Ostali sportovi

Varaždin pao, Mladost prvak jeseni

Mateja Gošćiej • srijeda, 09.12.2009.
Varaždin pao, Mladost prvak jeseni

I u ženskom djelu natjecanja i u muškom, Mladost je uzela naslov jesenskog prvaka 1. A Hrvatske odbojkaške lige. Kad smo to kod odbojkašica iz Zagreba znali još u osmom kolu, odbojkaši iz Kaštel Lukšića ugodno su nas iznenadili u samoj završnici. Za svoje prvo mjesto mogu zahvaliti Rijeci, koja je nanijela prvi ovosezonski poraz Varaždincima.

Varaždin je doživio i prvi službeni poraz u tekućoj sezoni. U utakmici devetog, inače i posljednjeg kola u prvom dijelu sezone, ekipa Rijeke je na domaćem terenu uvjerljivo savladala momke iz baroknog grada u brza tri seta. Gosti su tako ovim porazom izgubili i vodeću poziciju na prvenstvenoj tablici, koju je sada preuzela Mladost iz Kaštel Lukšića. Nakon 8 odigranih kola u kojima Varaždin nije zabilježio niti jedan poraz, te nakon donekle nesigurnog prvog dijela prvenstva Rijeke, gosti su ipak slovili za blagog favorita. No, na terenu se odvijala sasvim druga priča. Rijeka uspijeva jakim servisom odmaknuti prijem Varaždinaca od mreže, te visokim blokom onemogućiti bilo kakav kvalitetan napad. U tome su uspjeli, pa tokom cijele utakmice ne uspijevaju napraviti niz kvalitetnijih poena što razigrani domaćini u potpunosti koriste.

Kako su u OK Varaždin naglasili, “Već je i na prijašnjoj utakmici Varaždina, kod kuće protiv osječke Murse bilo jasno da se ekipa već okreće ka završnici Kupa Hrvatske koja će se odigrati 19. i 20. prosinca održati u dvorani Graberje. Možda i sama činjenica da Varaždin nema mogućnost spojiti nekoliko tjedana treninga i utakmica u istoj dvorani, već ih se "izbacuje" u slučaju svakojakih događanja, utječe na lagani pad u kvaliteti i koncentriranosti igre. Stalne promjene lokacija i termina odigravanja utakmica, kao što je slučaj i u samoj završnici Kupa koja će se odigrati u Graberju, a ne u novoj sportskoj dvorani na Dravi, zasigurno utječu na kvalitetnu i koncentriranu pripremu tamošnjih odbojkaša.” Nadamo se da će se Varaždinci u Kupu dokazati kao domaćini, ali i moralni prvaci jesenskog djela prvenstva, jer su svoje susrete, sve do Rijeke, odigrali sjajno. Riječka pak je momčad dokazala da je prepuna iznenađenja. Ove sezone igrali su solidno i samo dva puta izgubili, a sigurno ostaje žaljenje za susret protiv Međimuraca, koji su izgubili s uvjerljivih i zasluženih 3:0. Bez obzira na jedan poraz više od Varaždina i Mladostaša, Riječani će sigurno u nastavku tražiti svoje probijanje na vrh, koji su držali većinski dio polusezone.

Prvaci jesenskog djela prvoligaškog prvenstva, Mladostaši iz Kaštel Lukšića rutinski su odradili posljednje ovogodišnje kolo i preuzeli vodstvo pred proljetni nastavak. Kroz osam kola držali su priključak s vrhom na sigurnom trećem mjestu, nizali pobjedu za pobjedom, a zahvaljujući Rijeci čekanje se na kraju isplatilo. Svoju osmu pobjedu upisali su na gostovanju u Osijeku kod Murse. Minimalnih 3:0 (19,15,23) uz lagano opuštanje pri kraju susreta ipak su bili dovoljni za slavlje Kaštelana. Šteta što dobru igru momčadi Mladosti nećemo gledati i u Final Fouru, jer su u četvrtfinalu bolji od njih bili imenjaci iz Zagreba. Sve čestitke OK Mladost Kaštel Lukšić.

Nakon Mladosti, Varaždina i Rijeke, među per najboljih momčadi ugurao se i Sisak. Šesta pobjeda sezone u posljednjem kolu nad tek solidnih Šibenikom približila ih je Riječanima na tek dva boda zaostatka. Šibenčani nisu bili ravnopravan protivnik Sisku, koji je ove sezone upisao tek tri poraza. U osrednjoj utakmici slavili su gosti s uvjerljivih 3:0 (21,17,20), a novim negativnim rezultatom domaći još drže osmu poziciju prvenstva pred nastavak sezone.

Karlovac se s jednom pobjedom manje nego Rijeka ove godine smjestio na peto mjesto. Čistu peticu ipak nisu zaslužili i na gostovanju kod pretposljednje momčadi lige Daruvara u devetom završnom kolu. Odbojkaši Daruvara Karlovčanima su uzeli set u susretu koji je završen rezultatom 3:1. Gosti su uvjerljivo krenuli u utakmicu i s 25:20 i poražavajućih 25:11 naizgled odlučili utakmicu. No domaćin se neočekivano probudio u nastavku i osvajanjem svih 25 poena uzimaju set. Pola sata preduga utakmica završena je predstavom iz prva dva seta, gostujućim uzimanjem seta s 25:18.

Posljednja utakmica koja je donijela jedan očekivan rezultat, jest ona odigrana u Rijeci, u sklopu koje je Gornja Vežica dočekala Međimurje Centrometal. Očekivano, Riječani nisu uspjeli Međimurcima uzeti ni seta, pa su se s 3:0 (17,15,17) i nova tri boda momci sa sjevera na tablici bodovno izjednačili sa šestoplasiranom Mursom. Rutinski su odradili svoju posljednju utakmicu sezone, a iako nisu uspjeli plasirati se u Final Four na razini Lijepe naše, trenirat će i dalje i to za županijsku inačicu istog natjecanja.

Iako s kiselim smiješkom na licu nakon izgubljenog prvog mjesta pred nastavak prvenstva, Varaždinci će 18. i 19. prosinca biti organizatori završnice Hrvatskog odbojkaškog Kupa za odbojkaše, vjerujemo kao i dosad, uspješni. U polufinalu će se prvog dana natjecanja sresti HAOK Mladost – OK Karlovac i OK Varaždin – OK Rijeka. Finale, kao i utakmica za treće mjesto očekuje se dan kasnije, u subotu. Ostaje nam za vidjeti hoće li Varaždinci pred svojom publikom uzvratiti Rijeci i time joj zahvaliti na izgubljenoj tituli. U svakom slučaju, dobre odbojke u varaždinskoj dvorani Graberje neće nedostajati.

1.A Hrvatska odbojkaška liga, seniori, 9. kolo:
MOK RIJEKA - OK VARAŽDIN 3:0 (25:12,25:20,25:21)
OK DARUVAR - OK KARLOVAC 1:3 (20:25,11:25,25:22,18:25)
MOK GORNJA VEŽICA - OKM CENTROMETAL 0:3 (17:25,15:25,17:25)
MOK ŠIBENIK - OK SISAK 0:3 (21:25,17:25,20:25)
MOK MURSA PAN Pap. Ind. - OK MLADOST KL 0:3 (19:25,15:25,23:25)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!