Zimski sportovi

Stara garda predvodi Finsku

Krešimir Ferlak • srijeda, 30.12.2009.
Stara garda predvodi Finsku
Foto: Davor Sajko

U reprezentaciji Finske za Olimpijske igre u Vancouveru nema mnogo iznenađenja. Momčad predvode isti igrači kao i prije desetak godina, što i nije najbolja vijest za Fince. Mnogo je veterana u ekipi, a mladih dobrih igrača sve manje.

Prije četiri godine u Torinu, Finska je osvojila srebrnu medalju, a prvi napad Finske tad je bio najbolja napadačka trojka turnira. Taj napad su činili Saku Koivu, Jere Lehtinen i Teemu Selanne, a ista trojka će i sada voditi glavnu riječ. Uz njih u napadu su i stari legionari Ville Peltonen, Jarkko Ruutu i Olli Jokinen.

Od mladih napadača tu je Valtteri Filppula iz Detroita, te još mladi, ali vrlo iskusni Mikko Koivu i Tuomo Ruutu. Za golove će biti zaduženi Niklas Hagman i Antti Mietinen, dok napadački dio zaokružuju Niko Kapanen i Jarkko Immonen.

Najveća zvijezda u obrani je Kimmo Timonen iz Philadelphie, a tu su još i Sami Salo, Joni Pitkanen i Toni Lydman. Ta četvorka će voditi glavnu riječ u obrani. Uz njih su tu još Sami Lepisto iz Phoenixa, te dvojac iz Europe s iskustvom iz NHL-a, Lasse Kukkonen i Janne Niskala.

Najveće kontroverze su na vratarskim pozicijama. Miikka Kiprusoff iz Calgarya i Niklas Backstrom iz Minnesote su obojica legitimni kandidati za broj jedan. Međutim, prije mjesec dana Kiprusoff je izjavio da neće u Vancouver ako neće biti prvi vratar. S obzirom da je uvršten u ekipu, čini se da će popularni Kipper biti prvi vratar Finske.

Uz njih dvojicu izabran je Antero Niittymaki iz Tampe. On je prije četiri godine bio najkorisniji igrač Olimpijskog turnira, pa je možda zbog toga bio i malo protežiran. Ako ce trebati, Niittymaki će sigurno biti spreman.

Finska će se, dakle, najviše oslanjati na veterane koji imaju mnogo velikih utakmica u klizaljkama i u jednoj utakmici Finci mogu biti opasni za sve. Međutim, pitanje je koliko će biti konstantni. Ako vratari polude, nova medalja neće biti daleko.

Finska za ZOI:

Vratari: Niklas Backstrom (Minnesota), Miikka Kiprusoff (Calgary), Antero Niittymaki (Tampa Bay)

Braniči: Lasse Kukkonen (Avangard Omsk), Sami Lepisto (Phoenix), Toni Lydman (Buffalo), Janne Niskala (Frolunda), Joni Pitkanen (Carolina), Sami Salo (Vancouver), Kimmo Timonen (Philadelphia)

Napadači: Valtteri Filppula (Detroit), Niklas Hagman (Toronto), Jarkko Immonen (AK Bars Kazan), Olli Jokinen (Calgary), Niko Kapanen (AK Bars Kazan), Mikko Koivu (Minnesota), Saku Koivu (Anaheim), Jere Lehtinen (Dallas), Antti Miettinen (Minnesota), Ville Peltonen (Dinamo Minsk), Jarkko Ruutu (Ottawa), Tuomo Ruutu (Carolina), Teemu Selanne (Anaheim)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov31.12.2009. u 17:15
    jedino ninimaa fali, svi drugi su tu- opet mogu do kraja, kako volin gledat selanea...
    irilov