije ubačene lopte Alijeva i na taj način promašili grčka vrata. I u nastavku Ukrajinci su imali više od igre, ali što zbog čelične grčke obrane, a što zbog teških uvjeta uzrokovanih obilnom kišom, jednostavno nisu uspjeli načeti svoje suparnike i barem zakomplicirati tijek utakmice.

Tako će Grci ponovno poslije 16 godina na svjetsku smotru, a tko će im se tamo od ostalih reprezentacija u razigravanju pridružiti, saznat ćemo nešto kasnije.

Ukrajina: Pjatov - Kučer, Kačeridi, Rakitskij, Mihalik (od 66. Gaj) - Alijev (od 57. Seleznjov), Timoščuk, Kobin, Jarmolenko (od 69. Husjev) - Ševčenko, Milevskij

Grčka: Tzorvas - Moras, Vintra, Kyrgiakos, Spyropoulos - Papasthathopoulos (od 29. Pliatsikas), Katsouranis, Samaras (od 63. Gekas), Karagounis - Salpigidis, Charisteas (od 71. Tziolis)

Dodatne kvalifikacije za SP 2010.

18.11.2009.
Francuska1:1 *Irska
Bosna i Hercegovina0:1Portugal
Slovenija1:0Rusija
Ukrajina0:1Grčka
14.11.2009.
Portugal1:0Bosna i Hercegovina
Irska0:1Francuska
Grčka0:0Ukrajina
Rusija2:1Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!