Ostali sportovi

Ma neće ih potresi mozga zaustaviti

Mario Majdić Natrlin • subota, 28.11.2009.
Ma neće ih potresi mozga zaustaviti
Foto: EPA

U tjednu koji je s tri utakmice otvoren već ovog četvrtka, naglasak je zasigurno na dvoboju između neporaženih New Orleans Saintsa i odličnih New England Patriotsa. S obzirom da je na rasporedu 12. od ukupno 17 tjedana, bitke za doigravanje se vode na bojištima diljem zemlje...

New Orleans Saintsi (10-0) su uz Indianapolis Coltse (10-0), jedina neporažena momčad lige. Coltsi su svoj test protiv uvijek opasnih New England Patriotsa (7-3) već uspješno položili, a sada je red i na Drewa Breesa i Saintse. Bit će to posljednja utakmica 12. tjedna i odigrat će se u ponedjeljak navečer u sklopu Monday Night Footballa.

Big Ben već imun na udarce u glavu

Večernji termin u nedjelju, okupirat će utakmica između Pittsburgh Steelersa (6-4) i Baltimore Ravensa (5-5). Riječ je o dva divizijska rivala, oba zaostaju za prvoplasiranim Bengalsima (7-3) i za obje momčadi je ova utakmica od presudne važnosti ukoliko žele uhvatiti jednu od dvije wild card pozicije u konferenciji AFC.

Steelersi iza sebe imaju dva nezgodna poraza koja sada moraju nadoknaditi protiv Baltimorea koji je i sam prošlog tjedna izgubio važnu utakmicu protiv Indianapolisa. Glavna je priča ipak Ben Roethlisberger, dodavač Steelersa koji je prije tjedan dana u neočekivanom porazu od Kansas Cityja, zadobio lakši potres mozga. Dodavaču taj medicinski fenomen nije stran, s obzirom da mu je ovo već drugi u zadnjih godinu dana, a već je i ranije zadobivao ozljede glave.

"To je u prirodi ove igre. Ovo je nasilan sport s puno fizičkog kontakta i postoje velike šanse da ćeš primiti udarac. Ne govori se o modricama koje svi imamo preko cijelog tijela", objasnio je Big Ben koji je u svojih 27 godina života osim višestrukih potresa mozga, zaradio već i dva Super Bowl prstena, a statistički, ovo mu je sa 17 TD najbolja sezona u karijeri.

Roethlisberger je uspješno prošao sve obvezatne medicinske testove i, iako su se pojavila šuškanja o tome kako bi iz preventivnih razloga mogao propustiti susret s rivalima, njegov nastup se ipak očekuje, poznavajući njegov karakter, ali i nedostatak kvalitetnog rješenja Steelersa na toj poziciji, u slučaju njegovog izostanka.

Iako obrana Ravensa ne igra na razini iz prošlih godina, još uvijek se radi o veoma agresivnoj jedinici, ali je nastup važnog braniča Terrella Suggsa pod upitnikom. Ravensi ove sezone igraju bolje u napadu, s mladim dodavačem Joem Flaccom (12 TD-a) i odličnim probijačem Rayom Riceom (šest TD-a probijanjem). Ipak, u zadnje tri utakmice su zabili tek jedno napadačko polaganje. Obrani Steelersa će nedostajati veoma važan starter, safety Troy Polamalu.

Warner zadovoljan svojim napretkom

Drugi dodavač koji se ovog tjedna oporavljao od potresa mozga je Kurt Warner čiji su se Arizona Cardinalsi veoma tiho došuljali do omjera 7-3, a ovog tjedna igraju protiv preporođenih Tennessee Titansa (četiri pobjede u nizu) koji ih dočekuju s raspoloženim dodavačem Vinceom Youngom i prvim probijačem lige, Chrisom Johnsonom.

Warner je u svojih 38 godina života u vlastitoj evidenciji nabrojao pet potresa mozga, ali smatra kako napreduje: "Prema onome što su mi rekli, na testovima sam prošao bolje nego prije četiri godine, tako da s godinama postajem pametniji", našalio se Warner koji uz potres mozga ove sezone ima i fantastičnih 20 TD dodavanja što ga stavlja na peto mjesto u ligi. Muči ga i ukočenost vrata i službeno je naveden kao upitan za nedjelju, iako normalno trenira.

Minnesota Vikingsi, uz neporažene Saintse i Coltse, igraju trenutno najbolji football u ligi. Predvođeni 40-godišnjim dodavačem Brettom Favreom, koji je jasno dao do znanja kako mu je cilj Super Bowl, momčad iz Minneapolisa je na omjeru 9-1 i ove nedjelje dočekuju Chicago Bearse (4-6). Dok dodavač Chicaga, Jay Cutler, predvodi ligu s 18 presječenih dodavanja, "srebreni lisac" Favre ih je "nagomilao" tri u deset nastupa, što je najmanje od svih dodavača koji su startali svih deset utakmica.

U Houstonu umjetnici dodavanja i hvatanja

Već nekoliko puta spomenuti Indianapolis Coltsi, ovu nedjelju provode u Houstonu kod Texansa koje su već prije tri tjedna porazili 20-17. Texansi (5-5) su prošlog tjedna također kod kuće, izgubili važan dvoboj protiv Titansa koji ih je skrenuo s puta prema doigravanju. Sada se trebaju vaditi protiv neporaženih Coltsa. Indianapolis, kojeg predvodi rookie trener Jim Caldwell, je svoje protivnike u zadnja četiri susreta pobijedio s ukupno svega 10 poena razlike.

U dvoboju dviju momčadi koje su pri dnu lige u probijanju, oči će biti uprte u dodavače koji igraju fantastično. Peyton Manning (21 TD, 3.171 yds) premašuje vlastite standarde, a u tome mu pomaže odličan WR Reggie Wayne s osam hvatanja za TD. QB Texansa Matt Schaub ima 19 TD dodavanja, a i sam kraj sebe ima ponajboljeg hvatača lige - Andrea Johnsona (pet TD-a). Wayne je prvi, a Johnson treći u ligi po osvojenim yardima hvatanjem.

Jacksonville Jaguarsi su na omjeru 6-4 i veoma aktivni u borbi za playoff. Predvođeni dodavačem Davidom Garrardom (osam TD-a, šest presječenih dodavanja) i probijačem Mauriceom Jones-Drewom (13 TD-a), putuju u San Francisco s ciljem da pobjede 49erse (4-6) i dokopaju se sedme pobjede ulazeći u zadnji mjesec regularne sezone.

NFL, raspored 12. tjedna

Četvrtak, 26.11.

Detroit Lions - Green Bay Packers 12:34
Dallas Cowboys - Oakland Raiders 24:7
Denver Broncos - New York Giants 26:6

Nedjelja, 29.11.

Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers
Buffalo Bills - Miami Dolphins
Philadelphia Eagles - Washington Redskins
St. Louis Rams - Seattle Seahawks
New York Jets - Carolina Panthers
Cincinnati Bengals - Cleveland Browns
Houston Texans - Indianapolis Colts
San Diego Chargers - Kansas City Chiefs
San Francisco 49ers - Jacksonville Jaguars
Minnesota Vikings - Chicago Bears
Tennessee Titans - Arizona Cardinals
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers

Ponedjeljak, 30.11.

New Orleans Saints - New England Patriots

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy29.11.2009. u 13:06
    odličan članak, kao i inače za NFL
    danchy