Zimski sportovi

Nove pobjede Ricker i Vaultiera

Matej Milanović • nedjelja, 20.12.2009.
Nove pobjede Ricker i Vaultiera

Održano je snowboardcross natjecanje u Tellurideu. Kod boarderica je slavila Kanađanka Maelle Ricker, a prvo postolje osvojila je Švicarka Simona Meiler. Kod boardera je pak pobjedu uzeo Pierre Vaultier...

Na snowboardcrossu u Tellurideu kod boarderica je bilo prijavljeno svega 36 natjecateljica. Posljednja koja je prošla kvalifikacije, Amerikanka Faye Gulini, bila je 57 stotinki bolja od 17. Jule Wendel Lungholdt iz Danske. Najbolja iz kvalifikacija bila je pak Kanađanka Maelle Ricker s vremenom 1:14,21.

U četvrtfinalnim utrkama iznenađujuće su prošle 15. i 16. iz kvalifikacija, Aleksandra Jekova iz Bugarske i Gulini. Bez polufinala ostale su pak peta i sedma iz kvalifikacijskih utrka, Švicarke Sandra Frei i Tanja Frieden. U prvoj polufinalnoj utrci nije bilo iznenađenja te su finale izborile Ricker i njezina sunarodnjakinja Dominique Maltais.

Što je snowboardcross?

Snowboardcross je prava utrka sa snowboardima. Prvo se održavaju kvalifikacije u sklopu kojih svaki natjecatelj odradi dvije vožnje. Broji se samo najbolje vrijeme. Broj natjecatelja koji prolaze kvalifikacije ovisi o tome koliko ima natjecatelja. Jedino je bitno da taj broj bude djeljiv sa četiri.

U toj finalnoj fazi odrađuju se utrke među natjecateljima. U svakoj utrci nastupa po četvero natjecatelja, a dvoje najboljih ide u idući krug. Osim velikog finala održava se i malo finale za plasmane od petog do osmog mjesta.

U drugoj polufinalnoj utrci su pak u polufinale prošle Švicarke Mellie Francon i Simona Meiler. Bez finala je ostala Norvežanka Helene Olafsen, drugoplasirana iz kvalifikacija, koja se u konačnici morala zadovoljiti pobjedom u malom finalu. U velikom finalu je pak Ricker slavila pred Meiler i Maltais. Francon je pak ostala bez mjesta na postolju. Dok je Ricker tom pobjedom učvrstila prvo mjesto u ukupnom poretku discipline, Simone Meiler je proslavila prvo postolje u svojoj karijeri.

U muškoj konkurenciji je pak bilo 65 natjecatelja pa ih je dalje išlo 32 te su se održale i utrke osmine finala. U kvalifikacijama je bila velika gužva oko tih zadnjih mjesta koja su vodila u finalni dio natjecanja, a najgore je prošao Nizozemac Cleve Johnson koji je s vremenom 1:12,56 bio 33. i zaostao samo stotinku za Austrijancem Mariom Fuchsom. Najbolji je pak nakon kvalifikacija bio David Bakes iz Češke.

U utrkama osmine finala ispali su četvrti i osmi iz kvalifikacija, Kanađanin Tom Velisek i Čeh Michal Novotny. Ispao je i Slovenac Rok Rogelj. U četvrtfinalnim utrkama je pak otpao trećeplasirani iz kvalifikacija, Nick Baumgartner iz SAD-a. U prvoj polufinalnoj utrci prošli su Robert Fagan iz Kanade i Bakes. U drugom polufinalu je pak Francuz Pierre Vaultier, 14. iz kvalifikacija, došao do pobjede i izborio finale. Uz njega je prošao i Amerikanac Ross Powers, a Powersov sunarodnjak Seth Wescott ostao je bez finala usprkos drugom vremenu kvalifikacija.

U finalu je Vaultier uspio stići do pobjede i time povećati vodstvo u poretku. Drugu poziciju zauzeo je Fagan, a postolje je zaključio Powers, koji nikad nije bio na postolju u Svjetskom kupu, u konačnici se morao zadovoljiti četvrtom pozicijom.

Snowboardcross, boarderice, Telluride:
1. Maelle Ricker (Kanada)
2. Simona Meiler (Švicarska)
3. Dominique Maltais (Kanada)
4. Mellie Francon (Švicarska)
5. Helene Olafsen (Norveška)
6. Oceane Pozzo (Francuska)
7. Aleksandra Jekova (Bugarska)
8. Faye Gulini (SAD)

Poredak:
1. Maelle Ricker (Kanada) 2000
2. Dominique Maltais (Kanada) 1200
3. Aleksandra Jekova (Bugarska) 1160
4. Simona Meiler (Švicarska) 930
5. Mellie Francon (Švicarska) 900

Snowboardcross, boarderi, Telluride:
1. Pierre Vaultier (Francuska)
2. Robert Fagan (Kanada)
3. Ross Powers (SAD)
4. David Bakes (Češka)
5. Xavier De Le Rue (Francuska)
6. Seth Wescott (SAD)
7. Nate Holland (SAD)
8. Graham Watanabe (SAD)

Poredak:
1. Pierre Vaultier (Francuska) 2000
2. Seth Wescott (SAD) 1200
3. Robert Fagan (Kanada) 1090
4. Graham Watanabe (SAD) 920
5. David Bakes (Češka) 630

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!