Nogomet

Jelavićevi golovi nedovoljni

Borna Rupnik, Nikola Vlahović • četvrtak, 17.12.2009.
Jelavićevi golovi nedovoljni
Foto: EPA

Nikica Jelavić pospremio je dvije lopte u mrežu Celtica, dok je Red Bull iz Salzburga postao jedina momčad Europske lige sa svih šest pobjeda. Prolaz su u četvrtak navečer osigurali još nizozemski Twente i francuski Lille...

Skupina B: Lille i Valencia idu dalje

LOSC Lille - Slavia Prag 3:1
(Cabaye 25', Gervinho 40', Obraniak 80'/ Vlček 56')

Prije utakmice Lille se nalazio na drugom mjestu skupine B s osvojenih sedam bodova i sve je imao u vlastitim rukama. Francuski prvoligaš nije dopustio iznanađenje i pobjedom nad Slavijom plasirao se u nastavak natjecanja.

Nakon početnih ispitivanja snaga i izjednačene igre u prvih dvadesetak minuta, domaćini su došli do zasluženog vodstva. U 25. minuti mrežu gostiju pogodio je Cabaye. Nakon što su primili gol, gosti su se trgnuli i pokušali izjednačiti, ali bezuspješno. Pred kraj prvog poluvremena domaćini povećavaju svoju prednost, precizan je bio Gervinho. Drugo poluvrijeme bolje otvaraju gosti i uspijevaju smanjiti vodstvo domaćina. Strijelac za Slaviu bio je Vlček. Iako su u nastavku incijativu imali gosti, domaćini su u 80. minuti došli do trećeg gola i tako riješili utakmicu. Konačnih 3:1 postavio je Obraniak. Ovom pobjedom francuski prvoligaš plasirao se u nastavak natjecanja kao drugi u skupini.

Genoa - Valencia 1:2
(Bruno Saltor 45+1'/ Crespo 51', Villa 90+5')

U skupini B prolaz dalje tražila su tri kandidata, Valencia, Lille i Genoa, dok je Slavia već otprije ispala iz svih kombinacija. U važnoj utakmici Valencia je pobijedila Genou i kao prva u skupini plasirala se dalje.

Utakmicu su bolje otovrili gosti i u prvih desetak minuta Villa je imao dvije prilike. U momčadi domaćina od početka se našao naš Ivan Jurić, koji je požutio u 25. minuti. U negledljivom i isprekidanom prvom poluvremu, gosti su uspjeli doći do vodstva. U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, goste je u vodstvo doveo Bruno Saltor. U nastavak utakmice domaćini su bolje krenuli, što im se isplatilo u 51. minuti, kada Crespo pogađa za 1:1. Nakon izjednačenja domaćini su pokušali doći do preokreta, ali svoje prilike nisu iskoristili Palacio i Sculli. Iako su domaćini bili puno opasniji u nastojanju da dođu do pobjede, nisu uspjeli. Na kraju su ostati i bez boda, iako je Villa promašio jedanaesterac, u sudačkoj nadoknadi uspio je postići pogodak i donijeti pobjedu svojoj momčadi.

Skupina C: Dva pogotka Jelavića

Hapoel Tel Aviv - HSV 1:0
(Yeboah 23')

U skupini C i prije zadnjeg kola prolaz su osigurali HSV i Hapoel Tel Aviv, ostalo je samo da u zadnjem kolu međusobno odluče tko će biti na čelu skupine. Domaćini su upisali nova tri boda i zasjeli na čelo skupine.

Nakon uvodnih ispitivanja snaga na terenu, odlučniji su se pokazali domaćini, koji su u 23. minuti došli do prednosti. Jedini pogodak na utakmici postigao je Yeboah. Nakon primljenog gola gosti su imali nekoliko prilika koje nisu uspjeli iskoristiti. U 42. minuti pokušao je i Petrić ali bezuspješno. Na odmor su domaćini otišli sa zasluženom prednosti. U drugom poluvremenu bolji su bili gosti, ali nikako nisu uspjeli doći do izjednačenja. Hrvatski reprezentativac Mladen Petrić odigrao je cijelu utakmicu.

Rapid Beč - Celtic 3:3
(Jelavić 1', 8', Salihi 19'/ Fortune 24', 67', McGowan 90+1')

Ljepoticu večeri, u kojoj smo vidjeli čak šest pogodaka, odigrali su Rapid i Celtic. U utakmicu bez rezultatskog značaja bolje su ušli domaćini koji su u prvih 20 minuta postigli tri gola. Već u prvoj minuti domaćine je u vodstvo doveo naš Nikica Jelavić. Rapidov i svoj drugi gol na utakmici, Jelavić je postigao u osmoj minuti. Nakon urnebesnog početka domaćini dolaze i do trećeg pogotka, kojeg postiže Salihi.

Nakon početnog šoka gosti dolaze k sebi i smanjuju prednost domaćina. Svoj prvi gol na utakmici za Celtic postigao je Fortune u 24. minuti. U drugom poluvremenu gosti su krenuli vrlo odlučno po izjednačenje. Iako su propustili par prilika, gosti dolaze do svog drugog gola, ponovno je precizan bio Fortune. Upornost gostiju isplatila se u sudačkoj nadoknadi kada je McGowan postigao gol za konačnih 3:3. Prije zadnjeg kola obje su momčadi ispale iz svih kombinacija za prolaz dalje, tako da im ovaj bod ništa ne znači. Naš Nikica Jelavić odigrao je cijelu utakmicu za domaćine.

Skupina G: Red Bull visoko leti

Villarreal - Red Bull Salzburg 0:1
(Švento 7')

Austrijski je Red Bull pobjedom u Španjolskoj postao jedina momčad u svim skupinama Europske lige koja je u šest kola ubilježila svih šest pobjeda. Villarreal je bio nešto aktivniji, ali tresla se samo mreža domaćeg vratara Olive. Već u sedmoj minuti svladao ga je Švento i donio gostima iz Salzburga sva tri boda. Prvo mjesto u skupini osigurali su i prije zadnjih 90 minuta, isto kao i Villarreal svoju drugu poziciju. Nikola Pokrivač cijelu je utakmicu odgledao s klupe.

Lazio - Levski 0:1
(Jovov 60')

U još jednom susretu bez rezultatskog imperativa slavili su gosti. Bugarski Levski iskoristio je takvu situaciju i ravnopravno se nosio s rimskim Lazijem te se naposljetku osladio i prvim bodovima u Europskoj ligi. S nule ih je pomaknuo Jovov nakon sat vremena igre.

Skupina H: Propali moldavski snovi

Steaua - Twente 1:1
(Kapetanos 17'/Stam 35')

Nizozemski Twente osigurao je posljednje mjesto koje vodi u nastavak natjecanja. Zahvaljujući porazu Šerifa mogli su si priuštiti i poraz u Rumunjskoj, no uzeli su i bod. Steaua je povela u 17. minuti preko Kapetanosa, ali je Stam još prije odlaska na odmor poravnao na 1:1, rezultat koji je na semaforu ostao do samog kraja utakmice.

Fenerbahče - Šerif Tiraspol 1:0
(Boral 15')

Gosti iz Moldavije stigli su u Tursku u potrazi za čudom. Njihova pobjeda u kombinaciji s kiksom Twentea mogla im je donijeti potpuno neočekivan proljetni boravak u Europi, ali sve im je nade uništio Boral u 15. minuti dvoboja. Fenerbahče je ovom pobjedom samo potvrdio ionako sigurno prvo mjesto u skupini H.

Skupina I: Bjelorusi slavili u Engleskoj

Benfica - AEK 2:1
(Di Maria 45', 73'/Blanco 84')

Angel di Maria s dva je pogotka poveo Benficu prema petoj pobjedi u skupini I Europske lige. Precizan je bio u samoj završnici prvog i sredinom drugog poluvremena, dok je Blanco stigao postići počasni pogodak Grka. Pobjeda Portugalaca mogla je biti i uvjerljivija da je Menezes u 14. minuti pogodio s bijele točke. Međutim, to ništa ne mijenja u konačnom poretku: Benfica je prva, a AEK posljednji, četvrti.

Everton - BATE Borisov 0:1
(Jurevič 75') ¸

Još jednu dobru europsku sezonu bjeloruski je BATE Borisov okrunio pobjedom na Goodisoon Parku protiv ne posebno motiviranih domaćina, koji su i prije šestog kola postali sudionici šesnaestine finala Europske lige. Everton je gostima morao stisnuti ruku nakon pogotka Jureviča, jedinog na utakmici, 15 minuta prije kraja susreta.

Europska liga - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Lille3:1Slavia Prag
Genoa1:2Valencia
1Valencia 612:8+412
2Lille 615:9+610
3Genoa 68:10-27
4Slavia Prag 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!