Košarka

Zadar kreće u europsku avanturu

Branimir Korać • utorak, 24.11.2009.
Zadar kreće u europsku avanturu
Foto: Davor Sajko

Susretima prvog kola započinje natjecanje po skupinama Eurokupa. I ove sezone Hrvatska ima jednog predstavnika i to ponovno momčad Zadra koja će otvoriti natjecanje domaćim susretom sa slavnim Arisom...

Napokon započinje i europski program za košarkaše Zadra. Večeras od 19 sati u dvorani Krešimira Ćosića gostuje momčad Arisa, osnažena momčad iz Soluna koja će pokušati iznenaditi Zadrane i s vrućeg terena uzeti bodove. Kao i u svakom domaćem susretu, Zadrani će biti favoriti, ali Aris je vrlo dobra momčad protiv koje neće biti lako.

Grci su se uoči sezone prilično pojačali, a nedavno su doveli i američko pojačanje u liku iskusnog NBA igrača Juana Dixona. Dixon se već prilagodio na novu momčad i njemu će trebati pridati posebnu pozornost. Riječ je o odličnom šuteru, vrlo brzom igraču koji bi mogao stvoriti prilične probleme Stipčeviću i ostalim zadarskim vanjskim igračima.

Opasnost ne prijeti samo od Dixona s vanjskih pozicija. Tu su još i Aaron Miles, Nikos Chatzivrettas i Keydren Clark, sve odreda odlični igrači sposobni napuniti svaku obranu.

Ništa skromnija nije niti unutarnja linija Solunjana gdje dominira iskustvo Andrewa Bettsa, Dimosa Dikoudisa i Michalisa Kakiouzisa. Sva ova imena pokazuju s koliko teškim zadatkom se Zadrani susreću.

"Igramo protiv vrlo neugodnog protivnika kojeg krasi disciplinirana igra, čvrsta obrana i odličan spoj mladih i iskusnih igrača. Ukoliko želimo do pobjede na ovom vrućem terenu, moramo biti vrlo koncentrirani u obrani, smanjiti broj izgubljenih lopti i iskontrolirati skok. Bit će to susret u kojem ćemo morati pokazati veliku dozu strpljenja ukoliko želimo do pobjede", rekao je Fotis Katsikaris.

Ipak, Aris nije nepobjediv. U grčkom prvenstvu su na omjeru 1-3, a jedan od poraza je bio posebno težak. U gradskom derbiju PAOK ih je pregazio s 83:48 nakon čega je došlo do potresa unutar kluba, a sve se to događalo nakon ispadanja u kvalifikacijama za Euroligu što je poslom platio trener Mazzone kojeg je zamijenio Katsikaris. Preostala dva poraza su ipak nekako već bili ukalkulirani obzirom da su im protivnici bili Panathinaikos i Olympiacos. U ta dva susreta Aris je bio posve ravnopravan protivnik što pokazuje kako je riječ o odličnoj momčadi.

Bez obzira na sve Zadar je u svojoj dvorani favorit. S Višnjika nikom nije lako odnijeti bodove, pa nema razloga da bude drugačije i Arisu. Grci su favoriti za prvo mjesto u skupini, njihov glavni adut bit će također vrući domaći teren, ali Zadar ako misli proći dalje, mora pobjeđivati sve na domaćem terenu.

"Oni će se sigurno postaviti vrlo mudro jer je to iskusna ekipa koja zna kako treba igrati koju utakmicu. Ne vjerujem kako će se utakmicu rano riješiti, smatram kako će biti neizvjesno do same završnice i nadam se da ćemo mi tu slaviti. Ključ je u odvajanju njihovih vanjskih igrača jer mislim da nas ne mogu dobiti unutarnjom linijom", tvrdi Zmago Sagadin.

Zmago Sagadin nema većih problema s izostancima, uz duže odsutnog Tonija Prostrana pod upitnikom je tek Vedran Morović dok su svi ostali spremni za ovaj vrlo težak okršaj.

Susret u Zadru počinje u 19 sati.

Eurokup, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hapoel Bank Yahav Jerusalem89:76Šiauliai
Zadar68:73Aris
1Aris 51+42
2Hapoel Bank Yahav Jerusalem 33+16
3Zadar 33+14
4Šiauliai 15-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!