Košarka

Zagreb bez ljepote do pobjede

Borna Rupnik • utorak, 01.12.2009.
Zagreb bez ljepote do pobjede
Foto: FaH

Premda nisu pružili posebno dobru partiju, košarkaši Zagreba upisali su protiv ciparskog Keravnosa prvu pobjedu u Eurochallenge kupu (79:73) i tako stali na kraj kratkom nizu od dva poraza...

U dvoboju dva kluba koji su porazima startali u grupnu fazu Eurochallenge kupa, Zagreb je u Trnskom nadvisio ciparski Keravnos 79:73 i tao djelomično isprao gorak okus nakon dva uzastopna poraza. Mravi su prošli tjedan pali u Kijevu, a zatim ih je u gradskom derbiju uvjerljivo nadigrala Cibona.

I prije utakmice dalo se naslutiti da protiv Keravnosa neće biti lako - Denis Bajramović u zadnji je tren ostao bez bolesnih Luke Žorića i Tonija Dijana, koji su se tako na popisu izostanaka pridružili Pankraciju Baraću i Petru Babiću te je teret cijelog susreta zapravo iznijelo samo osam igrača.

Nakon uvodnih 5:2 Zagreb je počeo pokazivati brojne slabosti pod košem, a kako nije bio precizan izvana, Keravnos je brzo pobjegao na 13:5. Jarrett Hart kaznio je i promašeno zakucavanje Ante Tomića te već u sedmoj minuti povisio na neugodnih 18:7. Bajramović je reagirao uvođenjem Nikše Prkačina, a njegovih je pet koševa pomoglo samo smanjiti razliku (17:22).

Rupe u Zagrebovoj obrani ostale su i početkom druge četvrtine, što je Keravnos s nekoliko dobrih kombinacija i agresivnim skokom iskoristio za odlazak na 26:17, pri čemu je Samuel Jones potpuno dekoncentriranim domaćinima vrlo jednostavno ukrao dvije lopte.

Ipak, oko 15. minute naš je predstavnik zaigrao čvršću obranu, a iako su se muke u napadu nastavile, prednost Ciprana polako se topila. Upitno je bi li tako bilo da je s druge strane parketa stajao nešto jači protivnik. Na poluvrijeme se otišlo s minimalnim zaostatkom Zagreba (32:33).

Poslije odmora konačno je proradila osovina Damir Mulaomerović - Ante Tomić, dok je goste izdao šut i ostali su bez ideje u napadu. Bolje zatvaranje u obrani Zagreb je upotrijebio za dva brza protunapada i lakih 48:40. Međutim, osjetila se nesigurnost i Mravi nisu uspjeli prelomiti susret.

U posljednju se dionicu ušlo s pozitivnih 58:53, a tada se uz probudio i vižljasti Carmelo Lee. Srećom, u ključnim je trenucima pogađao kapetan Krunoslav Simon, ali završnica je svejedno bila ponešto rastrgana i nervozna. Tomić je, primjerice, morao izaći zbog pet osobnih pogrešaka, od čega je zadnje dvije zaradio u napadu.

Lee je minutu i pol prije kraja pogodio tricu za samo poen minusa (72:71), ali potom Mulaomerović i Simon zadržavaju mirnu ruku s linije slobodnih bacanja, a Keravnos promašuje svoj napad i 38 sekundi prije kraja na semaforu piše nedostižnih 76:71. Ostalo je bilo samo rutinsko privođenje susreta kraju.

Najbolji je u redovima Zagreba bio Simon s 19 ubačaja i devet skokova, Tomić je dodao 14, a Andrej Štimac 11. Carmelo Lee bio je najefikasniji među Cipranima s 18 pogodaka, a po 11 su ubacili Bryant Smith i Jarrett Hart. Kada se sve zbroji, uključujući i nepotrebne pogreške zagrebačkog sastava - ovoj se pobjedi ne treba gledati u zube.

Eurochallenge, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Zagreb79:73Keravnos
Chorale Roanne73:70BC Kijev
1Chorale Roanne 51+64
2Zagreb 33-20
3BC Kijev 24-21
4Keravnos 24-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!