Ostali sportovi

Nismo mi samo Filip Ude

Mateja Gošćiej • subota, 21.11.2009.
Nismo mi samo Filip Ude
Foto: Ivana Strahija

Pri pomisli na Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan iz Čakovca većina prvo pomisli na srebrnog olimpijca iz Pekinga, Filipa Udea. S potpunim razlogom, no, u klubu su priznali da se protiv takvog mišljenja bore već više od godinu dana, a osoba koja je konačno stala na kraj tome je srebrna sa Svjetskog kupa, Tijana Tkalčec.

Nakon što je u svih pet Svjetskih gimnastičkih kupova na kojim je nastupala ove godine Tijana Tkalčec ušla u svih pet finala i uzela dva odličja, otvorila je vrata ženskog gimnastičkog uspjeha u Hrvatskoj, ali i šire. Dvije godine izbivanja iz dvorane i najdraže sprave preskoka zbog ozljede, mlada se Čakovčanka vratila kao da se ništa nije ni dogodilo. U vrhunskoj je formi i dalje može, kako je najavila, samo još bolje. Šteta što je kraj sezone.

Seligman ne dolazi u Nedelišće?

Ude nije došao na SK u Osijeku, sada Robert Seligman ne dolazi u Nedelišće. No, njegovi su razlozi, za razliku od Filipovih zdravstvenih drugačije prirode. Seligman naime prelazi iz kluba u klub pa još neće imati pravo nastupa na Državnom prvenstvu, no najavljen je moguć nastup van konkurencije. Napustio je dosadašnje trenere Nenada i Sašu Solara i iz njihova kluba Inova Gym vratio se u Gimnastičko društvo Osijek.

”Jako sam zadovoljna svojim rezultatima ove godine, moram priznati da nismo očekivali ovako dobar uspjeh, no ne žalimo se. Naporno se radilo, vrijedno treniralo pa rezultati moraju doći. Sezona je brzo prošla, ali već pripremam nove skokove za nadolazeću godinu, koja će nadam se biti jednako dobra, ako ne još i bolja od ove”, rekla je Tijana.

Sjajnim konačnim drugim mjestom u ukupnom poretku kupa Tijana je stekla prvu kategoriju sportaša i status potencijalne B olimpijske kandidatkinje. Time se pridružila svom kolegi iz kluba Filipu Udeu potencijalnom A olimpijskom kandidatu. Trenutno ozlijeđeni Nikola Dudek, koji je proteklog tjedna operirao lakat te se još oporavlja, stekao je 2. kategoriju, tako da u GK Macan imaju mnogo razloga za zadovoljstvo odličnom sezonom.

”Svi ovi uspjesi iza nas plod su dugogodišnjeg stručnog rada i talenta naših gimnastičara. Nakon senzacije koju nam je prošli tjedan priredila Tijana napokon smo dobili priznanje da nije ovaj klub samo Filip Ude kako nas neki doživljavaju”, nadodao je predsjednik GK Marijan Zadravec Macan, ujedno i dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, Stevo Tkalčec.

Svi na konju

GK Marijan Zadravec Macan posudio je svoju spravu konj s hvataljkama klubu iz Osijeka, u kojem trenira reprezentativac Seligman. Čakovečki klub i Filip Ude spravu su dobili od Svjetske gimnastičke federacije, a odlučili su je dati baš klubu čiju su organizaciju SK-a navodno bojkotirali. Ovo je još jedan dokaz da među klubovima nema ni ljubomore ni nikakvih razmirica. Zdrava konkurencija je najbolja konkurencija, zaključili su Međimurci i najavili dolazak u Osijek dogodine.

A SGC Aton, kojeg je Tkalčec vlasnik, 28. i 29. studenog po drugi će puta biti domaćin Prvenstva Hrvatske u gimnastici u A, B i C programu. Do posljednjeg dana prijava čakovečki je klub za nadolazeće natjecanje prijavio četiristotinjak gimnastičara iz 34 kluba Lijepe naše, što je novi brojčani rekord.

”Na prvenstvu će nastupiti samo najbolji gimnastičari Hrvatske, koji su u tri održana kola kvalifikacija izborili svoje mjesto u završnici. Publici će se na tri sprave (parter, preskok i konj) predstaviti Filip Ude, a nastupit će još Tijana u višeboju, kao i mlade nade Petra Hegeduš i Stella Petran za koje će se još čuti u budućnosti. Imamo čak dvadeset svojih predstavnika u finalu”, rekao je sportski direktor kluba, Mario Vukoja.

U subotu 28. studenog u jutarnjim satima započinje nastup gimnastičara B programa, dok su poslije podne nakon svečanog otvaranja na rasporedu najbolji gimnastičari, A program. Natjecanje C programa očekuje se u nedjelju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!