Košarka

Ima li Budućnosti u Izraelu?

Vedran Babić • utorak, 08.12.2009.
Ima li Budućnosti u Izraelu?
Foto: Davor Sajko

Poslije neugodnog poraza u Podgorici protiv Budućnosti, košarkaši Zadra ponovno kreću na dug put u sklopu Eurokupa. Prije sedam dana gostovali su u Litvi i trijumfirali, a u utorak navečer čeka ih vjerojatno još teži ispit u Jeruzalemu kod Hapoela. Hoće li Zadrani nastaviti u ritmu toplo - hladno i ostvariti veliku pobjedu koja bi im znatno pomogla u borbi za drugi krug ili će igrači Zmage Sagadina velikog rivala Crvenu zvezdu u subotu dočekati s dva uzastopna poraza iza sebe?

Nevolje na gostujućim parketima za Zadar se i dalje nastavljaju. Iako su pobjedom protiv Šiauliaija dali naslutiti početak nekih boljih vremena što se igara van Krešinog doma tiče, hrvatski prvaci su sve u vodu bacili samo nekoliko dana kasnije u Podgorici gdje su s uvjerljivih 97:81 poraženi od Budućnosti.

No, vremena za tugu i očajavanje naprosto nema. Zadrani su se već zaputili ka izraelskoj prijestolnici Jeruzalemu, gdje će u Goldberg Areni s početkom u 18 sati odmjeriti snage s Hapoelom, inače šesterostrukim viceprvakom svoje države (svih šest puta poražen od Maccabija iz Tel Aviva).

Okosnicu Hapoelove momčadi čine redom Amerikanci, u vanjskoj liniji Tre Simmons te pod koševima Dijon Thompson i Kevinn Pinkney. Momčadi se nedavno priključio njihov omaleni sunarodnjak Pooh Jeter (visok 1,79 cm), koji je u porazu od Arisa postigao 19 koševa i pokazao da se na njega može i ubuduće računati. Vrijedi izdvojiti i jednog domaćeg igrača, poniklog upravo u Hapoelu. Riječ je o 24-godišnjem Yuvalu Naimyju, koji je u prve dvije europske utakmice postigao u prosjeku 13.5 koševa.

Inače, poslije osam odigranih utakmica u domaćem prvenstvu Hapoel ima šest pobjeda i dva poraza, od čega je jedan kod kuće i to u drugom kolu protiv Galil/Gilboe (101:96).

Za novu europsku pobjedu Zadar će prvenstveno morati zaustaviti što veći broj Amerikanaca u sastavu Hapoela, ali će se isto tako morati nadati još jednoj nadahnutoj večeri Roka Stipčevića, koji u zadnjih nekoliko utakmica igra u dobroj formi. Šiauliaiju je ukrcao 27 koševa, a Budućnosti 18 i u obje je utakmice bio najbolji pojedinac svoje momčadi.

Naravno da Stipčević neće moći i ne može sve sam, i zbog toga će pogledi zadarskih navijača biti uprti u ostatak vanjske linije, Damira Rančića i Marka Cara, ali i dvojac pod koševima Tomislav Ružić - Micah Downs. Više se svakako očekuje i od Gruzijca Vladimera Boise, koji se nalazi pod sve žešćim udarima kritika na račun svojih ne tako sjajnih igara u posljednje vrijeme.

Eurokup, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hapoel Bank Yahav Jerusalem93:74Zadar
Šiauliai92:91Aris
1Aris 51+42
2Hapoel Bank Yahav Jerusalem 33+16
3Zadar 33+14
4Šiauliai 15-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!