Nogomet

Bayern i CSKA padaju preko ruba?

Mihaela Bradovski • srijeda, 25.11.2009.
Bayern i CSKA padaju preko ruba?
Foto: EPA

Peto kolo u skupinama Lige prvaka moglo bi dati dosta odgovora o putnicima u osminu finala te Europsku ligu. Bayern bi mogao biti prvi velikan koji se neočekivano oprašta od Lige prvaka, a iz natjecanja bi ga mogao izgurati dobar rezultat Juventusa u Bordeauxu...

Skupina A: Oproštaj Bayerna?

Bordeaux - Juventus 20:45, Bayern - Maccabi 20:45

Susret dana u skupini A igra se u Bordeauxu gdje istoimeni domaćin ugošćuje Juventus. Obje momčadi u ovom susretu žele pobjedu jer im ponešto garantira. Juventusu pobjeda i matematički osigurava prolaz u osminu finala dok Bordeauxu osigurava prvo mjesto u skupini.

Prvi susret u Torinu završio je 1:1, no u Bordeauxu se očekuje drugačija utakmica. "Juventus je od onda promijenio sustav igre i dosta igrača, ali najbolji igrač iz tog susreta je još uvijek ovdje, a to je Gianluigi Buffon. Ne razmišljam previše unaprijed o napornom rasporedu koji imamo. Prošli smo dalje u Ligi prvaka, igramo protiv Juventusa na svom travnjaku i pobjedom možemo završiti kao prvi u skupini, nema većeg zadovoljstva", kaže Laurent Blanc.

Juventus će u ovom susretu biti oslabljen za neigranje napadačkog dvojca Trezeguet - Iaquinta, no vratio se Del Piero, a tu je i opasni Amauri tako da nisu previše hendikepirani izostankom ove dvojice. Domaćin neće moći računati na Gourcuffa i Chamakha koji su im glavni igrači, no unatoč tome Juventus nema pravo na opuštanje.

Bayernove šanse za ostanak u igri vezane su direktno i uz rezultat u Bordeaux. Računica je jednostavna - Bayern protiv Maccabija mora osvojiti više bodova nego Juventus kod Bordeauxa, svaki drugi rasplet značio bi i definitivan Beyernov oproštaj od nastavka natjecanja u Ligi prvaka. Dobra vijest po Bavarce je da će barem nastaviti u Europskoj ligi jer je teško za vjerovati da se skromni Maccabi može odjednom probuditi i do kraja natjecanja dostići zaostatak od četiri boda za trećeplasiranim Bayernom.

"Više ništa nije u našim rukama, sada ovisimo i o Juventusu, ali nećemo razmišljati o tom susretu u Bordeauxu nego isključivo o nama. Maccabi je vrlo dobra momčad i neće nam biti lako. Trenutno smo u problemima, navijači su nezadovoljni, ali sam koncentriran na nas i našu igru", kaže Louis van Gaal.

Nizozemac neće moći računati na Riberyja, Tonija, Robbena i Altintopa, a Ivicu Olića prema najavama očekuje mjesto na klupi za pričuvne igrače. Maccabi je u velikim problemima s izostancima, nedostaju im Eyal Golasa, Amir Edri, Jhon Jairo Culma, Gustavo Boccoli, Jorge Teixeira i Tiago Dutra.

Skupina B: Moskva u središtu pozornosti

CSKA - Wolfsburg 18:30, Manchester United - Bešiktaš 20:45

Manchester United riješio je pitanje prolaska u osminu finala, a drugog putnika mogao bi dati večerašnji dvoboj između CSKA i Wolfsburga. CSKA nema izbora, u ovom susretu moraju slaviti kako bi zadržali šanse za prolazak dalje, svaki drugi ishod značio bi kako je Wolfsburg osigurao najmanje drugo mjesto.

"CSKA mora pobijediti i vjerojatno smatra kako ćemo u utakmicu ući zatvorenije, ali neće biti tako. Naša glavna snaga je u napadu i tako ćemo se postaviti. To je naša filozofija i gledatelji mogu očekivati pogotke", tvrdi trener Wolfsburga Armin Veh koji neće moći računati na Brazilca Grafitea, a umjesto njega u prvih 11 zaigrat će Obafemi Martins. Domaćem treneru Leonidu Sluckom najviše će nedostajati Deividas Šemberas.

Drugi susret također nosi svoj značaj, a u njemu se sastaju Manchester United i Wolfsburg. United pobjedom praktički osigurava prvo mjesto u skupini dok Bešiktaša pobjeda ostavlja u igri za treće mjesto u skupini i nastup u Europskoj ligi. Čistu situaciju u skupini Alex Ferguson iskoristit će za davanje prilike onima koji su manje igrali.

"Očekujem dobar dojam mladih igrača s kojima ćemo igrati. Darron Gibson i Rafael će definitivno igrati i nastup u Ligi prvaka bit će pravi izazov za njih. Uoči susreta vidjet ćemo kakva je situacija s Ji-Sung Parkom, a možda se odlučimo uvesti i Gabriela Obertana", najavljuje Ferguson.

Sigurno je kako neće nastupiti ozlijeđeni Hargraeves, Ferdinand, Evans, O'Shea i Fabio

Skupina C: Gužva u skupini C

Real Madrid - Zürich 20:45, Milan - Olympique Marseille 20:45

U skupini C još uvijek sve četiri momčadi imaju šanse za prolazak u sljedeću rundu Lige prvaka. Najizgledniji za otpadanje je Zürich koji bi se mogao večeras oprostiti od osmine finala Lige prvaka. Švicarci putuju u goste madridskom Realu koji će ih shvatiti ozbiljnije nego što su shvatili neke druge protivnike na kojima su se opekli. Manuel Pellegrini u ovom susretu moći će računati i na oporavljenog Cristiana Ronalda što će Realu biti motiv više.

Pellegrini u ovom susretu neće moći računati tek na Gutija koji boluje od gripe, a osim Ronalda vraćaju se i Lassana Diarra, Ruud van Nistelrooij, Raul Albiol i Sergio Ramos. Gosti dolaze bez niza igrača pa će tako susret u Madridu propustiti Johan Vonlanthen, Yassine Chikhaoui, Eric Hassli, Philippe Koch te Onyekachi Okonkwo.

Derbi skupine igra se u Milanu gdje gostuje Olympique. Milan se nalazi u boljoj poziciji i s remijem će još uvijek imati bolje šanse za prolaz nego Olympique. Gosti se unatoč svemu ne predaju i vjeruju kako mogu do pobjede u Milanu, a zatim na Velodromeu odlučivati o svojoj sudbini protiv velikog Reala.

"Moramo obratiti pozornost na dosta prostora koji znaju ostaviti. U rujnu smo igrali protiv Reala i Milana i moram priznati kako je Milan tada bio bolja momčad, no ne čini mi se kako igraju još uvijek tako dobro", vidi svoju šansu Didier Deschamps.

Julien Rodriguez će propustiti susret s Milanom dok s druge strane vjerojatno neće biti Flaminija, Borriella i Gattusa uz ranije odsutne Onyewua, Jankulovskog i Di Gennara.

Skupina D: U Portu za prvo mjesto

Porto - Chelsea 20:45, Apoel - Atletico Madrid 20:45

U skupini D poznati su putnici u osminu finala. Chelsea i Porto odradili su odlično dosadašnji posao i pobjegli su na nedostižnu prednost Atleticu i Apoelu te su sigurni putnici za dalje. U večerašnjem susretu odlučivat će o prvom mjestu u skupini, a u toj borbi Carlo Ancelotti neće imati Franka Lamparda. Unatoč tome Englezi imaju izuzetno kvalitetan sastav što su pokazali za vikend laganom pobjedom protiv Wolverhamptona unatoč brojnim izostancima.

"Chelsea je najbolja engleska momčad, ali mi želimo pobijediti. Dva tjedna nismo odigrali natjecateljsku utakmicu što je malo neobično u ovoj fazi, ali to nam je pomoglo da se još bolje pripremimo za ovu utakmicu. Želimo ove bodove, svjesni smo snage Chelseaja, ali unatoč njihovoj kvaliteti i mogućnostima vjerujem da možemo do pobjede", optimist je trener Porta Jesualdo Ferreira.

Puno veći ulog je u drugom susretu u kojem madridski Atletico spašava obraz na Cipru kod Apoela. Apoel je jedini bod osvojio upravo u susretu s Atleticom u Madridu gdje je obranio 0:0 i stigao do neočekivanog boda. Quique Sánchez Flores tada nije bio na klupi i želi ispraviti kiks prethodnika.

Na Cipru Atletico mora uzeti barem bod kako bi zadržao bolje šanse od Ciprana za prolazak u Europsku ligu, a u tom susretu neće biti Raula Garcije i Paula Assuncaoa. Domaćin ima većih problema s izostancima pa tako neće biti Bobana Grnčarova, Adriana Sikore, Altina Haxhija, a moguće i Marcina Zewlakowa.

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Bordeaux2:0Juventus
Bayern1:0Maccabi Haifa
1Bordeaux 69:2+716
2Bayern 69:5+410
3Juventus 64:7-38
4Maccabi Haifa 60:8-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!