Zimski sportovi

Kanada - momčad kojoj je zlato imperativ

Krešimir Ferlak • četvrtak, 31.12.2009.
Kanada - momčad kojoj je zlato imperativ
Foto: Davor Sajko

Napokon i Kanada. Domaćini olimpijskog turnira objavili su svoju ekipu. To je ekipa koja nema pravo na pogrešku, jer će se u domovini hokeja sve osim zlata smatrati neuspjehom...

Kako bi sve bilo još dramatičnije, generalni menadžer Steve Yzerman i trener Mike Babcock, reprezentaciju Kanade za ZOI u Vancouveru objavili su točno u podne po kanadskom vremenu. Najiščekivaniji roster je napokon objavljen, već praktički od završetka igara u Torinu, kanađani slažu momčad, a sada je napokon i službeno ovdje.

Odmah nakon objave ekipe počele su brojne rasprave i trajati će još dugo. Jer, Kanada ima toliko široki izbor igrača da bi se uvijek činilo kako je netko izostavljen. No, to ćemo sada ostaviti po strani i posvetiti se igračima koje će Mike Babcock za mjesec i pol dana povesti u borbu za zlato.

Siguran izbor u napadu bio je Sidney Crosby, oko kojeg će se mnogo toga vrtjeti u igri Kanade. Jarome Iginla će igrati svoje treće olimpijske igre, a izbor trojca iz San Josea također nikoga ne iznenađuje. Joe Thornton, Patrick Marleau i Dany Heatley igraju odličnu sezonu i biti će prava napast za svaku obranu na olimpijskom turniru.

Iskustvo s OI ima i Rick Nash, dok će ostatak napadača po prvi puta zaigrati na najvećem sportskom natjecanju. Tu je kapetan Flyersa Mike Richards, zatim mladi dvojac iz Anaheima, Ryan Getzlaf i Corey Perry. Važne uloge mogli bi igrati Eric Staal i Jonathan Toews, dok treba reći da je izbor Patricea Bergerona iz Bostona i kapetana Dallasa, Brendena Morrowa, ipak malo iznenađenje.

Obranu, ali i cijelu momčad predvoditi će Scott Niedermayer. On je već izabran za kapetana reprezentacije, a uz njega će glavnu riječ voditi Chris Pronger, koji će igrati na svojim četvrtim olimpijskim igrama zaredom. Tu je još i iskusni Dan Boyle, dok je ostala četvorka u obrani vrlo mlada, pa čak i dosta neiskusna.

Tu četvorku čine Shea Weber iz Nashvillea, zatim Duncan Keith i Brent Seabrook iz Chicaga, te najmlađi član momčadi, Drew Doughty iz Los Angelesa, koji je prije tri tjedna napunio tek dvadeset godina. Međutim, Yzerman i Babcock imaju veliko povjerenje u njih i smatraju da će se uspješno nositi sa tim ogromnim pritiskom. Zanimljivo je da svi braniči, osim Prongera, stižu iz ekipa koje igraju u Zapadnoj konferenciji NHL lige.

Najmanje upitnika bilo je oko vratarskih pozicija. Legenda Martin Brodeur bi zbog staža i karizme trebao biti broj jedan, ali Roberto Luongo i Marc-Andre Fleury čekaju kao zapete puške. Njih trojica su trenutno najbolji kanadski vratari i možda će jedinicu uzeti onaj kolji u najboljoj formi dođe u Vancouver.

Po svemu gore napisanom, jasno je da je riječ o fantastičnoj ekipi, ali svakako treba spomenuti neke igrače koji su se također mogli naći na tom popisu. Prije svih, Mike Green iz Washingtona, prošlogodišnji finalist Norris Trophya i ovogodišnji lider među svim braničima po bodovima. Martin St.Louis, Vincent Lecavalier, Jay Bouwmeester i Brad Richards su također igrači koje su mnogi imali na listi, ali ipak nisu ušli među odabrane.

Kanada ide po zlato i ništa osim toga ih neće zadovoljiti. Prije četiri godine, u Torinu, ispali su u četvrtfinalu i sada žele povratak na tron. Ne treba sumnjati da će cijele igre biti odlične i dobro popraćene, ali turnir hokejaša biti će najveći događaj igara i cijela Kanada živi za zlato! Crosby, Niedermayer, Brodeur i ekipa ih ne smiju razočarati.

Kanada za ZOI:

Vratari: Martin Brodeur (New Jersey), Marc-Andre Fleury (Pittsburgh), Roberto Luongo (Vancouver)

Braniči: Dan Boyle (San Jose), Drew Doughty (Los Angeles), Duncan Keith (Chicago), Scott Niedermayer (Anaheim), Chris Pronger (Philadelphia), Brent Seabrook (Chicago), Shea Weber (Nashville)

Napadači: Patrice Bergeron (Boston), Sidney Crosby (Pittsburgh), Ryan Getzlaf (Anaheim), Dany Heatley (San Jose), Jarome Iginla (Calgary), Patrick Marleau (San Jose) Brenden Morrow (Dallas), Rick Nash (Columbus), Corey Perry (Anaheim), Mike Richards (Philadelphia), Eric Staal (Carolina), Joe Thornton (San Jose), Jonathan Toews (Chicago)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!