Zimski sportovi

Zrnčić-Dim brani hrvatske boje u SAD-u

Antonija Pavlić • petak, 04.12.2009.
Zrnčić-Dim brani hrvatske boje u SAD-u
Foto: EPA

Ivica Kostelić zbog bolova u leđima propustit će početak nastavka sjevernoameričko turneje u Beaver Creeku, gdje je očekivao, prvenstveno posredstvom superkombinacije, značajno poboljšati svoj bodovni konto...

Prva natjecanja novog izdanja Svjetskog kupa u brzim disciplinama u Lake Louiseu su iza nas, no predaha za najbolje svjetske skijaše nema. Već ovoga vikenda nastavljaju se, naime, "brzinski" ispiti na američkom kontinentu, superkombinacijom, spustom i veleslalomom u Beaver Creeku.

Prošlogodišnje titule branit će dva najveća kandidata za ovosezonski Veliki kristalni globus. U spustu na legendarnoj stazi Birds of Prey slavio je Norvežanin Aksel Lund Svindal ispred Marca Büchela i Erika Guaya, dok su u veleslalomu trijumfirali Benjamin Raich, te Ted Ligety i, ponovno, Svindal.

U ovome trenutku u redoslijedu Svjetskog kupa puno bolje stoji Austrijanac (2. mjesto), dok Svindal tabori na 42. poziciji, ponajprije zbog učestalih problema s ozljedom leđa. Staza Birds of Prey u "Dabrovom potoku" Norvežaninu budi dvostruke osjećaje; upravo na tom mjestu prije dvije godine teškim padom na treningu okončao je sezonu praktički i prije nego što je počela, da bi se sezonu kasnije vratio i - pobijedio.

"Beaver Creek? Ništa se ne može mjeriti s njim u mojim sjećanjima. Evo, i sada osjećam kako me prolaze trnci", rekapitulirao je branitelj Velikog kristalnog globusa. "Utrke u Beaver Creeku jedne su mi od najdražih usprkos svemu što se dogodilo; bio sam na vrhuncu karijere prije pada 2007., no to nije i neće promijeniti moj doživljaj ovoga skijališta."

Zbog ozljede leđa relativno dugo nije skijao, u kakvom je sada stanju? "Trenutačno pružam najbolje prezentacije u posljednjih šest tjedana. Osjećam se dobro u spustu - mali problem su mi i dalje skokovi, no generalno mislim da već mogu skijati sve discipline."

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić prošle sezone nije ubilježio plasman u utrci spusta, u superveleslalomu je bio 15., dok je u veleslalomu zauzeo 8. poziciju. Najbolji rezultat iz Beaver Creeka još uvijek mu je sedmo mjesto, koje je osvojio kada se na Birds of Preyu 2005. vozio slalom.

Profesor, ipak, BC ne pamti po dobrome - prije deset godina upravo je tu dva puta doživio teže ozljede u malom vremenskom razmaku, a ove su ga sezone prije utrka na treningu ukočila leđa, zbog kojih je toliko propatio prošle sezone, i koja su jedan od glavnih krivaca za propuštanje Velikog kristalnog globusa iz ruku.

Nesretno, kako to obično biva, bolna leđa "oglasila" su se baš u trenucima u kojima Ivica prolazi kroz vjerojatno najbolju formu u karijeri (teško se sjetiti kada je ovako dobro ušao u sezonu, a tome u prilog govore i statistički podaci koji kažu da je u prve četiri utrke ove godine sakupio čak 74 boda više nego u isto vrijeme prošle godine).

"Spustaška staza u Beaver Creeku dosta je zahtjevna, no hrabrim se odličnim skijama i dobrim osjećajem za brze discipline", rekao je prije utrke, no sve to palo je u vodu prije posljednjeg službenog treninga kada su se nenadano ponovno pojavili neugodni bolovi u leđima i primorali ga na propuštanje barem jedne utrke, one superveleslalomske, u kojoj je očekivao veliki broj bodova.

Hrvatske boje na stazi Birds of Prey branit će Natko Zrnčić-Dim, od kojeg se kao brončanog u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu također puno očekuje, te mladi Ivan Ratkić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.12.2009. u 11:53
    kakva steta da ga ta leđa muče... inace bi mogao uzet svjetski kup ko od šale!!
    Obrisan korisnik