Zimski sportovi

Ammann s rekordom

Martina Oštrić • nedjelja, 20.12.2009.
Ammann s rekordom
Foto: EPA

Novom pobjedom, drugom ovog vikenda, Simon Ammann vratio se na vrh ukupnog poretka Svjetskog kupa. Drugo mjesto pripalo je Bjoernu Einaru Romoerenu, dok se Daiki Ito konačno uspio probiti do postolja. Gregor Schlierenzauer osvojio je tek šesto mjesto...

Posljednje natjecanje u Engelbergu još je jedno od onih koje su obilježili vremenski uvjeti. Premda je prva serija završila regularno, a i druga je krenula tim putem, oko sredine finala počeli su problemi koji su svoj vrhunac doživjeli kod devetoplasiranog Martina Kocha. On je ujedno bio i posljednji skakač koji je odradio svoju dužnost u drugoj seriji, s obzirom da je osmi iz prve serije, Adam Malysz, dobio znak da se udalji sa zaletišta.

Problemi s vjetrom i relativno kratko zaletište (vrata broj deset) nisu bili prepreka Simonu Ammannu da doskoči do treće pobjede ove sezone, i to izjednačavanjem pet godina starog Ahonenovog rekorda od 141 metra. Uz to, skok vlasnika dvostrukog olimpijskog zlata iz Salt Lake Cityja dobiva još malo na težini s obzirom da je ostvaren s bitno manjeg zaletišta.

Pobjednik prvog ovogodišnjeg natjecanja u Kuusamu, Bjoern Einar Romoeren, ostvario je odličan skok od 138 metara koji mu je garantirao jednu od vodećih pozicija. No ovoga je puta jednostavno morao čestitati boljem, a on se zadovoljiti drugim mjestom. Uz njih, na postolju je i Daiki Ito. Za razliku od prošla dva dana, Japanac danas nije došao do pobjede u kvalifikacijama, ali je konačno zasluženo došao do postolja, što mu je najbolji rezultat od početka sezone.

Gregor Schlierenzauer, od kojeg smo očekivali nešto bolji plasman, doskočio je na 130 metara. Duljina nije loša za bilo kojeg drugog skakača, no za mladog Austrijanca je to daleko ispod njegovih mogućnosti, a taj mu je skok donio šesto mjesto, zajedno s momčadskim kolegom Thomasom Morgensternom. U prvih deset vrijedi spomenuti još i najvećeg profitera otkazivanja druge serije - Jannea Ahonena. Ahonen je, naime, nakon drugog skoka diskvalificiran zbog neodgovarajućeg odijela, no kako su se svi drugi skokovi poništili, poništila se i njegova diskvalifikacija.

Nakon Engelberga skakači imaju pauzu za Božićne blagdane, nakon čega slijedi Oberstdorf i novo izdanje turneje "Četiri skakaonice".

Rezultati natjecanja:
1. S. Ammann ŠVI 141 m, 144,8
2. B.E. Romoeren NOR 138 m, 140,4
3. D. Ito JPN 134,5 m, 132,6
4. A. Kofler AUT 133 m, 130,9
5. M. Uhrmann NJE 132,5 m, 128,5
6. G. Schlierenzauer AUT 130 m, 126
6. T. Morgenstern AUT 130 m, 126
8. A. Malysz POL 129 m, 122,7
9. M. Koch AUT 127,5 m, 119
10. J. Ahonen FIN 127 m, 117,6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!