Zimski sportovi

Janka kao Hermann Maier

Antonija Pavlić • nedjelja, 06.12.2009.
Janka kao Hermann Maier
Foto: EPA

Carlo Janka upisao se u skijašku povijest u Beaver Creeku pobijedivši u sve tri utrke koje je ovo mondeno američko skijalište dobilo priliku organizirati ovoga tjedna. Janka je trijumfima u superkombinaciji i spustu danas dodao i veleslalomsku pobjedu, što je prije njega uspio jedino veliki Austrijanac Hermann Maier prije točno 10 godina...

Carlo Janka kompletirao je tris pobjeda u Beaver Creeku današnjim slavljem u veleslalomu, disciplini u kojoj je u Val d'Isereu prošle godine postao i svjetskim prvakom. Vodeći skijaš u poretku Svjetskoga kupa ovoga je tjedna ubilježio rekordnih 300 bodova, što ga je lansiralo visoko na čelo poretka najboljih svjetskih skijaša.

23-godišnji mladić dominirao je objema vožnjama drugog veleslaloma sezone, sakupivši na koncu 47 stotinki sekunde prednosti pred Benjaminom Raichom i 0.93 pred skijašem kojemu će do 14. ožujka pokušati "preoteti" Veliki kristalni globus Akselom Lundom Svindalom.

Jedini koji je prije njega u jednome navratu osvojio sve tri utrke održavane u Beaver Creeku je Hermann Maier. Legendarni Austrijanac učinio je to prije točno 10 godina - u razmaku od 24. do 28. studenoga 1999.

Četvrto mjesto iz prve vožnje obranio je Amerikanac Ted Ligety, na peto mjesto s 13. pozicije pomaknuo se Kjetil Jansrud, šesti je završio Hannes Reichelt, dok se Didier Cuche plasirao na sedmu poziciju. Njegov sunarodnjak Didier Defago osvojio je osmo mjesto, a krug najboljih deset zatvorili su Talijan Davide Simoncelli i Austrijanac Phillipp Schoerghofer.

Svjetski kup, Beaver Creek, veleslalom:
1. Carlo Janka (Švicarska, ATOMIC) 2.29.44
2. Benjamin Raich (Austrija, ATOMIC) +0.47
3. Aksel Lund Svindal (Norveška, ATOMIC) +0.93
4. Ted Ligety (SAD, ROSSIGNOL) +1.14
5. Kjetil Jansrud (Norveška, ATOMIC) +1.17
6. Hannes Reichelt (Austrija, SALOMON) +1.33
7. Didier Cuche (Švicarska, HEAD) +1.37
8. Didier Defago (Švicarska, ROSSIGNOL) +1.43
9. Davide Simoncelli (Italija, SALOMON) +1.87
10. Phillipp Schoerghofer (Austrija, ATOMIC) +1.91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!