Košarka

Cibonina nova prilika

Ivor Krapac • srijeda, 25.11.2009.
Cibonina nova prilika
Foto: Kristijan Komarica

Nakon prve pobjede na domaćem parketu, prije dva tjedna protiv Žalgirisa, košarkaši Cibone u srijedu će tražiti svoj prvi ovosezonski gostujući uspjeh u euroligaškoj skupini A. Opterećeni s nekoliko problema u sastavu, Cibosi su otputovali na gostovanje u Villeurbanne, kod francuskog Asvela kojem početak sezone nije donio puno dobrog...

Da se nije dogodila priča s dva Amerikanca, lakša prometna nesreća Jamonta Gordona i slučaj Antonija Gravesa koji se otpisao sam neodlaskom na put, Cibona bi u Villeurbanneu zaigrala s puno više ambicija i šansi za gostujuću pobjedu, no ni ovako neće biti predaje unaprijed. Kao i momčad Velimira Perasovića, i domaće muče problemi. Samo dvije pobjede u ukupno 12 utakmica u francuskom prvenstvu i Euroligi nametnule su dodatni pritisak uoči ogleda u kojem nemaju puno opcija - novi poraz bi ih još više zakovao za dno.

Psihološki, Cibosima će u srijedu s početkom u 19 sati nedvojbeno biti lakše, no potencijalni izostanak Gordona i nedostatak Gravesa, koji je u tom slučaju mogao pomoći u organizaciji igre, dovoljno su težak uteg na leđima hrvatskih prvaka. Na izbivanje Dalibora Bagarića u rotaciji na visokim pozicijama Perasović se već naviknuo, a hoće li Vedran Princ i eventualna pomoć Marka Tomasa ili Bojana Bogdanovića biti dovoljni na mjestu razigravača u velikoj će mjeri odrediti Cibonine šanse u Francuskoj. Naravno, u slučaju da Gordon neće igrati.

Cibosi će se morati snaći s onime što imaju, a Perasović je uoči puta upozorio da, bez obzira na slabe rezultate, Asvel nije momčad za podcjenjivanje: "Na svom terenu igraju jako agresivno, brzo i raspjevano, to su pokazali protiv Siene protiv koje su vodili s 20 razlike i apsolutno dominirali. Imaju centre koji su agresivni u svim akcijama, ključno je ne ulaziti u njihov ritam trčanja, ne dozvoliti da serijom lakih poena stignu do prednosti."

"Ako se protiv njih uđe u jurnjavu, u tom se slučaju gubi", dodao je Peras, ističući da bi upadanje u rani minus vjerojatno značilo poraz - za razliku od Montepaschija, kojem je to uspjelo, Cibona bi se iz rezultatske rupe u Villeurbanneu teško izvukla.

"Individualna kvaliteta im nije sporna. Dominira mladi francuski centar Traore, ima najviše poena, najviše ga traže u napadu, razigravač Dixon je igrač serija, izuzetno opasan s Traoreom u pick&rollu, tu je i Lukauskis, oni nose njihovu igru", nastavio je trener Cibosa o suparničkoj momčadi, u koju se tek treba uklopiti prošlog tjedna pristigli Rawle Marshall.

"Puno su discipliniraniji i organiziraniji kada Jeanneau vodi igru, a kada je na parketu Bobby Dixon u stanju su napraviti veliku prednost - uzima puno teških šuteva, ponekad i nerezonskih, ali u stanju ih je pogoditi jer je sjajan strijelac. Imaju dva različita stila ovisno o playmakeru koji je u igri, no u svakom stilu najviše igraju na Traorea", zaključio je Peras, opisujući Asvel kao momčad koja po stilu i brzini igre ima dodirnih točaka s Montepaschijem.

"Imati dodirnih točaka s Montepaschijem" ne zvuči dobro ukoliko se prisjetimo euroligaškog otvaranja i potopa u Draženovom domu. No, kako Asvel nije na razini talijanskih prvaka, 2-6 u francuskom prvenstvu i 0-4 u Euroligi ipak nešto govore, nadajmo se da će Cibonini igrači, makar i u nekompletnom sastavu, pokazati puno više nego u toj utakmici i s parketa otići daleko sretniji.

Skupina A, peto kolo: Asvel Basket - Cibona (19 h, Sportklub)

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Žalgiris78:84Fenerbahçe
ASVEL Lyon-Villeurbanne71:68Cibona
Montepaschi Siena65:84Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • domba5725.11.2009. u 16:16
    kako kof pada na pobjedu asvela..mislim da će večeras asvel proslavit 1.pobjedu, iako bi volio da cibona dobije ali mislim da će nastavit ovaj crni niz koji traje ovaj tjedan a tiče se hrvatskih predstavnika u europi :)
    domba57
  • Obrisan korisnik25.11.2009. u 15:15
    idemo vukovi večeras pobijedit to....
    Obrisan korisnik