Košarka

Jedan ozlijeđen, drugi odbio putovati

Ivor Krapac, Branimir Korać • utorak, 24.11.2009.
Jedan ozlijeđen, drugi odbio putovati
Foto: Davor Sajko

Nakon tjedna euroligaškog predaha, Cibona će u srijedu nastaviti svoj put u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju. Na redu je gostovanje u Villeurbanneu, gradiću u blizini Lyona, domaćin će biti trenutno posljednja momčad skupine A, a Velimir Perasović uoči puta ima puno problema u sastavu...

Uoči treninga u ponedjeljak navečer košarkaše Cibone zatekla je neugodna vijest. Jamontu Gordonu su u lakšoj prometnoj nesreći nastradala leđa, u utorak ujutro bol je bila takva da nije mogao ni hodati, a s obzirom da je Asvel na rasporedu već u srijedu s početkom u 19 sati, trenutno je "u magli" hoće li prvi Cibonin organizator igre biti spreman za utakmicu. Bit će među putnicima u Francusku, no kako je kazao Velimir Perasović, postoji opasnost da ga neće biti na parketu ni u Villeurbanneu ni u subotu u Draženovom domu u gradskom derbiju protiv Zagreba CO.

Gordonova neugodna kontuzija leđa je, tako, dodatno zabrinula Ciboninog trenera, koji je otprije i bez ozlijeđenog centra Dalibora Bagarića, a ukoliko američki organizator igre neće moći, sav teret na toj poziciji preuzet će Vedran Princ i netko od onih koji nominalno nisu razigravači.

I bez Gravesa

Vezane vijesti

U sastavu Cibone neće biti niti Antonija Gravesa koji je, kako piše Večernji list, odbio otputovati u Francusku zbog kašnjenja plaće i vrlo vjerojatno je tim potezom postao bivši igrač Cibone. Graves se pojavio na okupljanju, ali nije ušao u autobus komentirajući kako mu dogovoreno nije isplaćeno. Sudeći prema nekim događanjima u prošlosti (Markota), Perasović će teško Gravesu oprostiti ovakav neposluh. Obzirom na ono što je pokazivao na parketu, čini se kako su sve strane na kraju nezadovoljne i razlaz je možda i najbolja opcija.

"Bilo bi dobro da Gordon igra, momčad je naviknuta na njega, uhvatio je konce ekipe, ali moramo razmišljati da ga u ovom trenutku nema i da će teško igrati. Ako ga ne bude, to će morati nadoknaditi svi ostali", rekao je Perasović.

Iako nekompletna, Perasovićeva momčad će u Francuskoj ipak biti u nešto ugodnijoj poziciji nego njihov domaćin. Pobjeda nad Žalgirisom u Draženovom domu u utakmici koja se praktički morala dobiti skinula je dio pritiska, dok je Asvel u dosadašnja četiri kola ostao praznih ruku i u srijedu ima veći imperativ od Cibosa.

"Naša pobjeda bi njima oduzela puno šansi iako ne treba zaboraviti da uvijek postoji i druga utakmica, u Zagrebu, u kojoj to mogu nadoknaditi", rekao je Peras o pritisku na jednoj i drugoj strani: "U Euroligi se teško dobiva u gostima, evidentno je da bi naša pobjeda na njihovom terenu značila velik korak prema Topu 16, ali svatko ima svoju računicu. Vjerojatno i oni razmišljaju da im je ovo posljednja prilika i da moraju dobiti, a ako pobijede i u Zagrebu gdje je Žalgiris izgubio, to bi ih odvelo dalje."

Na Cibosima je da spriječe takav rasplet protiv momčadi koja je u evidentnim problemima i u francuskom prvenstvu, sa samo dvije pobjede u dosadašnjih osam kola. No, bez obzira na to, Perasović je istaknuo da je Asvel vrijedan respekta, s francuskim reprezentativnim centrom Alijem Traoreom kao igračem kojeg najviše traže u napadu, Amerikancem Bobbyjem Dixonom kao organizatorom i realizatorom, Litavcem Mindaugasom Lukauskisom, još jednim francuskim reprezentativcem Aymericom Jeanneauom, a tu je i tek pridošli prošlosezonski Cibos Rawle Marshall, koji bi u srijedu navečer trebao debitirati u novom dresu.

"Kada stvari ne idu, a njima rezultatski ne ide dobro, pokušavaš nešto promijeniti, vjerojatno je dovođenje Marshalla taj pokušaj da poprave stvari. Igraju na način koji Marshall voli, dosta van sistema, a on je upravo igrač koji zabija u serijama, s puno brzih šuteva, igre jedan na jedan, teških poena", opisao je Perasović što bi nekadašnji Vuk mogao donijeti svojoj novoj momčadi.

Limitirati Asvel neće biti lako, neće biti jednostavno niti nadoknaditi potencijalni Gordonov izostanak, no s obzirom na je Cibona u psihološki ugodnijoj poziciji, šansa za prvu gostujuću euroligašku pobjedu nije mala. Ako je Cibosi iskoriste, bio bi to značajan korak prema Topu 16 uoči preostalih pet kola prvog kruga.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!