Košarka

Pop i Lončar opet u glavnim ulogama

Vedran Babić • utorak, 08.12.2009.
Pop i Lončar opet u glavnim ulogama

Poslije trećeg kola Eurokupa po skupinama od A do D bez poraza su još tri momčadi - Alba, Valencia Nevena Spahije i Unics, za kojega su Marko Popović i Krešimir Lončar ponovno odigrali sjajne partije.

Skupina A

Alba je u Berlinu s 87:77 nadvisila Galatasaray. Iako je na poluvremenu rezultat bio poravnat (37:37), domaćini su u nastavku bili za nijansu bolji kada je trebalo te su tako nastavili svoj pobjednički niz. Po 16 koševa za Albu postigli su Adam Chubb, Julius Jenkins te Immanuel McIlroy, dok je sa 20 koševa i osam skokova najbolji igrač gostiju bio Mike Wilkinson.

Gotovo identičnim rezultatom (85:77) Bancatercas je na svom parketu nanio i treći poraz Azovmašu. U 28. minuti utakmice gosti su vodili 57:49, početkom posljednje četvrtine i 64:61, a onda su pali u završnici i još jednom upisali poraz. Talijane je predvodio igrač s double-double učinkom, Virgil Stanescu, no titula igrača utakmice ipak je pripala gostujućem Eriku Danielsu (23 koša, 10 skokova)

Skupina B

Stopama Albe kroči i Valencia, koja je sa 67:59 u pomalo čudnoj utakmici slavila na gostovanju u Moskvi kod Triumfa. Momčad Nevena Spahije je sjajnom drugom četvrtinom (29:9) na odmor otišla s prednošću 46:22 i činilo se kako je utakmica riješena. Međutim, koliko god su dobro odigrali drugu četvrtinu, toliko su, pa i još gore, Španjolci odigrali treću.

Triumf je taj period igre dobio 24:4 i vratio se "među žive", suprotno svim očekivanjima. Na nešto više od dvije minute do kraja rezultat je bio 56:56, a onda je Valencia napravila seriju 9:0 i riješila dvoboj u svoju korist. U sastavu bivšeg hrvatskog izbornika najefikasniji su bili Matt Nielsen i Nando De Colo sa po 13 koševa, a kod domaćina Brion Rush sa 17 poena.

Iako je u prvoj četvrtini već imao minus od 16 koševa (25:9), Le Mans je na kraju slavio protiv Hemofarma 92:90. Na poluvremenu su Francuzi čak i vodili (52:48), a u neizvjesnoj završnici su izvukli svoju prvu pobjedu i posljednju šansu za drugi krug.

Skupina C

Vrlo zanimljivo bilo je u drugoj utakmici Zadrove skupine. Litavski Šiauliai iznenadio je Aris 92:91 košem Arvydasa Siksniusa u posljednjim trenucima, nadoknadivši minus od 13 koševa s kojih je ušao u posljednjih deset minuta igre.

Siksnius (25 koševa, od čega pet trica) i Mindaugas Kuzminkas (21) bili su najefikasniji za domaćina, koji ovom pobjedom ostaje u igri za drugi krug, ali i maksimalno komplicira situaciju u skupini uoči preostale tri utakmice. U prijevodu, zbog ukupno lošije koš - razlike Zadar je u ovom trenutku na posljednjem mjestu.

Skupina D

Unics je na svom parketu dokazao kvalitetu protiv Telekom Bonna pobijedivši 76:64. Rusi su već poslije prve četvrtine vodili s plus 11 i tu su prednost držali praktički do samoga kraja. Hrvatski reprezentativci Marko Popović i Krešimir Lončar i dalje nastavljaju s odličnim igrama i zaista raduje njihova forma, bez obzira na činjenicu što iza ugla nije neko veliko reprezentativno natjecanje.

Iako je za 29 minuta na parketu loše šutirao iz igre (3/12), Popović je s crte slobodnih bacanja bio znatno sigurniji (10/12) te je s ukupnih 17 koševa bio najbolji strijelac utakmice. Uz to je prikupio i sedam asistencija, a nije nevažno spomenuti kako je na njemu napravljeno čak deset prekršaja.

Lončar je za 27 minuta igre postigao 14 koševa (5/11 za dva, 1/1 za tri), sedam skokova i dvije ukradene lopte, a isti broj koševa ostvario je i Terrell Lyday, na kojem je također napravljen veliki broj prekršaja (8).

Sličan scenarij odigrao se i u Istanbulu, gdje je Joventut slavio protiv Bešiktaša 86:73. Gosti iz Badalone su već krajem prve četvrtine imali 17 koševa viška (26:9), a na poluvremenu je bilo 50:32. Najveću prednost Joventut je zabilježio sredinom treće četvrtine (60:35), da bi se nakon toga malo opustio i zaključio utakmicu s 13 razlike.

Clay Tucker predvodio je španjolski sastav s 21 košem, pet skokova, pet asistencija i tri ukradene lopte, a kvalitetnu podršku imao je u Luki Bogdanoviću (16 skokova, 5 asistencija, 4 skoka) te Antoniu Buenu i Eduu Hernandezu - Sonseci, koji su ubacili po 15 koševa. Najistaknutiji igrač Bešiktaša bio je Mire Chatman s 20 koševa.

Eurokup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Alba Berlin87:77Galatasaray
Banca Tercas Teramo85:77Azovmash Mariupol
1Alba Berlin 51+4
2Galatasaray 33+6
3Banca Tercas Teramo 24-2
4Azovmash Mariupol 24-8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!